Tači: Srbija se igra vatrom

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da Srbija insistiranjem na podeli Kosova rizikuje svoju evropsku budućnost i igra vatrom.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2012.

16:47

Default images

"Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom", rekao je Tači u intervjuu zagrebačkom "Jutarnjem listu".

Pre odlaska u Brisel, Tači je u Zagrebu dao intervju za "Jutarnji" u kome je govorio o odnosima sa Srbijom, teškim pregovorima, odnosima sa sadašnjim premijeom Ivicom Dačićem, kao i o teškim optužbama za vađenje organa zarobljenim Srbima.

"Nadam se da činjenica što sam u Brisel putovao iz Zagreba neće biti pogrešno protumačena u Beogradu, kao što to oni redovno rade", rekao je Tači. On je dodao da je "umoran od odgovaranja na predloge iz Srbije o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba".

"Takvi predlozi više nisu ni zabavni, ni razumljivi. Oni više ne mogu biti ni u službi unutrašnjih srpskih neslaganja. Ivica Dačić te činjenice najbolje zna, a to mu je mnogo puta rečeno i u Briselu i u Vošingtonu", kazao je Tači.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna država koju je dosad priznalo više od 90 država sveta i koja je izabrala put evroatlantskih integracija i još jednom optužiio Srbiju da je sprovela genocid na Kosovu.

"Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svetu", rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoju teritoriju i granice, da je jedinstveno i nedeljivo i da to garantuju najjači međunarodni faktori.

"U tom se kontekstu zalažem za dobrosusedsku regionalnu saradnju", rekao je on.

Govoreći o Srbima sa severa Kosova, Tači je kazao da su oni deo kosovskog stanovništva i da je Kosovo i njihova država.

"Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uverenje da se moraju integrisati u kosovsko društvo, a ne živeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije", rekao je kosovski premijer i dodao da bi Beograd trebalo da se rešti tih "paralelnih institucija jer su one teret i Srbiji i Kosovu".

"Srbima s Kosova stalno se manipulisalo iz Beograda, bilo za potrebe izbora, bilo zbog unutrašnjepolitičkih razračunavanja", kazao je Tači.
To je, smatra on, "unapred izgubljena bitka" koja će najviše koštati srpsku zajednicu na Kosovu.

Tači tvrdi da u privatnim razgovorima srpski političari kažu da je Kosovo gotova priča, ali javno, "skoro samoubilačkim nagonom, nastavljaju s istom retorikom i dalje zamajavaju kosovske Srbe i opterećuju odnose u regionu".

Beograd bi, navodi on, konačno morao da prekine "verbalnu agresiju" na teritorijalni integritet Kosova jer nema nikakvog govora o podeli Kosova, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba.

"To je neizvodljivo. Političari u Beogradu to vrlo dobro znaju i više nema potrebe da se iscrpljuju na takvim predlozima. To nije tema naših razgovora. Imamo mi o čemu da razgovaramo", rekao je Tači i dodao da treba rešiti brojna tehnička pitanja.

On je ponovio je da je stvaranje država i definisanje granica na Balkanu završen proces, što je, dodao je, jasno rekla i američka državna sekretarka Hilari Klinton za vreme nedavne posete regionu.

Na pitanje da Srbija traži mnogo nestalih Srba na Kosovu i da se često pominje ratni zločin vajdenja organa zarobljenim Srbima, Tači odgovora da te optužbe ulaze u "nenaučnu fantastiku" .

"Zalažem se za to da se svaka sumnja u ratni zločin mora istražiti. Ne želimo ništa da sakrijemo. Dozvolili smo da međunarodni istražni organi provere sve trvrdnje o švercu ljudskim organima. Ništa ne krijemo i u potpunosti sarađuejmo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: