"Nova era rusko-srpskih odnosa"

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je u planu intenziviranje rusko-srpskih odnosa, kako bi se oni u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

00:24

Default images

"Rusko-srpski odnosi se razvijaju u atmosferi velikog poverenja i idu uzlaznom putanjom. Planiramo da u perspektivi međusobne odnose izvedemo na nivo strateškog partnerstva", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On je istakao da se radi na perspektivnim temama partnerstva dve zemlje, pre svega u sferi trgovinsko-ekonomske saradnje, a da ruske kompanije rade puno u oblasti energetike.

Putin se založio za dalje jačanje saradnje Rusije i Srbije u energetskoj strukturi i, u tom kontekstu, posebno izdvojio projekat gasovoda Južni tok.

Putin je, odgovarajući na pitanja, istakao da je Južni tok krupni strukturni projekat u interesu čitave Evrope. "Srbija je zgodno smeštena na tranzitnom putu i može da odigra pozitivnu ulogu kao partner", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije su takođe velike poreske platiše u Srbiji. "One su i najveći investitori i najveće poreske platiše", naveo je ruski predsednik.

On je pomenuo skladište gasa Banatski dvor i rekao da se nada da će biti i drugih sličnih primera uspešne saradnje dve zemlje u energetici.

"U Srbiji aktivno rade Gaspromnjeft, Lukojl, a spremni smo da na srpskom tržistu radimo ne samo sa srpskim partnerima, nego i sa evropskim, ako je moguće", rekao je on.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je ubeđen da je otvorena potpuno nova era srpsko-ruskih odnosa, koja neće biti zasnovana samo na istorijskim vezama, već i na obostranoj ekonomskoj koristi.

"Odnosi naših zemalja su uvek zavisili od rukovodstava, a nikada od građana, koji su uvek bili za što tešnju saradnju", kazao je on.

"Razgovarali smo kako da intenziviramo saradnju kako bi postigla onoliki nivo koliki zalužuju naši dobri bratski odnosi", dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, bilo je govora i o projektima u kojima može da učestvuje i državni i privatni ruski kapital, o zajednickom nastupu na drugim tržištima, ali i o političkim odnosima dve države.

Nikolić je istakao da se nada da će do kraja godine biti otvoreni radovi na skoro 400 kilometara trase Južnog toka kroz Srbiju.

"Nadam se da ćemo imati tu radost i čast da predsednik Rusije otvori radove", naveo je Nikolić.

Srpski predsednik je takođe rekao da Srbija pokušava da ispuni uslove EU i postane njen punopravni član, a da Rusija u tome ne vidi nikakve probleme za saradnju.

Prema rečima Nikolića, otvorena je i nova era vojno-tehničke saradnje.

"Naša međuvladina komisija imaće veliki posao da sve naše želje pretvori u projekte", kazao je predsednik i dodao: "Očekujemo predsednika Vladimira Vladimiroviča u najskorije vreme".

Putin: Za Kosovo ključna uloga UN

Foto: Beta
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Rusije Vladimir Putin saglasili su se da UN treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova.

Šef ruske države je precizirao da rešenje treba tražiti na osnovu Rezolucije 1244.

"Srbija je suočena sa ukidanjem nadgledane nezavisnosti Kosova. Ušli smo u pregovore sa privremenim isntitucijama u Prištini u želji da naši građani bolje žive, ali ne možemo da učestvujemo u pregovorima koji učvršćuju nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić.

Nikolić je, na konferenciji za novinare, naglasio da Srbija ne može da dozvoli nikakvu promenu stanja na Kosovu silom, jer se, kako je podsetio, od sile odustalo još 1999. godine:

"Mi nista nećemo raditi na silu, ali ćemo sve raditi u okviru Saveta bezbednosti UN", poručio je Nikolić.

On je dodao da je Srbija zahvalna Rusiji i drugim članicama SB UN koje se ne slažu sa nezakonitom, samoproglašenom nezavisnošću Kosova

Nikolić je dodao da u Srbiji nikada neće moći da pobedi onaj ko bi se saglasio sa nezavisnošću Kosova.

Putin je ponovio da je Rusija što se tiče Kosova privržena očuvanju primarne uloge UN. "Smatramo da rešenje treba tražiti pregovorima, na osnovu rezolucije 1244", rekao je ruski predsednik.

Predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin razgovarali su o jačanju saradnje u ključnim područjima, posebno u oblasti trgovine i energetike. Kako saznaje Tanjug iz dobro obaveštenih diplomatskih uzvora, Rusija će odobriti kredit kojim bi Srbija popunila praznine u budžetu, što bi omogućilo da se plate i penzije redovno isplaćuju.

Kako saznaje Beta, tokom Nikolićeve radne posete Rusiji neće biti potpisani nikakvi sporazumi ni dokumenta, uključujući i sporazum o strateškom partnerstvu koji je pripremljen još pre skoro godinu dana.

Predsednik Nikolić pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da otvori radove na delu gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije.

Dokumenta se potpisuju tokom zvanične posete jednog od predsednika, što bi se moglo dogoditi do kraja godine.

Nikolić na poziv Putina boravi u radnoj poseti Rusiji, u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej, na obali Crnog mora, u Sočiju.

U sastavu srpske delegacije su, pored predsednika, ministri spoljnih poslova i rudarstva, Ivan Mrkić i Milan Bačević.

Konuzin: Moskva želi da čuje planove

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je ranije danas da Moskva očekuje da čuje planove Beograda i, posebno, platformu za Kosovo.

"Moskva očekuje da će taj susret imati važne posledice po bilateralne odnose. Polazimo od toga da će predsednik Srbije dati ocenu trenutne političke sutuacije u Srbiji, kakva raspoloženja preovlađuju u društvu, kakvi su planovi nove srpske vlade i sa kojim se problemima suočava Srbija, posebno u ekonomskoj sferi", rekao je Konuzin u intervjuu Tanjugu.

Rusiju, kako je dodao, posebno interesuje kako teče izrada nove platforme Srbije za rešavanje kosovskog pitanja.

"Nama je to važno, jer naš stav ostaje principijelan i na strani Srbije u ovom, za nju izuzetno važnom, pitanju", istakao je ambasador Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: