Priština priznaje organe severa?

Savetnik predsednice Kosova Ramuš Tahiri izjavio da su srpske institucije na severu Kosova legitimne, jer su to jedine institucije u tom delu Kosova

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

11:22

Default images

"Na severu Kosova nema kosovskih institucija pa su srpske strukture vlasti, bez obzira što ih mi nazivamo paralelnim, ipak legitimne jer su izabrane od strane naroda koji tamo živi", izjavio je savetnik kosovske predsednice Radiju KiM.

Tahiri je istakao da bi bez tih struktura vlasti na severu Kosova postojala anarhija i da se zbog toga mora razgovarati s tim ljudima koji imaju legitimitet, jer su izabrani od građana.

Tahiri ističe da su se ti razgovori zbog predrasuda obe strane dugo odlagali i da je sada neophodno da s predstavnicima Srba na severu Kosova što pre otpočne razgovor. On je dodao da očekuje da će sledeće godine na severu Kosova biti organizovani opštinski izbori po Ustavu i zakonima Kosova.

"To je naša želja i nastojimo u razgovorima sa građanima tih opština i u razgovorima sa ljudima iz međunarodne zajednice da to izdejstvujemo", kaže Tahiri.

Savetnik kosovske predsednice kaže i da predstavnici kosovskih institucija sa Srbima koji žive na severu Kosova ponekad imaju neformalne razgovore, ali da im je za te razgovore potrebna i podrška Srbije jer se problemi, kako je ocenio, ne mogu odlagati u nedogled.

"Po tom pitanju trebalo bi da imamo i podršku Srbije zbog toga što ja ne vidim neko rešenje sem tih razgovora sa čelnicima Srba u četiri opštine na severu Kosova", rekao je Tahiri.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Tahiri je kazao da predsednica Jahjaga još nije odlučila da li će voditi prištinsku delegaciju, jer to zavisi od onoga šta će posrednici Evropske unije tražiti i na kom nivou će se voditi pregovori.

"Posrednici verovatno žele da pregovori počnu na visokom političkom nivou, ali konkretan dijalog će biti nastavljen na nivou ministarstava ili vlade, zbog toga što predsednici obe zemlje nemaju kapacitet da vode konkretan dijalog po svim tim pitanjima", ocenio je Tahiri.

On napominje da dijalog nema alternativu i da su priče o navodnom referendumu na ovu temu samo spekulacije, jer je, kako je ocenio, svima jasno da održavanje takvog referenduma nije potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: