Vojvodina se trese zbog RBV

Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenio da se cela "ujdurma" oko finansiranja Vojvodine podigla zbog straha od istrage za nenamensko trošenje novca u RBV.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

14:34

Default images

"Mislim da je cela ova ujdurma koja se podigla zapravo strah od istrage za nenamensko trošenje novca u Razvojnoj banci Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja, koje ovih dana treba polako da se pokrene", rekao je Dinkić novinarima u parlamentu.

"Oni imaju tu informaciju, kao što je imam i ja i mislim da su želeli da skrenu pažnju javnosti na potpuno drugi teren politike da bi eventualno neku individualnu odgovornost pojedinih ljudi stavili sa strane", dodao je Dinkić.

On je rekao da smatra da treba da se odvoji pitanje Vojvodine i pitanje individualne odgovornosti za kriminal.

Ministar finansija je naveo i da svako ko je ukrao novac građana Srbije i Vojvodine i ko ga je proneverio mora da odgovara i istakao da to nema nikakve veze s pitanjem stabilnog finansiranja Pokrajine.

"Građani Vojvodine zaslužuju da imaju dobar zakon o finansiranju i mi ćemo ga napraviti, ali neko se uplašio odgovora na pitanje gde je nestalo 300 miliona evra iz Razvojne banke Vojvodine, pri čemu 150 miliona evra u poslednje dve godine", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, priča o finansiranju Vojvodine koja se juče vodila u parlamentu je sto odsto politička i nema nijedan promil ekonomskog u sebi.

Dinkić je rekao da je uvek za dogovor i razgovor uz ocenu da jednostavno nije bilo moguće uraditi dobar zakon o finansiranju Vojvodine u ovako kratkom periodu, kada je prioritet bio stabilazacija kompletnih javnih finansija.

On je naveo da je pre nešto više od mesec dana razgovarao s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem o tome da je potrebno da se uradi taj zakon, podsetivši da se upravo njegova stranka URS zalaže za decentralizovano finansiranje.

"Drugo je pitanje zašto njegova stranka (DS) nije, kada je imala ministra finansija, u protekle četiri godine to uradila. Ali to me ne zanima, ja ću to da uradim", rekao je DInkić.

On je naveo da je upravo zbog toga insistirao kod premijera Ivice Dačića, koji je to i prihvatio, da vodi radnu grupu za izradu tog zakona, ističući da smatra da bi bilo dobro da u toj grupi ne budu samo političari, već i stručnjaci.

Dinkić je na kraju podsetio da Vojvodina predloženim budžetom dobija 8,4 odsto zagarantovanih sredstava, što je više od onoga što Ustav nalaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: