Zatvor zbog uvrede episkopa Irineja

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je na protest zbog zatvorske presude njihovom aktivisti jer je uvredio bačkog episkopa Irineja.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

09:57

Default images

Po toj presudi, aktivista Zoran Petakov treba da ide sto dana u zatvor.

Građanski protest protiv presude Zoranu Petakovu najavljen je za sutra u podne, ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu.

"Pravosuđe je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve", piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da, s druge strane, aktivnosti raznih desnih ekstremističkih grupa i pokreta koji su "u milosti SPC", prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Petakov je dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od sto dana, jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede vladike Irineja.

Petakov je osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih "četiri jahača apokalipse".

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.

I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vernik, oseća uvređenim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: