Sirija: Posle masakra, pucano na UN

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun kaže da je pucano na posmatrače UN u Siriji koji su pokušavali da se probiju do mesta najnovijeg masakra u Hami.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

18:43

Default images

Ban je rekao prisutnima da je neimenovanim posmatračima prvo zabranjen pristup mestu masakra u centralnom delu zemlje, u Hami, a da je zatim "pucano na njih iz lakog naoružanja" dok su pokušavali da se probiju do Hame, prenose svetske agencije.

Ban nije pominjao žrtve tog napada, u kojem je, prema tvrdnjama sirijske opozicije, ubijeno stotinu ljudi.

Ban je istakao da se svakim danom u Siriji čine sve gore strahote i da je "već mesecima evidentno" da su predsednik Bašar al-Asad i njegova vlada "izgubili sav legitimitet".

Ban je izjavio da je svaki režim koji toleriše ubistva kao što je prošlomesečni masakr u Huli u kome je ubijeno preko stotinu ljudi, među kojima su 49 deca i 28 žene, "izgubio osnovnu ljudskost" i osudio "ovaj nečuveni varvarski čin".

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izjavio je u Njujorku da je užasnut poslednjim masakrom u Hami i pozvao Asada da se suoči sa "posledicama" sve većeg sukoba.

Anan je rekao pred generalnom skupštinom UN da se sirijska kriza pogoršava i upozorio da će, ukoliko ne dođe do dramatične promene, "budućnost biti budućnost brutalne represije, masakra, verskog nasilja pa čak i građanskog rata".

Današnjim sastankom dominirali su izveštaji o najnovijem masakru u sirijskom selu al-Kubeir u kome je ubijeno nekoliko desetina civila među kojima i deca i žene, što je Anan osudio.

"Odgovorni za ove zločine moraju odgovarati. Ne možemo dozvoliti da masovno ubijanje postane deo svakodnevne stvarnosti u Siriji", kazao je Anan pred skupštinom UN.

On je pozvao na jaču međunarodnu akciju, koja bi trebalo da podrži njegov mirovni plan u šest tačaka, koji Asad do sada nije sproveo.

Anan je takođe rekao da se međunarodna zajednica ujedinila iza mirovnog plana, ali da "sada treba dići tu ujedinjenost na novi nivo".

"Moramo pronaći volju i zajedničko tlo delovanja i to jedinstvenog delovanja", rekao je Anan.

"Individualne akcije ili intervencije neće rešiti sirijsku krizu. Kao što tražimo da se poštuje međunarodni zakon i mirovni plan u šest tačaka, tako mora biti jasno da će biti posledica ukoliko oni ne budu poštovani", zaključio je Anan podnoseći svoj izveštaj Generalnoj skupštini UN.
Posmatrači Ujedinjenih nacija u Siriji sprečeni su danas vojnim barikadama da odu u mesto Al-Kubeir, gde je više desetina civila ubijeno prethodne noći, rekao je šef misije general Robert Mud.

"Posmatrači još nisu mogli da stignu do sela. Njihova misija sprečena je tako što su zaustavljeni na barikadi sirijske vojske i u nekim slučajevima su potisnuti", naveo je general Mud.

Šef misije UN je dodao da su neke od patrola UN zaustavili civili u toj oblasti i rekli im da je bezbednost posmatrača ugrožena ako uđu u selo Al-Kubeir.

Posmatračka misija UN nalazi se u Siriji od 15. aprila u skladu sa planom izlaska iz krize međunarodnog izaslanika Kofija Anana. Njen zadatak je da nadgleda sprovođenje prekida vatre koji se stalno krši.

Eštonova osuđuje nasilje u Siriji

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas je najoštrije osudila sirijske vlasti zbog masakra nad civilima, i pozvala međunarodnu zajednicu da se jedinstveno suprotstavi takvim zlodelima.

"Snažno osuđujem jučerašnje brutalno nasilje i ubistva na desetine civila u selima Kubair i Marzaf u provinciji Hama", navodi se u saopštenju iz kabineta šefice evropske diplomatije, u kome se takvo ponašanje sirijskih vlasti naziva "neoprostivim".

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da pruži čvrstu podršku specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Ananu da se masakri zaustave.

Ešton, takođe, zahteva hitnu i temeljnu istragu o počinjenim zločinima i početak procesa demokratske tranzicije u Siriji.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, u dosadašnjim sukobima snaga sirijske vlade i pobunjenika stradalo je najmanje 12.000 ljudi, najviše civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: