Danas ključan sastanak Dačić-Tači

U Briselu se danas održava treći sastanak u dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU. Za isti sto sešće Ivica Dačić i Hašim Tači.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

00:19

Default images

Nova runda razgovora kojima posreduje šefica evropske diplomatije Kertrin Ešton predviđena je za kasno po podne.

Kao i pre mesec dana, predsednik srpske vlade najpre će se oko 18 časova sastati s Ketrin Ešton, koja će imati odvojeni sastanak s Hašimom Tačijem, pre no što svih troje sednu na zajedničku večeru.

Glavna tema razgovora biće sporazum o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, čija probna primena treba da počne 10. decembra na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj. Sporazum je postignut tokom tehničkog dijaloga u martu ove godine, a njegovu primenu su dosad usaglašavali predstavnici radnih grupa u seriji odvojenih sastanaka. U kratkom saopštenju iz kabineta šefice evropske diplomatije navedeno je samo da je reč o trećoj rundi dijaloga i da očekuje da će se razgovarati o daljem napretku u tom pravcu.

"Biće to nadgradnja dogovora postignutih prilikom prethodna dva susreta", izjavila je portparolka Ketrin Ešton, Maja Kocijančić.

Ona je potvrdila da će IBM biti glavna tema razgovora, ali da će verovatno biti reči i o drugim stavkama, kao što su zaštita srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, energetika i komunikacije.

Ona, međutim, nije mogla da precizira koje su tačke dnevnog reda, rekavši da je to u isključivoj nadležnosti Eštonove.

Inače, u Briselu već dva dana traju razgovori tehničkih timova za primenu do sada postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Novi dolazak Dačića i Tačija u Brisel čeka i do sada najpozitivniji izveštaj o Srbiji koji se našao pred Evropskim parlamentom, kako je to objasnio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Toliko pozitivnih tonova u izveštaju Jelka Kacina, koji je inače prilično strog, našlo se upravo zahvaljujući pokretanju dijaloga Dačića i Tačija, koji je Kacin nazvao istorijskim.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je izjavio da je sastanak Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton od ključnog značaja za dobijanje datuma za početak pregovora s EU. On je rekao da neće biti novih uslova niti iznenađenja kada su u pitanju zahtevi koje treba ispuniti i naglasio da treći sastanak Dačića i Tačija dolazi u pravo vreme.

Upitana da pojasni nedavnu izjavu predstavnika EU u Beogradu Vensana Dežera da je večerašnji sastanak od ključne važnosti, Kocijančičeva je rekla da je za EU "svaki sastanak važan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: