Beograd: Dugom protiv homofobije

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, jer je na taj dan pre dve decenije homoseksualnost prestala da se tretira kao bolest.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 17.05.2012.

00:19

Default images

Ove godine širom sveta se održavaju brojne edukativne aktivnosti, a u Srbiji na zgradama u kojima su prostorije zaštitnika građana i poeverenice za zaštitu ravnopravnosti biće razvijene zastave duginih boja, koje su simbol LGBT populacije.

Organizacija "Parada ponosa Beograd“ je povodom Međunarodnog dana protiv homofobije izrazila zabrinutost, ail i optimizam, u pogledu afirmacije prava LGBT osoba u Srbiji.

U saopštenju su naveli da čvrsto veruju "da će različiti društveni procesi poput pridruživanja Srbije EU i formiranja nove Vlade, doprineti bržem podizanju kvaliteta života LGBT zajednice".

Na zgradama poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zaštitnika građana i Doma omladine danas su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, istaknute zastave boje duge, koje su oznaka LGBT populacije, a tom prilikom poručeno je da homofobiji i netoleranciji treba stati na put.

"Razvijanjem zastave duginih boja želimo da pošaljemo poruku javnosti da su homofobija i netolerancija pojave kojima se mora stati na put", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ona je podvukla da su govor mržnje i nasilje nad pripadnicima LGBT populacije neprihvatljivi i da svi moraju da učine da se osećaju bezbedno.

"Moramo da razvijemo svest o tome da svi u Srbiji moraju uživati ista prava i osećati se bezbedno", rekla je Petrušićeva i ocenila da je to odgovornost čitavog društva.

Ona je izrazila očekivanje da će buduća strategija za borbu protiv diskriminacije, koja je u pripremi, veliki deo posvetiti borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Petrušićeva je dodala da bi taj dokument trebalo da definiše i aktivnosti koje predviđaju uključivanje svih društvenih aktera koji treba da rade na prevazilaženju homofobije i razvijanju tolerancije.

"To je put do tolerantnog i demokratskog društva u kome će svako moći da kaže da uživa ista prava kao svi građani", istakla je poverenica.

Jovanka Todorović Savović iz organizacije "Labris" naglasila je da isticanje zastave duginih boja treba da skrene pažnju javnosti na važnost 17. maja, kao i na to da su LGBT osobe u srpskom društvu diskriminisane.

Kako je istakla, u svetu se već 20 godina 17. maj obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Todorović Savovićeva je podsetila da je tog dana 1990. godine sa liste SZO skinuta homoseksualnost kao bolest, a da je Srpsko lekarsko društvo to učinilo 2008. godine.

Zaštitnik građana saopštio je da ima razloga da bude zadovoljan odnosom koji je razvio sa udruženjima za zaštitu prava homoseksualne i lezbijske populacije, kao i transrodnih osoba, i da očekuje od nadležnih državnih organa i institucija da se angažuju na unapređenju i zaštiti njihovih ljudskih prava.

"Seksualna orijentacija i rodni identitet su lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas", navedeno je u saopštenju.

Ukazujući na to da s pravom na različitost, uvažavanjem i zaštitom drugačijih, posebno kada su manjina, treba da se upoznaju deca u najranijem uzrastu, kako bi s tim saznanjima odrastali u osobe lišene predrasuda i stereotipa koje neznanje sa sobom nosi, ombudsman ističe da je odgovornost obrazovnog sistema i profesionalaca u prosveti primarna.

Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević je ranije istakao da su prošle godine brojni nosioci javnih funkcija "često davali opasne izjave", koje su bile uperene protiv ove manjinske populacije.

"Potrebno je pokrenuti programe koji će imati za cilj razvijanje senzibiliteta među državnim službenicima, kako ne bi davali ovakvu vrstu izjava", kazao je Đurđević.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Toga dana 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: