Završena rasprava o obrazovanju

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 25.09.2012.

15:52

Default images

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović ponovio je na kraju rasprave da je suština izmena zakona da se ove, ali i sledeće akademske godine zadrži šest ispitnih rokova, naredne poveća broj neophodnih bodova, a tek treće godine smanji broj ispitnih rokova.

"Ne bih se plašio brige o broju rokova, jer su oni bili manji u prethodnom perodu, a u međuvremenu ćemo doneti novi zakon o visokom obrazovanju. Tek kada se postavi visoko lestvica, svi u sistemu se upravljaju prema tim pravilima igre", rekao je minsitar.

On je ukazao da su "pojedinačna mišljenja pojedinačna mišljenja, a ono što misli većina je sadržaj zakona".

Obradović je takođe naveo da su privatni univerziteta postali deo visokog obrazovanja 90-ih godina prošlog veka, a da je njihova ekspanzija usledila 2002. i 2003. godine, kao i da su proces akreditacije prošli i privatni i državni fakulteti, jer je to identičan proces za sve. "Ssta će se tokom godina raditi na nastavim programima i kako će se odvijati nastava je suština i ništa nam neće značiti broj bodova. Ko bude učio ispuniće uslov, a ko ne neće. To je jasna stvar", rekao je ministar.

Tokom rasprave, posalnici su, pored ostalog, krikikovali i to što su škole obavezne da imaju ormariće, uz obrazloženje da "đaci treba da se uče da ne kradu, a ne da se podstiču da kradu".

Čula su se mišljenja i da "u istoriji pedagogije nije bilo da se nabavljaju dva kompleta knjiga, jedan za učenje kod kuće, a drugi za školu i to u vreme teškog siromaštva", a kritikovani su i mediji. Prepuštenost stihiji, poplava šunda, kiča, malograđanštine, poroka i nasilja dovodi do teške istine neprofesionalnog delovanja medija, što je protivno obrazovanju i pedagogiji, rečeno je u raspravi.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju biće omogućeno da studenti koji su u školskoj 2011/2012. godini osvojli 48 bodova upišu narednu godinu. Broj ispitnih rokova ostaje isti.
Foto: Tanjug, Arhiva
Poslanici su pre početka sednice iskoristili mogućnost da, kao i svakog utorka, postave pitanja izvršnoj vlasti i zatraže objašnjena. Zatim je određena pauza zbog tehničkih problema zbog kojih nije bilo moguće da se utvrdi kvorum.

Tako je poslanik LDP Bojan Đurić naveo da javnost ne zna na osnovu kojih kriterijuma je vlada donela preporuke o imenovanju direktora u javnim preduzećina sa većinskim državnim kapitalom i posebno apostrofirao Milana Krkobabića, koji je imenovan za direktora PTT Srbija.

“Javnost je posebno zainteresovana za PTT, odnosno Pošte Srbije, s obzirom da je za direktora imenovan Milan Krkobabić, a njegova radna i profesionalna biografija još nije dostavljena, iako treba da upravlja veoma važnim preduzećem”, rekao je Đurić.

On je naveo da je Krkobabić još u skupštini i trebalo bi da “razreši sve dileme”.

Poslanik DSS Siniša Kovačević pitao je zašto još nije formiran Odbor za kulturu Skupštine Srbije i kada će to biti učinjeno. “Sto dana je prošlo kako je formiran parlament, a još uvek nije konstituisan Odbor za kulturu. Zašto nije i kada će biti?”, upitao je Kovačević.

On je kritikovao rad RTS i drugih televizija, rekavši da su na programima uglavnom reprize starih serija.

“Možete da gledate veliku braću, u pripremi je rijaliti prva pegla Srbije, prva udavača Srbije, a u tome nimalo ne zaostaje ono što se zove javni servis, a ne nacionalna televizija, jer se njihov program svodi na reprize - od Šurde do Šojića, pa nazad ili na to da plavuša vodi jutarnji program, plavuša vodi vesti, plavuša vodi dnevni, plavuša vodi politički tok-šou, plavuša vodi na piće, plavuša vodi kući...”, rekao je on.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović zatražio je transparentniji rad Vlade Srbije i njenih ministara.

On je naglasio da skupština i javnost nisu od vlade dobili informaciju kako je koji ministar glasao o zakonu o rehabilitaciji, koji je kasnije povučen iz skupštinske procedure, pošto je to, kako je naglasio, proglašeno službenom tajnom.

Jugović je naveo da zemlje poput Hrvatske obezbeđuju transparentnost rada svoje vlade preciziravši da na sajtu vlade građani mogu da pogledaju video klip sa zasedanja i vide koji je ministar kako diskutovao.

“Mislim da poslanici u parlamentu, građjani Srbije, moraju imati uvid u rad ministara i zato molim odgovorne da preuzmu nešto i odgovore da li postoji mogućnost da se u budućnosti transprentno zaseda, da poslanici i građani imaju uvid u rad ministara”, rekao je Jugović.

Na dnevnom redu su izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojima će biti omogućeno da studenti upišu narednu godinu sa 48 bodova ostvarenih u toku godine.

Poslanici će razmotriti i predloge zakona o potvrđivanju sporazuma o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola između vlada Srbije i Italije, kao i sporazume o socijalnoj sigurnosti Vlade Srbije sa Slovačkom i Austrijom.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma Srbije i Bosne i Hercegovine o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga trećim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: