"Nezavisnost Kosova je nepovratna"

Nije moguće kompromisno rešenje po kojem bi sever Kosova istovremeno bio i deo Srbije, i deo Kosova, izjavio je Hajredin Kuči, zamenik kosovskog premijera.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

23:48

Default images

"Hoćemo da u severnim opštinama Kosova vladaju red i zakon, a ne ilegalne, političko-biznis grupe koje žele da zavlada institucionalni vakuum u cilju materijalne koristi, a sve to navodno u ime patriotizma i za srpsku stvar. Spremni smo da sa ozbiljnošću saslušamo preokupacije i zahteve srpskih građana koji žive u severnim opštinama Kosova", kazao je Kuči.

"Desna ruka" Hašima Tačija u kosovskoj vladi i Demokratskoj partiji Kosova, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini - navodi list, Kuči objašnjava: "Pogrešne politike bivšeg srpskog rukovodstva, kulturne i akademske elite iz 1990-ih godina, ne mogu se danas popraviti kompromisima na štetu naroda Kosova".

Nezavisnost Kosova je "nepovratna", predstoji okončanje režima "nadlegdane nezavisnosti", kaže Kuči i preporučuje da se "pažljivo i bez predrasuda pročita 'paket' nobelovca Ahtisarija - garantujem da su suštinski obuhvaćeni i interesi kosovskih Srba".

Na pitanje o predlogu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se politički dijalog Beograda i Prištine ubuduće vodi u okrilju UN, Kuči je izbegao odgovor.

Konkretnog odgovora Kučija nema ni na pitanje lista o tome šta će vlasti Kosova preduzeti povodom učestalih napada na tamošnje srpsko stanovništvo i spomenike.

Na kraju intervjua, govoreći o kulturnom nasleđu, Kuči kaže: "Svaki Srbin koji je došao iz Srbije na Kosovo, s otvorenim umom, oslobođenim od prošle propagande, prijatno je iznenađen pozitivnim zbivanjima koja su se desila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: