Protesti zbog filma ne jenjavaju

Protesti zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana" i karikatura proroka Muhameda nastavljeni su danas u Avganistanu i Indoneziji.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

12:05

Default images

U Avganistanu su održana dva protesta - jedan zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u francuskom satiričnom magazinu i drugi zbog američkog filma koji vređa islam.

Oko 300 studenata okupilo se u Kabulu i uzvikivali su "smrt Francuskoj, smrt Americi", dok je nedaleko od avganistanske omladine još nekoliko stotina okupljenih na nadvožnjaku u delu grada gde ima mnogo predstavništava sa Zapada, vikalo "smrt Americi" i "živeo islam, živeo Avganistan", javio je izveštač AFP s lica mesta.

Današnji mirni protesti su deo serije sličnih okupljanja u Avganistanu u poslednjih četiri dana.

U ponedeljak se okopilo više od 1.000 stanovnika u istočnom Kabulu i vrlo brzo se protest pretvorio u nemire u kojima je oko 50 policajaca lakše ranjeno.

U francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdo" pojavile su se juče karikature na kojima je prikazan musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, dok su se prošle nedelje pojavilili klipovi na Jutjubu antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana" snimljenog u Kaliforniji.

Demonstranti zatvorili Mek u Indoneziji

Foto: Beta
Ljuti zbog filma "Nevinost muslimana", Indonežani su nastavili protest u Makasaru, javio je Asošiejted pres, ističući da je američki konzulat u tom trećem po veličini gradu zatvoren već drugi dan.

Američka agencija izveštava da se protestu priključilo oko 50 studenata na jednom islamskom univerzitetu u Makasaru, glavnom gradu provincije Južni Sulavezi.

Oni su zapalili automobilske gume i primorali na zatvaranje restoran "Mekdonalds". Kasnije je ulaz prekriven natpisom "Ovo mora biti zatvoreno kao simbol našeg protesta protiv 'Nevinosti muslimana', napravljenog u SAD".

U međuvremenu je i američki konzulat u glavnom gradu provincije Severna Sumatra, Medanu, zatvoren drugi dan zaredom, navodi AP.

Američka ambasada u Indoneziji izdala je obaveštenje za svoje građane da će diplomatsko-konzularne misije u Indoneziji biti zatvorene sutra, kada se očekuju veći protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: