ZG: Pop uzeo 550.000 dolara od SPC?

Eparhija zagrebačko-ljubljanska SPC zatražila je od bivšeg zagrebačkog paroha Milenka Popovića da SPC vrati 550.000 australijskih dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

12:16

Default images

Tri miliona kuna je Popović, prema oceni vrha zagrebačke mitropolije, prisvojio protivno crkvenim, ali i svetovnim zakonima.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da će SPC ove sedmice protiv Popovića podneti krivičnu prijavu.

Popović je godinama bio zagrebački paroh, a darežljiva vernica iz Australije poverila mu je svotu novca, uz poruku da je utroši za potrebe SPC. Međutim, prošlog leta, u vreme izvršenja testamenta, Popović više nije bio zagrebački paroh, jer je, zbog sukoba s nadređenima u crkvenoj hijerarhiji, razrešen te dužnosti još 2010.

Umesto da donaciju vernice iz Australije prosledi Crkvi, bivši zagrebački paroh je poklonjeni novac prošlog leta uplatio na sopstveni račun, pa u SPC Popovića terete za to da je pola milona australijskih dolara želeo da zadrži za sebe.

Popović, kako piše "Jutarnji", tvrdi da nije ništa zatajio, jer je nadležne u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj još istog meseca kada je novac stigao obavestio o donaciji.

On se pravda da je novac nameravao da da SPC, ali uz uslov da se ne potroši na skupu zgradu novosagrađene Pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", već u druge svrhe.

Dve sukobljene strane ozbiljno se pripremaju za sudski spor i već su angažovale dva ugledna i veoma popularna advokata. SPC je angažovala Veljka Miljevića, a Popovića će braniti Ante Nobilo. Eparhija zagrebačko-ljubljanska još ranije je protiv Popovića pokrenula postupak pred eparhijskim crkvenim sudom u kome ga tereti za niz drugih povreda crkvenog prava, uz ostalo i za nepoštovanje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana i taj je postupak bivši paroh Popović ove jeseni izgubio.

Nobilo će, piše list, tu tvrdnju eparhijskog suda osporiti pred višim crkvenim sudom, jer smatra da je eparhijski sud bio pristrasan i da je u slučaju njegovog branjenika povređen crkveni ustav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: