Vojvodina:Putevi prohodni,dve žrtve

Magistralni putevi u Vojvodini prohodni. Vanredno u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju i Kikindi. Evakuisano 850 osoba, među kojima 44 dece. Dve žrtve hladnoće.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 09.12.2012.

18:12

Default images

Kako je prestao sneg, očekuje se da će noćas zimske službe moći da očiste puteve. U nekim mestima sutra škole ne rade.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić naredio je hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije sa ciljem pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda izazvanih snežnim padavinama.

Sva putnička vozila, od juče popodne zavejana na autoputu kod Bačke Topole, su odblokirana. Magistralni putevi su prohodni kao i autoput, dok je put Novi-Sad Zrenjanin sada prohodan.

Trenutno niko nije. Današnje nevreme je odnelo dve žrtve. U selu Ravni Topolovac u Žitištu od hladnoće je preminuo Borislav Vejinović u dvorištu. Druža žrtva je pronađena na deponiji u Kuli.

Mehanizacija zimskih službi uspela je da probije snežnu blokadu na autoputu Subotica - Beograd kod Bačke Topole i Feketića, ali je zbog velikog broja vozila na toj deonici večeras ponovo stvorena kolona, izjavio Tanjugu dežurni u Informativnom centru Zimske službe "Vojvodina-puta" Milan Kiselica.

On je kazao da su duge kolone vozila i na deonici tog autoputa, na prilazu mostu kod Beške, naročito iz smera Novog Sada, jer se saobraćaj obavlja samo preko novog mosta, dok je na starom od ranije u toku sanacija.

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić rekao je za B92 da su svi magistralni putevi u Vojvodini prohodni, a da se sada sneg razčišćava sa lokalnih puteva.

Magistralni putevi od Zrenjanina prema Beogradu, Novom Sadu i Kikindi raščišćeni su od snega i osposobljeni za saobracaj, saopštio je večeras komanadant Gradskog štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu, gradonačelnik Ivan Bošnjak.

Na sednici Gradskog štaba je odlučeno da sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjem školama u Zrenjaninu, zbog teškoća izazvanih nevremenom.

Vlada Vojvodine apelovala je na sve nadležne institucije i službe lokalne samouprave i zadruge da aktiviraju celuokupnu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi smetnje i problemi nastali zbog velikih snežnih nanosa bili što brže otklonjeni. Hitna sednica pokrajinske vlade, zbog snežnih padavina, održana je po nalogu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, dok je pokrajinski Štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju.

Vlada Vojvodine je od nadležnih institucija zatražila da ubuduće tokom nepovoljnih vremenskih prilika teretni saobraćaj u pokrajini bude obustavljen.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je ranije za B92 da su posledice snežnih padavina najteže u Vojvodini na lokalnim, regionalnim putevima i autoputu.

"Najteža situacija u protekla 24 sata je bila u Vojvodini, gde je čak i na autoputu Subotica-Beograd je bilo višesatnih zastoja", rekao je Marić.

On je istakao da su pripadnici Vojske Srbije i njihova mehanizacija bili angažovani za izvlačenje teretnih vozila koja su napravila probleme na putevima usled preprečavanja puta i nemogućnosti vozila da očiste sneg.

Marić je za Tanjug izjavio da će sutra biti održana Pokrajinska sednica štaba za vanredne situacije i dodao da očekuje angažovanje dodatnih snaga, kako bi se saobraćaj na svim putnim pravcima normalizovao. Nakon te sednice, kako je dodao, znaće se da li će biti zakazana i sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

Vanredno stanje u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju i Kikindi

Foto: Tanjug
Zbog snežnih nanosa u Zrenjaninu, opštini Žitište, Sečnju i Kikindi proglašena je vanredna situacija. Na tom području sneg bez prekida pada 24 sata i na nekim mestima je visina pokrivača 45 centimetara.

Meteorolog iz Zrenjanina Jon Besu izjavio je za RTV da ne pamti toliku količinu snega u protekle tri decenije, kao i snežne nanose od jednog metra.

Međumesni i gradski autobuski saobraćaj u Zrenjaninu su u prekidu, a zbog snežnih nanosa je otežano snabdevanje životnim namirnicama.

Snežna vejavica i niske teperature doveli su do mnogobrojnih prekida struje u Zrenjaninu i okolnim selima, a za sada najveće posledice imala je bolnica "Đorđe Jovanović", koja je, zbog strujnog udara, ostala bez infomacionog sistema.

Na današnjem sastanku Okružnog štaba za vanredne situacije direktorka zrenjaninske bolnice dr Gordana Kozlovački rekla je da je prilikom nestanka struje "spržen" glavni server, pa je bolnica ostala bez baze podataka, dok se ne podigne sistem.

U opštini Sečanj sutra neće raditi osnovne i srednje škole, jer je desetak sela odsečeno je od glavnih puteva. Angažovana je i dodatna mehanizacija od privrednika koji je poseduju.

Pošto je ova opština naseljena pretežno staračkim domaćinstvima, apeluje se na stanovništvo ukoliko je u mogućnosti da pomogne u čišćenju snega.

Odblokirana vozila na autoputu kod Bačke Topole

Foto: Beta
Sva putnička vozila odblokirana su na autoputu kod Bačke Topole i, od juče popodne zavejani, putnici su krenuli ka svojim odredištima, rečeno je Tanjugu u lokalnoj policiji. Ipak zbog velikog broja vozila, kolone su duge.

Oko 30 putnika koji su se nalazili u blokiranim automobilima kod Bačke Topole prevezeno je i smešteno u Lovačkom domu i u prostorijama Mesne zajednice Njegoševo, gde su im obezbeđeni hrana i grejanje, rekla je Tanjugu predsednica opštine Melinda Koaki Menjak.

Ona je naglasila da Vojska Srbije, putari i policija ulažu velike napore da se uklone vozila koja su zaglavljena u smetovima i da se obezbedi prohodnost puta Bačka Topola - Njegoševo.

Opštinski štab za vandredne situacije doneo je odluku da sutra đaci osnovnihi srednjih škola u Bačkoj Topoli ne idu u školu, a neće raditi ni predškolska ustanova "Bambi". Združenim snagama vatrogasaca, policije, vojske i putara "Voj puta" iz Subotice, svi automobili koji su od juče u 15 časova, kada je teretno vozilo bugarske registracije preprečilo put u nameri da pretekne vozilo za čišćenje snega, bili blokirani u koloni sada su na puta ka odredištima.

Problem su još kamioni koji su uklonjeni na kraj puta, koji se teškom mehanizacijom oslobađaju iz snežnih nanosa.

Prema procenama policije, taj posao bi mogao da bude obavljen u narednim satima, nakon čega će uslediti čišenje kolovoza, pa bi do večeri autoput na toj deonici mogao biti očišćen za saobraćaj.

Podsetimo, pripadnici Vojske Srbije uz pomoć tenka uspeli su da uklone šleper koji se preprečio na autoputu Subotica-Beograd u blizini Bačke Topole.

Zbog tog kamiona napravila se kolona duga više od 10 kilometara, a mnogi putnici u vozilima ostali su celu noć zarobljeni na tom delu autoputa.

Na istom delu puta vatrogasci MUP-a Srbije probili su ranije ogradu autoputa na četiri mesta, kako bi zaglavljena vozila prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad prema Subotici.

Ukinuta putarina na stanicama Sirig i Novi Banovci

Foto: Tanjug
Javno preduzeće "Putevi Srbije" ukinulo je naplaćivanje putarine na naplatnim stanicama Sirig i Novi Banovci, u cilju što bržeg raščišćavanja puta i bržeg protoka vozila.

Naplata je ukinuta "zbog vanredne situacije na području Vojvodine, prouzrokovane neprestanim i obilnim snežnim padavinama, jakim vetrom i smetovima, kao i saobraćajnim nezgodama koje su tokom jučerašnjeg dana i noći izazvale zastoj u saobraćaju formirajući kolone vozila".

Na naplatnoj rampi kod Siriga, kako je ranije javila Beta, službenici nisu dozvoljavali vozačima da nastave put dok god ne plate putarinu.

"Ne daju nam da prođemo dok ne platimo putarinu. Ovo je nečuveno, a bili smo zaglavljeni sinoć od ponoći", ispričao je jedan vozač.

On je dodao da na toj naplatnoj rampi na autoputu Subotica-Beograd vlada velika nervoza i napetost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: