Dogodine pola veka aviona "Galeb"

Verovatno najpoznatiji avion s naših prostora, Galeb, konstruisan je pre nešto više od pola veka.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

11:40

Default images

Sledeće godine će biti obeleženo tačno 50 godina od prvog pojavljivanja pred svetskom publikom, na aeromitingu u francuskom La Buržeu.

Sada grupa entuzijasta prvom Galebu vraća stari sjaj, uz pomoć ljudi koji su ga osmislili, i planira da u godini jubileja Francusku poseti baš tim avionom.

Od Galeba se očekivala jeftinija obuka pilota, ali, u vreme hladnog rata, i eventualna borbena upotreba. Rad na njemu doneo je i drugačiji pristup projektovanju i izradi. Zlatko Rendulić, predratni student tehnike, pilot u ratu, posleratni profesor i general bio je jedan od nosilaca projekta.
Rendulić je tajne i iskustvo prikupljao i u direktnom kontaktu sa stranim konstruktorima. Kombinacija domaćeg iskustva i stranog savremenog pristupa dovela je do poletanja prototipa 3. jula 1961. Malo posle toga prikazan je i na svetskim smotrama.
Vođa restauracije prvog "Galeba" je Aranđel Mihić, koji je ovaj avion od početka sklapao pre pola veka u Mostaru.

Od prvog leta 1961.godine do sredine osamdesetih proizvedeno je oko 250 aviona tipa Galeb G2. Posle više decenija upotrebe, prvenstveno u trenažne svrhe, danas ga je moguće videti kao oldtajmera odnosno kao leteći muzejski eksponat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: