Prosvetari i ministar bez dogovora

Sastanak predstavnika sindikata obrazovanja sa predstavnicima resornih ministarstava završen je bez konkretnog dogovora o povećanju plata prosvetarima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 22.08.2012.

00:42

Default images

Najavljeno je da će razgovori biti nastavljeni naredne sedmice.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je novinarima, nakon sastanka koji je trajao sat i po, da ne očekuje da će sindikati stupiti u štrajk i da očekuje da će školska godina početi na vreme.

On je kazao da su predstavnici sindikata pokazali razumevanje za tešku ekonomsku krizu u zemlji i da će o platama detaljnije razgovarati naredne srede ili četvrtka.

"Sindikati su bili jako korektni i razgovarali su o onome što je moguće i nije bilo nerealnih zahteva", izjavio je Obradović.

Kako je kazao, sledeće nedelje na sastanku "konkretizovaće se stvari" i znaće se koliko će iznositi povećanje plata u oktobru, a potom će biti reči i o isplati jubilarnih nagrada, otpremninama za zaposlene u Vojvodini, a videće se da li zaposleni na institutima mogu da budu u istom rangu sa pravima ostalih zaposlenih.

Takođe biće reči o tome da se kroz transfer lokalnim samoupravama postigne isti nivo plata u predškolskim ustanovama", kazao je ministar.

Kako je kazao Obradović, nešto od toga biće realizovano kroz rebalans, a nešto kroz novi budžet za 2013. godinu.

Predstavnici sindikata najavili su da će održati sednice republičkih odbora na kojima će razmotriti situaciju kako bi videli kako će dalje postupati.

"Nama ništa nije rečeno, to u vezi sa stanjem u zemlji, to znamo i sami," rekao je posle sastanka Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja.

Oni traže da se poštuje Zakon o budžetu, kao i povećanje plata u prosveti.

Sastanku su, pored ministra prosvete i predstavnika četiri sindikata - Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost", prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija.

Unija: Idemo kod Dačića i Nikolića

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, nije odustala od štrajka upozorenja 3. septembra, a tražiće i prijem kod predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, kako bi bili upoznati sa aktuelnom situacijom u obrazovanju.

Predsednik Unije Dragan Matijević istakao je u izjavi Tanjugu da je odluka o štrajku potvrdjena na današnjem sastanku predsednika školskih sindikata koji deluju u okviru Unije.

"Predsednika i premijera upoznaćemo sa stanjem u obrazovanju i predložićemo mere za oporavak prosvete", rekao je Matijević.

Komentarišući to što nijedan od preostala tri reprezentativna sindikata obrazovanja za sada nije podržao najavljeni štrajk Unije, Matijević je rekao da su "suviše velike razlike izmedju Unije i ostalih sindikata".

Svi mi u rukovodstvu Unije radimo u školama, a bojim se da su čelnici ostalih sindikata suviše daleko od svog članstva, smatra Matijević.
"Niti oni razumeju nas, a ni mi njih ne možemo da razumemo", rekao je Matijević.

"Plata u prosveti niža od republičkog proseka"

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja, je ranije rekao da od današnjeg sastanka očekuje da se definiše finansijska politika za obrazovanje za ovu i narednu godinu.

"Pod tim podrazumevam da se utvrdi koliko će biti povaćanje zarada od oktobra, s obzirom na to da zamrzavanje plata, prema našim informacijama, neće biti. Mislim da će nam bit ponuđen protokol oko dinamike povećanja plata u 2013. Takođe, tražićemo da se nastavi sa isplatom jubilarnih nagrada, a ne da se to rebalansom budžeta ograniči. Takođe, tražićemo i da se nastavi sa isplatom svetosavskih nagrada, kao i da se realizuje predlog uredbe koju smo još dok je bila stara vlada uradili", kaže Pavlović za Radio B92.

Govoreći o najavama da će nekoliko stotina prosvetnih radnika biti proglašeno za tehnološki višak, on kaže da ne veruje da će se o tome danas govoriti, jer su na sastanak pozvani i sindikati koji s tim nemaju problema. Prema njegovim rečima, trebalo bi organizovati još jedan sastanak koji bi se bavio samo sa tim problemom.

Inače, ta priča je preuveličana, da će nekoliko stotina ljudi ostati bez posla, što nije tačno, dodaje Pavlović i objašnjava da će bez posla ostati oni koji nisu imali normu.

S druge strane, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će u Beogradu održati štrajk upozorenja 3. septembra zbog stanja u obrazovanju. Pavlović kaže da ta Unija "ima marketinški nastup početkom godine, da se pokaže kako oni brinu oko obrazovanja, a mi se kao ne brinemo".

Za pregovore je i predsednik sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

"Mi smatramo da je potrebno otvoriti pregovore pre štrajka, kako se ne bi oštetila godina deci. Štrajk je ozbiljan posao i deluje mi da kolege iz Unije najavljuju tako nešto kao marketinški trik", rekao je on gostujući u vestima TV B92.

On je dodao da zbog celokupne situacije u zemlji nije optimista pred današnji sastanak.

"Znamo kakav je odnos prethodne vlasti bio prema sporazumu koji smo potpisali. Ispunjeno je samo ono što je bila obaveza prosvetniih radnika, nadamo se da će sada biti drugačije", rekao je on.

Živanović je istakao da "svaki put samo za prosvetne radnike nema novca".

Prosek plate u Srbiji je 42 000 dinara, a u prosveti 36 000. Nađite jednu zemlju u kojoj je plata u prosveti niža od republičkog proseka. Očekujemo samo da se ono što postoji rasporedi kako treba. Ne može vozač u agenciji da ima dvostruko veću platu od profesora. Vozač u školi nema ni minimalac. Ne znamo da li ima novca, ali ne sme i neće biti zamrzavanja plata", rekao je Živanović.

Povodom priča o viškovima zaposlenih u obrazovanju, on je rekao da je to posledica "nedomaćinskog" ponašanja vlasti, direktora i školskih uprava prilikom zapošljavanja i da se može rešiti kroz prekvalifikaciju i angažovanje u obrazovanju odraslih.

Dinkić: Hoću fer dogovore sa sindikatima

Mlaðan Dinkiæ (Tanjug, arhiva)
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će se sledeće nedelje sastati sa sindikatima prosvete i zdravstva, sa kojima će razgovarati o nivou zarada u tim sektorima i naglasio da želi da se postigne fer dogovor.

Dinkić je novinarima u Valjevu rekao da želi da napravi socijalni pakt koji će važiti u narednim godinama, a ne samo u ovoj godini.

"Tako ćemo sveobuhvatno sagledati sve njihove predloge i siguran sam da ćemo imati najbolje rešenje. Nije mi ideja da rešavam samo goruće probleme, nikad ne radim na kratak rok. Hoću da napravim plan, koji će kompletno da obuhvati sledeću godinu", rekao je Dinkić.

On je naveo da je uvek, pa i dok je ranije bio ministar finansija, imao odlične odnose sa sindikatima i da je uveren da će tako biti i u budućnosti.

Dinkić je pozvao i sindikat zdravstva na razgovore, istakavši da će uvek biti inicijator takvih razgovora koji su značajni za zaposlene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: