Ostavka obaveštajca zbog neonacista

Visoki zvaničnik nemačke obaveštajne službe podneo je ostavku zbog neuspeha vlasti da uđe u trag neonacističkoj grupi Nacionalsocijalističko podzemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

19:15

Default images

Ova grupa je počinila 10 ubistava od 2000. do 2007. godine.

Šef regionalnog ogranka obaveštajne službe Folker Limburg je četvrti zvaničnik bezbednosti koji je podneo ostavku zbog tog slučaja.

Vlada je juče saopštila da su lokalne vlasti u svojim arhivama našle kopiju memoranduma vojne obaveštajne službe o ispitivanju Uve Mundlos, mogućeg pripadnika te grupe, koji je poticao iz devedesetih, što ukazuje da je ona bila poznata vlastima pre nego što je neonacistička teroristička grupa Nacionalsocijalističko podzemlje počela da ubija.

Bezbednosne službe našle su se na meti kritika pošto nisu otkrile tu grupu sve dok Mundlos i još jedan pripadnik nisu nađeni mrtvi u novembru 2011. Dva regionalna šefa obaveštajne službe i šef savezne obaveštajne službe već su dali ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: