Sreda, 16.05.2012.

09:57

Zatvor zbog uvrede episkopa Irineja

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je na protest zbog zatvorske presude njihovom aktivisti jer je uvredio bačkog episkopa Irineja.

Izvor: Beta

Zatvor zbog uvrede episkopa Irineja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

anonimous, namerno bez y

pre 11 godina

Zanimljivo da fizicko lice episkop Irinej nije podnelo tuzbu za klevetu, vec tuzbu za uvredu, a te daleke 2005-e godine kad je podnosio tuzbu je, ako se ne varam, jos uvek postojala zakonska mogucnost da se tuzi za klevetu, zar ne?

Da li to znaci da fizicko lice episkop Irinej smatra da tvrdnja Zorana Petakova kako on, episkop Irinej, i jos trojica drugih episkopa SPC, "aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji" - nije kleveta?

Ili je, nepodizanjem tuzbe za klevetu, hteo da izbegne veshtachenje da li je cinjenica da njih cetvorica podrzavaju odredjene ekstremisticke grupacije u Srbiji?

Kako god, iz cinjenice samostalne tuzbe izvlacim zakljucak da se ostala trojica episkopa nisu nashli chak ni uvredjenim. Koliko znam, sva trojica su i danas zivi, izvinjavam se porodicama (i samo porodicama!) ako u tom pogledu ne baratam tacnom informacijom.

Bela

pre 11 godina

Čveger kaze da mantijasi PONOVO jasu. Ne, dragi moj, mantijasi su bili jahani i to verovatno od strane tvojih dedova, rodjaka,malo si pomesao jahace i jahane.
Ne mogu da verujem da se ovo dogodilo u zemlji Srbiji! Da neko presudi u korist Crkve, pa cak i kad je toliko ocigledno! Neverovatno. Hvala preosvecenom episkopu g. Irineju sto je neko konacno odreagovao kako bi i trebalo, jer mnoge vladike cutke prelaze preko ovakvih uzasnih uvreda. Nije u pitanju uvreda episkopa kao licnosti(to su naucili da trpe, visedecenijska praksa, sta ces!), ovo je uvreda Crkve kao institucije,kao i svih clanova Crkve.
Covek ide u zatvor jer je izbegao placanje sudske kazne, a ne zbog uvrede episkopa. I da je prelazio ulicu na crveno,a da je zbog toga osudjen, slicno bi mu se desilo.

alek

pre 11 godina

@ivan

....Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.
(Ivan, 16. maj 2012 11:46)...

Pa nece biti Ivane da je tako. Lord Aldington je 1989 dobio sudski spor sa piscem Nikolajem Tolstojem za klevetu (1.5 miliona funti). Tolstoj je optuzivao Aldingtona da je ucestvovao u nasilnoj deportaciji Ruskih i Jugoslovenskih ratnih zarobljenika u maticne zemlje, gde su kasnije nestajali po brojnim gulazima i logorima. Taj tolstoje je inace rodjeni britanac i daleki Lavov rodjak.

Petar

pre 11 godina

Posto je tuzilac javna licnost (episkop), za njega je prag dozvoljene kritike malo visi nego za obicne ljude. Pa sta se sve prica o politicarima, glumcima i drugim javnim licnostima? Kritika mora ostati dopustena u demokratskom drustvu. A na stranu sto je ovaj sudija po zakonu duzan da ne staje ni na ciju stranu i da budem objektivan, sto ovde nije slucaj te je presuda nezakonita.

Istoricar

pre 11 godina

Mahatma Gandi je poslednjim potezom svoje ruke pokazao znak da oprasta svom ubici koji ga je upravo pogodio metkom, a svetenici SPC ne prastaju ni izgovorenu rec?!?

Nik

pre 11 godina

Wow. Jamahiria Serbia.

Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.
(Ivan, 16. maj 2012 11:46)

Hehehe, jos kada bi ti znao STA JE Jamahiria(a ne da ovako pricass gluposti), bilo bi SUPER! LOL

Vrag se krije u detaljima.

pre 11 godina

Mislim da vecina ovdje treba da razgranici slobodu govora i slobodu vrijedjanja. Ova druga je sanksionisana svugdje na Zapadu. Procitajte malo sta se deshava i kolike novcane kazne popuje gospoda na zapadu koja bez dokaza oklevece ili etiketira nekog, kao doticni "antifashista".
Dakle, sloboda govora - da. Sloboda vrijedjanja - ne.
Optuzbe na neciji racun se mogu reci sasvim pristojnim rjecnikom, cak i tad te mogu tuziti na Zapadu, ako nemas nikakav dokaz za civilizovanu klevetu.
Prema tome.. Prije nego sto pochnete da prezvakujete opet demokratiju, upoznajte se s njenim osnovnim pojmovima.

nista nije crno ili belo

pre 11 godina

@ (Minimax, 16. maj 2012 10:42)

Verbalni delikt je, barem u Evropi, nesto sto se prihvata kao prekrsaj. I s obzirom na to, tesko je uvek precizno utvrditi pozicije slobodnog govora i govora mrznje. U SAD prvi amandman garantuje slobodu govora, i kod njih ne postoje zakoni o sankcionisanju govora mrznje koji bi mogli da se porede sa evropskim. Medjutim, i tamo postoji (prirodna) potreba da se takve stvari sankcionisu, pa kod njih uglavnom reaguje drustvo. Mel Gibson ili onaj prolupali kreator (zaboravih mu ime) su za svoje izjave o Jevrejima pre svega pretrpeli snaznu i javnu osudu drustva i zajednice. Evropa pokusava da nadje balans i da govor mrznje regulise zakonom, sto nije uvek lako. Ja, npr, podrzavam evropski pristup, ali mislim da je vrlo cesto slab (mnogi bi rekli licemeran), i da se mnogo cesce reaguje na uvrede upucene manjinama (npr. Jevrejima, muslimanima, LGBT, itd) nego na uvrede upucene vecini (recimo hriscanima ili vecinskom etnickom stanovnistvu). S druge strane, jedna od odrednica poimanja civilizovanosti u Evropi i jeste da se prema manjinama ima vise razumevanja nego prema vecini, i to je okej. Takva nam je (ajde da se za potrebe ovog komentara i mi svrstamo u Evropu) istorija i slika - sarena, multietnicka, multinacionalna i ne zaboravite da upravo to karakterise Evropu.

ALI - zakon i pravda su ljudska tvorevina i kao takvi su nestabilni, cesto kontradiktorni i svidelo nam se ili ne, tumacenja su jednostavno neophodna.

Ja ovaj konkretan slucaj ne smatram govorom mrznje. Da je pomenuti anarhista rekao: "Hriscani su zli i podmukli" ili "Hriscani su ubice" ili "Srbi su zli i krivi za sve", itd - to bi bio govor mrznje. Ali on to NIJE rekao. On je optuzio 4 svestenika na osnovu njihovog politickog delovanja i ne mislim da je ovo uvreda za bilo koga. Samo slep, glup ili pokvaren covek moze da tvrdi da u Srbiji religijske institucije ne ucestvuju (uglavnom na los nacin) u politici. A ako ucestvujes u politici, onda je tvoje delovanje podlozno sudu i kritici javnosti. Prosto.

Ako kazem: "Muftija Zukorlic siri mrznju" ili "Politicki i verski predstavnici muslimana u Srbiji, imenom i prezimenom ti i ti, sire mrznju", pa jos navedem na koji nacin smatram da to rade - to NIJE govor mrznje, nego sloboda govora koju koristim da ukazem na drustveni problem, a svako od "optuzenih" je slobodan da odgovori na optuzbe. Ali, ako kazem: "Muslimani u Srbiji sire mrznju" ili "Jevreji su organizovali bombardovanje Srbije", to JESTE govor mrznje. Jednostavno - kontekst i namera uvek moraju da se ispitaju, i stvari su retko kad crne ili bele. Jbg, mora malo mozak da se napregne.

Nikome ne sme biti dopusteno da bude zasticen kao beli medved na osnovu funkcije koju obavlja u drustvu, pogotovu ne tako opasne funkcije kao sto je 'uloga verskog predstavnika'. Pa oni treba da budu na tapetu non stop, bas zato sto narod ima poverenja u njih. Setimo se dragog da-ti-cika-da-bonu Pahomija.

O sudiji verniku necu ni da pricam. Neko od komentatora je lepo napisao - kad udjes u sudnicu, ti si sudija i tacka. Nemas vise ni nacionalnost ni veru, nego samo profesiju i objektivnost.

Nadam se da ce decko biti oslobodjen optuzbi, a da ce sudija biti suspendovan, ili barem ostro kritikovan od javnosti (sa ovakvim sudstvom nista nam drugo ne preostaje) zbog sramotne izjave i presude.

mare

pre 11 godina

"Pravosuđe je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve". Evi ja smem da ih javno kritikujem, hocete li i mene u Ztavor??? Ako se moje misljenje razlikuje od drugih jel i ja treba da idem u zatvor??? Mislim da bi trebao da dobije narukvicu... Neki za milione(eura) dobiju narukvicu pa zasto ne bi i ovaj covek. Gde je tu pravda koja je jednaka za sve??? A koliko izdrzava onaj pedofil i SPC??? Nikoliko jer za njih zakon ne vazi....

Macak

pre 11 godina

Sudija kaze da je kao pravoslavni vjernik uvrijedjen, ergo on smatra da su svi pravoslavni vjernici uvrijedjeni. Sudija se dakle sam postavlja u situaciju da je on ostecena strana u procesu, on dakle bira stranu.
Sa pravne strane ova presuda bi bez problema trebalo da padne nakon 2 minuta u sudnici jer se sam sudija istrcao u svojoj potrebi da se prikaze uvrijedjenim hriscaninom.

On je svojom izjavom ucinio samog sebe inhabil u ovom procesu.

Sad sta bi drugi sudija odlucio, nesto drugo ili istu kaznu to je druga stvar, ali ova presuda je neodrziva jer sudija sam sebe proglasava inhabilnim.

Neovisno o samom slucaju svakako se covjek zamisli o pravnom sistemu u kome je takav tip postao sudija, neko ko uopste ne razmislja o tome sta je njegova uloga kao sudije u sudskom procesu i neko ko ne razumije princip inhabiliteta ni truncicu, ocigledno...Kako onda razumije druge principe prava..najvjerovatnije i ne razumije.
A nezavisno sudstvo? Sekularna drzava?
Svakako ici dalje kroz sudski sitem, i van zemlje ako treba, jer je sam sudija svojom izjavom ucinio presudu neodrzivom.

struja

pre 11 godina

@starac

Ako neko na ovim prostorima Balkana i Panonije širi mržnju, onda je to upravo SPC! A to je dokazano njenima učešćima u svim ratovima SFRJ.

Branko

pre 11 godina

Nije zatvor već novčana kazna ali pošto nećeš da platiš onda se novčana kazna zamenjuje zatvorom. Šta je tu sporno? Demokratija podrazumeva i sudsku vlast čije odluke moraju da se poštuju. Nije demokratija da koristimo samo ono što nam odgovara i ono šta volimo.

Alex

pre 11 godina

Ja kao pravoslavac nisam uvređen ovom izjavom. Naprotiv, kao pravoslavac sam uvređen kažnjavanjem čoveka koji re izgovorio istinu.
Ne mogu se poistovećivati imena ljudi u crkvama sa mojim verskim osećanjima. To što neko ima visoku poziciju u crkvi, ne znači po automatizmu da je moralan i pošten. To su naprotiv, ljudske osobine svakog od nas kao pojedinca.

lana

pre 11 godina

Ljudi, pa zar se ne postavlja pitanje koliko godina presuda koja je doneta nije izvrsena? Ako je presuda pravosnazna i ako vise nema nikakvih zalbi, onda novcana kazna treba da se plati.

NemanjaKG

pre 11 godina

Ovo je jedna velika sramota! Kako ni jedan od tih u mantijama nije zavrsio u zatvoru? Svi se secamo popa koji je tukao lopatama,a covek na slobodi! I sad treba da verujem da je verbalna uvreda tezi zlocin nego fizicko izivljavanje? Nikad se u ovoj zemlji nece znati red...

Ivan

pre 11 godina

Wow. Jamahiria Serbia.

Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.

ded

pre 11 godina

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.
I ja sam vernik i ne osećam se uvređeno. Ne mogu da saosećam sa ovim tipovima.Taj isti sud je propustio da donese presudu u procesu protiv vladike Pahomija. Ako crkva nije sakcionisala nekog ko je optužen za takve odvratne stvari, onda mogu da pretpostavim da se solidarišu sa njim.

Helios

pre 11 godina

Svakako da je presuda protiv Petakova velika glupost kako po proceni tako i po neodmereno visokoj kazni. Svakako da tu postoji i element osvete "drugoj strani" i tu je ono što je bitnije.
Sintagma "govor mržnje" je apsurdna i neodredljiva, idealna za zloupotrebu kao i "upotreba prekomerne sile". Kad se neka država brani protiv terorista to je "upotreba prekomerne sile" ako su teroristi US-sponzorisani. Kad se pljuje npr. Slobodan Milošević onda je OK da je on diktator, ubica, vođa bande, lopov i šta god. Trenutno je u modi izneti stav da je Koštunica naručilac ili barem inspirator ubistva Z. Điniđića. Pošto to govore oni koji su na talasu NGO-histerije koja je i donela "govor mržnje" čak i kao zakonski kažnjivo (!?!) onda je to OK?! OK jer šta god oni kažu to je tako?! Ali evo sada im se ne dopada sopstvena medicina. Crni humor!
Govorite ljudi slobodno sve - i da je Voja organizovao ubistvo i da nije i da ne znate da li je. Kvalitet je u kvalitetu argumentacije i izbegavanju prostota a ne u "političkoj korektnosti". Ne mali broj crkvenih lica izneverava proklamovane principe te živi u raskoši, najgori se bave i trovanjem. Naravno da je osnov slobode jednog društva da to može i sme javno da se iznese - isto kao i da je npr. Čeda (bio) navučen. I cenzura bloga B92 je prečesto naklonjena obojenoj interpretaciji šta je OK a šta ne. Presuda je apsurdna ali žrtve presude su to još više a nisu ni svesni.

Nikad nece biti bolje u Srbiji

pre 11 godina

Ne znam sta je ovaj rekao, pa ne znam ni da li je presuda opravdan aili ne. u svakom lsucaju indikativno je da huligani i kojekakvi pod okriljem SPC rade svasta, sire mrznju, iskaljuju mrznju i fizicki, unistavaju grad, pa ne budu osudjeni.

maja,bgd

pre 11 godina

Osudjeni gospodin nije originalan. Zar pokojni Brana Crncevic nije zene,predsednice nekoliko NVO (Biserko, Kandic, Pavicevic, pokojna Kovacevic-Vuco) nazvao "cetiri jahacice apokalipse". I jel on tada kaznjen? Nije. Sto sad Sud kaznjava ovog gospodina,antifasistu? "Udario" doticni na SPC. A i sudija mnogo osetljiv pravoslavac. Sta se sve kod nas govori, ovaj je jos bio blag, ali "udario" na vladike. Dno sudstva

bata zivanovic

pre 11 godina

U normalnom svetu bi bila dovoljna ova izjava sudije da se sudjenje
ponisti, a doticni sudija suspenduje. Kazem - u normalnom svetu!

Dr.Bre

pre 11 godina

A koliko sam ja tek uvredjen sto su ovakvi ljudi predstavnici crkve u koju zbunjeni narod ima najvise poverenja. Sve vise mi je zao sto sam krsten i prvom prilikom se ispisujem!
Uvredjen sam i sto ovakve sudije sede gde sede. Kako bi muslimanu tek sudio?

Kiklop

pre 11 godina

Da je platio kaznu, ne bi ishao u zatvor. Sta hoce? U cemu je problem? Nije to nikakva sprega drzave i crkve, nego sprega drzave sa najd normalnim rezonovanjima.
Pa nigdje u svijetu ne mozes da tvrdish takve stvari bez dokaza, no se u Srbiji dugo moglo raditi sta se kome prohtjelo, pogotovo ako je pljuckanje po svelu sto ima "sprege" sa srpskim identitetom.. Pa ih sad malo iznenadio preokret prema normali.

Atheist rap

pre 11 godina

"Sekularna drzava" = svakih par meseci obavezna doplatna markica za hram, od skoro dotirane penzije za svestenike, crkve nisu u PDV-u, za njihove sluzbenike ne vazi zakon, mogu da pozivaju i na ubijanje...
A kad kazete nesto sto im se ne svidja - zatvor.
Sve ovo govori o problematicnoj drzavi vise nego crkvi.
Da li sam vernik ili ne, to je moja licna stvar, ali sam svakako gradjanin Srbije koju ovakva drzava unistava.

blagomeni

pre 11 godina

Ako je sudija Miroslav Bošnjak zaista izjavio da je lično uvređen poređenjem pominjanih sveštenih lica s mitološkim bićima iz dubiozno verodostojne literature crkvenih izvora, njemu nikako nije mesto u svetovnoj instituciji Suda. On svoje lično religijsko uverenje mora da okači o čiviluk kada krene na posao, a po povratku s posla može njime po želji i potrebi da se zaogrne. Dok je na poslu i bavi se suđenjem, isključivo i jedino, može i mora da se drži Ustava i zakona. Svako drugo ponašanje ga u potpunosti diskvalifikuje s mesta sudije. Nije Srbija ni SAD ni Iran, a ni Saudijska Arabija da se sudije kunu na bibliji/kuranu i da izvlače zaključke i donose presude pozivajući se na te knjige.

Starac

pre 11 godina

Dakle, nije osudjen na zatvor nego na novcanu kaznu od 100000 RSD. E sad to sto on nije hteo da plati da bi sutra mogli da se pisu ovakvi naslovi je sasvim druga stvar.
Ne sirite mrznju prema SPC!

Petar

pre 11 godina

Mogao je Petakov lepo da ponudi i neki dokaz za svoje tvrdnje, a ovako traži da mu verujemo na reč. Pa nisam pao sa marsa, ako vredja neka plati kaznu ko čovek, a ne da sada se žali svima.

ded

pre 11 godina

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.
I ja sam vernik i ne osećam se uvređeno. Ne mogu da saosećam sa ovim tipovima.Taj isti sud je propustio da donese presudu u procesu protiv vladike Pahomija. Ako crkva nije sakcionisala nekog ko je optužen za takve odvratne stvari, onda mogu da pretpostavim da se solidarišu sa njim.

blagomeni

pre 11 godina

Ako je sudija Miroslav Bošnjak zaista izjavio da je lično uvređen poređenjem pominjanih sveštenih lica s mitološkim bićima iz dubiozno verodostojne literature crkvenih izvora, njemu nikako nije mesto u svetovnoj instituciji Suda. On svoje lično religijsko uverenje mora da okači o čiviluk kada krene na posao, a po povratku s posla može njime po želji i potrebi da se zaogrne. Dok je na poslu i bavi se suđenjem, isključivo i jedino, može i mora da se drži Ustava i zakona. Svako drugo ponašanje ga u potpunosti diskvalifikuje s mesta sudije. Nije Srbija ni SAD ni Iran, a ni Saudijska Arabija da se sudije kunu na bibliji/kuranu i da izvlače zaključke i donose presude pozivajući se na te knjige.

Nikad nece biti bolje u Srbiji

pre 11 godina

Ne znam sta je ovaj rekao, pa ne znam ni da li je presuda opravdan aili ne. u svakom lsucaju indikativno je da huligani i kojekakvi pod okriljem SPC rade svasta, sire mrznju, iskaljuju mrznju i fizicki, unistavaju grad, pa ne budu osudjeni.

bata zivanovic

pre 11 godina

U normalnom svetu bi bila dovoljna ova izjava sudije da se sudjenje
ponisti, a doticni sudija suspenduje. Kazem - u normalnom svetu!

Atheist rap

pre 11 godina

"Sekularna drzava" = svakih par meseci obavezna doplatna markica za hram, od skoro dotirane penzije za svestenike, crkve nisu u PDV-u, za njihove sluzbenike ne vazi zakon, mogu da pozivaju i na ubijanje...
A kad kazete nesto sto im se ne svidja - zatvor.
Sve ovo govori o problematicnoj drzavi vise nego crkvi.
Da li sam vernik ili ne, to je moja licna stvar, ali sam svakako gradjanin Srbije koju ovakva drzava unistava.

Dr.Bre

pre 11 godina

A koliko sam ja tek uvredjen sto su ovakvi ljudi predstavnici crkve u koju zbunjeni narod ima najvise poverenja. Sve vise mi je zao sto sam krsten i prvom prilikom se ispisujem!
Uvredjen sam i sto ovakve sudije sede gde sede. Kako bi muslimanu tek sudio?

maja,bgd

pre 11 godina

Osudjeni gospodin nije originalan. Zar pokojni Brana Crncevic nije zene,predsednice nekoliko NVO (Biserko, Kandic, Pavicevic, pokojna Kovacevic-Vuco) nazvao "cetiri jahacice apokalipse". I jel on tada kaznjen? Nije. Sto sad Sud kaznjava ovog gospodina,antifasistu? "Udario" doticni na SPC. A i sudija mnogo osetljiv pravoslavac. Sta se sve kod nas govori, ovaj je jos bio blag, ali "udario" na vladike. Dno sudstva

Alex

pre 11 godina

Ja kao pravoslavac nisam uvređen ovom izjavom. Naprotiv, kao pravoslavac sam uvređen kažnjavanjem čoveka koji re izgovorio istinu.
Ne mogu se poistovećivati imena ljudi u crkvama sa mojim verskim osećanjima. To što neko ima visoku poziciju u crkvi, ne znači po automatizmu da je moralan i pošten. To su naprotiv, ljudske osobine svakog od nas kao pojedinca.

NemanjaKG

pre 11 godina

Ovo je jedna velika sramota! Kako ni jedan od tih u mantijama nije zavrsio u zatvoru? Svi se secamo popa koji je tukao lopatama,a covek na slobodi! I sad treba da verujem da je verbalna uvreda tezi zlocin nego fizicko izivljavanje? Nikad se u ovoj zemlji nece znati red...

Kiklop

pre 11 godina

Da je platio kaznu, ne bi ishao u zatvor. Sta hoce? U cemu je problem? Nije to nikakva sprega drzave i crkve, nego sprega drzave sa najd normalnim rezonovanjima.
Pa nigdje u svijetu ne mozes da tvrdish takve stvari bez dokaza, no se u Srbiji dugo moglo raditi sta se kome prohtjelo, pogotovo ako je pljuckanje po svelu sto ima "sprege" sa srpskim identitetom.. Pa ih sad malo iznenadio preokret prema normali.

struja

pre 11 godina

@starac

Ako neko na ovim prostorima Balkana i Panonije širi mržnju, onda je to upravo SPC! A to je dokazano njenima učešćima u svim ratovima SFRJ.

Ivan

pre 11 godina

Wow. Jamahiria Serbia.

Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.

Petar

pre 11 godina

Mogao je Petakov lepo da ponudi i neki dokaz za svoje tvrdnje, a ovako traži da mu verujemo na reč. Pa nisam pao sa marsa, ako vredja neka plati kaznu ko čovek, a ne da sada se žali svima.

Starac

pre 11 godina

Dakle, nije osudjen na zatvor nego na novcanu kaznu od 100000 RSD. E sad to sto on nije hteo da plati da bi sutra mogli da se pisu ovakvi naslovi je sasvim druga stvar.
Ne sirite mrznju prema SPC!

mare

pre 11 godina

"Pravosuđe je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve". Evi ja smem da ih javno kritikujem, hocete li i mene u Ztavor??? Ako se moje misljenje razlikuje od drugih jel i ja treba da idem u zatvor??? Mislim da bi trebao da dobije narukvicu... Neki za milione(eura) dobiju narukvicu pa zasto ne bi i ovaj covek. Gde je tu pravda koja je jednaka za sve??? A koliko izdrzava onaj pedofil i SPC??? Nikoliko jer za njih zakon ne vazi....

Helios

pre 11 godina

Svakako da je presuda protiv Petakova velika glupost kako po proceni tako i po neodmereno visokoj kazni. Svakako da tu postoji i element osvete "drugoj strani" i tu je ono što je bitnije.
Sintagma "govor mržnje" je apsurdna i neodredljiva, idealna za zloupotrebu kao i "upotreba prekomerne sile". Kad se neka država brani protiv terorista to je "upotreba prekomerne sile" ako su teroristi US-sponzorisani. Kad se pljuje npr. Slobodan Milošević onda je OK da je on diktator, ubica, vođa bande, lopov i šta god. Trenutno je u modi izneti stav da je Koštunica naručilac ili barem inspirator ubistva Z. Điniđića. Pošto to govore oni koji su na talasu NGO-histerije koja je i donela "govor mržnje" čak i kao zakonski kažnjivo (!?!) onda je to OK?! OK jer šta god oni kažu to je tako?! Ali evo sada im se ne dopada sopstvena medicina. Crni humor!
Govorite ljudi slobodno sve - i da je Voja organizovao ubistvo i da nije i da ne znate da li je. Kvalitet je u kvalitetu argumentacije i izbegavanju prostota a ne u "političkoj korektnosti". Ne mali broj crkvenih lica izneverava proklamovane principe te živi u raskoši, najgori se bave i trovanjem. Naravno da je osnov slobode jednog društva da to može i sme javno da se iznese - isto kao i da je npr. Čeda (bio) navučen. I cenzura bloga B92 je prečesto naklonjena obojenoj interpretaciji šta je OK a šta ne. Presuda je apsurdna ali žrtve presude su to još više a nisu ni svesni.

nista nije crno ili belo

pre 11 godina

@ (Minimax, 16. maj 2012 10:42)

Verbalni delikt je, barem u Evropi, nesto sto se prihvata kao prekrsaj. I s obzirom na to, tesko je uvek precizno utvrditi pozicije slobodnog govora i govora mrznje. U SAD prvi amandman garantuje slobodu govora, i kod njih ne postoje zakoni o sankcionisanju govora mrznje koji bi mogli da se porede sa evropskim. Medjutim, i tamo postoji (prirodna) potreba da se takve stvari sankcionisu, pa kod njih uglavnom reaguje drustvo. Mel Gibson ili onaj prolupali kreator (zaboravih mu ime) su za svoje izjave o Jevrejima pre svega pretrpeli snaznu i javnu osudu drustva i zajednice. Evropa pokusava da nadje balans i da govor mrznje regulise zakonom, sto nije uvek lako. Ja, npr, podrzavam evropski pristup, ali mislim da je vrlo cesto slab (mnogi bi rekli licemeran), i da se mnogo cesce reaguje na uvrede upucene manjinama (npr. Jevrejima, muslimanima, LGBT, itd) nego na uvrede upucene vecini (recimo hriscanima ili vecinskom etnickom stanovnistvu). S druge strane, jedna od odrednica poimanja civilizovanosti u Evropi i jeste da se prema manjinama ima vise razumevanja nego prema vecini, i to je okej. Takva nam je (ajde da se za potrebe ovog komentara i mi svrstamo u Evropu) istorija i slika - sarena, multietnicka, multinacionalna i ne zaboravite da upravo to karakterise Evropu.

ALI - zakon i pravda su ljudska tvorevina i kao takvi su nestabilni, cesto kontradiktorni i svidelo nam se ili ne, tumacenja su jednostavno neophodna.

Ja ovaj konkretan slucaj ne smatram govorom mrznje. Da je pomenuti anarhista rekao: "Hriscani su zli i podmukli" ili "Hriscani su ubice" ili "Srbi su zli i krivi za sve", itd - to bi bio govor mrznje. Ali on to NIJE rekao. On je optuzio 4 svestenika na osnovu njihovog politickog delovanja i ne mislim da je ovo uvreda za bilo koga. Samo slep, glup ili pokvaren covek moze da tvrdi da u Srbiji religijske institucije ne ucestvuju (uglavnom na los nacin) u politici. A ako ucestvujes u politici, onda je tvoje delovanje podlozno sudu i kritici javnosti. Prosto.

Ako kazem: "Muftija Zukorlic siri mrznju" ili "Politicki i verski predstavnici muslimana u Srbiji, imenom i prezimenom ti i ti, sire mrznju", pa jos navedem na koji nacin smatram da to rade - to NIJE govor mrznje, nego sloboda govora koju koristim da ukazem na drustveni problem, a svako od "optuzenih" je slobodan da odgovori na optuzbe. Ali, ako kazem: "Muslimani u Srbiji sire mrznju" ili "Jevreji su organizovali bombardovanje Srbije", to JESTE govor mrznje. Jednostavno - kontekst i namera uvek moraju da se ispitaju, i stvari su retko kad crne ili bele. Jbg, mora malo mozak da se napregne.

Nikome ne sme biti dopusteno da bude zasticen kao beli medved na osnovu funkcije koju obavlja u drustvu, pogotovu ne tako opasne funkcije kao sto je 'uloga verskog predstavnika'. Pa oni treba da budu na tapetu non stop, bas zato sto narod ima poverenja u njih. Setimo se dragog da-ti-cika-da-bonu Pahomija.

O sudiji verniku necu ni da pricam. Neko od komentatora je lepo napisao - kad udjes u sudnicu, ti si sudija i tacka. Nemas vise ni nacionalnost ni veru, nego samo profesiju i objektivnost.

Nadam se da ce decko biti oslobodjen optuzbi, a da ce sudija biti suspendovan, ili barem ostro kritikovan od javnosti (sa ovakvim sudstvom nista nam drugo ne preostaje) zbog sramotne izjave i presude.

Macak

pre 11 godina

Sudija kaze da je kao pravoslavni vjernik uvrijedjen, ergo on smatra da su svi pravoslavni vjernici uvrijedjeni. Sudija se dakle sam postavlja u situaciju da je on ostecena strana u procesu, on dakle bira stranu.
Sa pravne strane ova presuda bi bez problema trebalo da padne nakon 2 minuta u sudnici jer se sam sudija istrcao u svojoj potrebi da se prikaze uvrijedjenim hriscaninom.

On je svojom izjavom ucinio samog sebe inhabil u ovom procesu.

Sad sta bi drugi sudija odlucio, nesto drugo ili istu kaznu to je druga stvar, ali ova presuda je neodrziva jer sudija sam sebe proglasava inhabilnim.

Neovisno o samom slucaju svakako se covjek zamisli o pravnom sistemu u kome je takav tip postao sudija, neko ko uopste ne razmislja o tome sta je njegova uloga kao sudije u sudskom procesu i neko ko ne razumije princip inhabiliteta ni truncicu, ocigledno...Kako onda razumije druge principe prava..najvjerovatnije i ne razumije.
A nezavisno sudstvo? Sekularna drzava?
Svakako ici dalje kroz sudski sitem, i van zemlje ako treba, jer je sam sudija svojom izjavom ucinio presudu neodrzivom.

Istoricar

pre 11 godina

Mahatma Gandi je poslednjim potezom svoje ruke pokazao znak da oprasta svom ubici koji ga je upravo pogodio metkom, a svetenici SPC ne prastaju ni izgovorenu rec?!?

Branko

pre 11 godina

Nije zatvor već novčana kazna ali pošto nećeš da platiš onda se novčana kazna zamenjuje zatvorom. Šta je tu sporno? Demokratija podrazumeva i sudsku vlast čije odluke moraju da se poštuju. Nije demokratija da koristimo samo ono što nam odgovara i ono šta volimo.

Petar

pre 11 godina

Posto je tuzilac javna licnost (episkop), za njega je prag dozvoljene kritike malo visi nego za obicne ljude. Pa sta se sve prica o politicarima, glumcima i drugim javnim licnostima? Kritika mora ostati dopustena u demokratskom drustvu. A na stranu sto je ovaj sudija po zakonu duzan da ne staje ni na ciju stranu i da budem objektivan, sto ovde nije slucaj te je presuda nezakonita.

lana

pre 11 godina

Ljudi, pa zar se ne postavlja pitanje koliko godina presuda koja je doneta nije izvrsena? Ako je presuda pravosnazna i ako vise nema nikakvih zalbi, onda novcana kazna treba da se plati.

Vrag se krije u detaljima.

pre 11 godina

Mislim da vecina ovdje treba da razgranici slobodu govora i slobodu vrijedjanja. Ova druga je sanksionisana svugdje na Zapadu. Procitajte malo sta se deshava i kolike novcane kazne popuje gospoda na zapadu koja bez dokaza oklevece ili etiketira nekog, kao doticni "antifashista".
Dakle, sloboda govora - da. Sloboda vrijedjanja - ne.
Optuzbe na neciji racun se mogu reci sasvim pristojnim rjecnikom, cak i tad te mogu tuziti na Zapadu, ako nemas nikakav dokaz za civilizovanu klevetu.
Prema tome.. Prije nego sto pochnete da prezvakujete opet demokratiju, upoznajte se s njenim osnovnim pojmovima.

Nik

pre 11 godina

Wow. Jamahiria Serbia.

Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.
(Ivan, 16. maj 2012 11:46)

Hehehe, jos kada bi ti znao STA JE Jamahiria(a ne da ovako pricass gluposti), bilo bi SUPER! LOL

alek

pre 11 godina

@ivan

....Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.
(Ivan, 16. maj 2012 11:46)...

Pa nece biti Ivane da je tako. Lord Aldington je 1989 dobio sudski spor sa piscem Nikolajem Tolstojem za klevetu (1.5 miliona funti). Tolstoj je optuzivao Aldingtona da je ucestvovao u nasilnoj deportaciji Ruskih i Jugoslovenskih ratnih zarobljenika u maticne zemlje, gde su kasnije nestajali po brojnim gulazima i logorima. Taj tolstoje je inace rodjeni britanac i daleki Lavov rodjak.

Bela

pre 11 godina

Čveger kaze da mantijasi PONOVO jasu. Ne, dragi moj, mantijasi su bili jahani i to verovatno od strane tvojih dedova, rodjaka,malo si pomesao jahace i jahane.
Ne mogu da verujem da se ovo dogodilo u zemlji Srbiji! Da neko presudi u korist Crkve, pa cak i kad je toliko ocigledno! Neverovatno. Hvala preosvecenom episkopu g. Irineju sto je neko konacno odreagovao kako bi i trebalo, jer mnoge vladike cutke prelaze preko ovakvih uzasnih uvreda. Nije u pitanju uvreda episkopa kao licnosti(to su naucili da trpe, visedecenijska praksa, sta ces!), ovo je uvreda Crkve kao institucije,kao i svih clanova Crkve.
Covek ide u zatvor jer je izbegao placanje sudske kazne, a ne zbog uvrede episkopa. I da je prelazio ulicu na crveno,a da je zbog toga osudjen, slicno bi mu se desilo.

anonimous, namerno bez y

pre 11 godina

Zanimljivo da fizicko lice episkop Irinej nije podnelo tuzbu za klevetu, vec tuzbu za uvredu, a te daleke 2005-e godine kad je podnosio tuzbu je, ako se ne varam, jos uvek postojala zakonska mogucnost da se tuzi za klevetu, zar ne?

Da li to znaci da fizicko lice episkop Irinej smatra da tvrdnja Zorana Petakova kako on, episkop Irinej, i jos trojica drugih episkopa SPC, "aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji" - nije kleveta?

Ili je, nepodizanjem tuzbe za klevetu, hteo da izbegne veshtachenje da li je cinjenica da njih cetvorica podrzavaju odredjene ekstremisticke grupacije u Srbiji?

Kako god, iz cinjenice samostalne tuzbe izvlacim zakljucak da se ostala trojica episkopa nisu nashli chak ni uvredjenim. Koliko znam, sva trojica su i danas zivi, izvinjavam se porodicama (i samo porodicama!) ako u tom pogledu ne baratam tacnom informacijom.

Kiklop

pre 11 godina

Da je platio kaznu, ne bi ishao u zatvor. Sta hoce? U cemu je problem? Nije to nikakva sprega drzave i crkve, nego sprega drzave sa najd normalnim rezonovanjima.
Pa nigdje u svijetu ne mozes da tvrdish takve stvari bez dokaza, no se u Srbiji dugo moglo raditi sta se kome prohtjelo, pogotovo ako je pljuckanje po svelu sto ima "sprege" sa srpskim identitetom.. Pa ih sad malo iznenadio preokret prema normali.

Starac

pre 11 godina

Dakle, nije osudjen na zatvor nego na novcanu kaznu od 100000 RSD. E sad to sto on nije hteo da plati da bi sutra mogli da se pisu ovakvi naslovi je sasvim druga stvar.
Ne sirite mrznju prema SPC!

Petar

pre 11 godina

Mogao je Petakov lepo da ponudi i neki dokaz za svoje tvrdnje, a ovako traži da mu verujemo na reč. Pa nisam pao sa marsa, ako vredja neka plati kaznu ko čovek, a ne da sada se žali svima.

Branko

pre 11 godina

Nije zatvor već novčana kazna ali pošto nećeš da platiš onda se novčana kazna zamenjuje zatvorom. Šta je tu sporno? Demokratija podrazumeva i sudsku vlast čije odluke moraju da se poštuju. Nije demokratija da koristimo samo ono što nam odgovara i ono šta volimo.

Dr.Bre

pre 11 godina

A koliko sam ja tek uvredjen sto su ovakvi ljudi predstavnici crkve u koju zbunjeni narod ima najvise poverenja. Sve vise mi je zao sto sam krsten i prvom prilikom se ispisujem!
Uvredjen sam i sto ovakve sudije sede gde sede. Kako bi muslimanu tek sudio?

Nikad nece biti bolje u Srbiji

pre 11 godina

Ne znam sta je ovaj rekao, pa ne znam ni da li je presuda opravdan aili ne. u svakom lsucaju indikativno je da huligani i kojekakvi pod okriljem SPC rade svasta, sire mrznju, iskaljuju mrznju i fizicki, unistavaju grad, pa ne budu osudjeni.

bata zivanovic

pre 11 godina

U normalnom svetu bi bila dovoljna ova izjava sudije da se sudjenje
ponisti, a doticni sudija suspenduje. Kazem - u normalnom svetu!

ded

pre 11 godina

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.
I ja sam vernik i ne osećam se uvređeno. Ne mogu da saosećam sa ovim tipovima.Taj isti sud je propustio da donese presudu u procesu protiv vladike Pahomija. Ako crkva nije sakcionisala nekog ko je optužen za takve odvratne stvari, onda mogu da pretpostavim da se solidarišu sa njim.

Alex

pre 11 godina

Ja kao pravoslavac nisam uvređen ovom izjavom. Naprotiv, kao pravoslavac sam uvređen kažnjavanjem čoveka koji re izgovorio istinu.
Ne mogu se poistovećivati imena ljudi u crkvama sa mojim verskim osećanjima. To što neko ima visoku poziciju u crkvi, ne znači po automatizmu da je moralan i pošten. To su naprotiv, ljudske osobine svakog od nas kao pojedinca.

blagomeni

pre 11 godina

Ako je sudija Miroslav Bošnjak zaista izjavio da je lično uvređen poređenjem pominjanih sveštenih lica s mitološkim bićima iz dubiozno verodostojne literature crkvenih izvora, njemu nikako nije mesto u svetovnoj instituciji Suda. On svoje lično religijsko uverenje mora da okači o čiviluk kada krene na posao, a po povratku s posla može njime po želji i potrebi da se zaogrne. Dok je na poslu i bavi se suđenjem, isključivo i jedino, može i mora da se drži Ustava i zakona. Svako drugo ponašanje ga u potpunosti diskvalifikuje s mesta sudije. Nije Srbija ni SAD ni Iran, a ni Saudijska Arabija da se sudije kunu na bibliji/kuranu i da izvlače zaključke i donose presude pozivajući se na te knjige.

maja,bgd

pre 11 godina

Osudjeni gospodin nije originalan. Zar pokojni Brana Crncevic nije zene,predsednice nekoliko NVO (Biserko, Kandic, Pavicevic, pokojna Kovacevic-Vuco) nazvao "cetiri jahacice apokalipse". I jel on tada kaznjen? Nije. Sto sad Sud kaznjava ovog gospodina,antifasistu? "Udario" doticni na SPC. A i sudija mnogo osetljiv pravoslavac. Sta se sve kod nas govori, ovaj je jos bio blag, ali "udario" na vladike. Dno sudstva

Atheist rap

pre 11 godina

"Sekularna drzava" = svakih par meseci obavezna doplatna markica za hram, od skoro dotirane penzije za svestenike, crkve nisu u PDV-u, za njihove sluzbenike ne vazi zakon, mogu da pozivaju i na ubijanje...
A kad kazete nesto sto im se ne svidja - zatvor.
Sve ovo govori o problematicnoj drzavi vise nego crkvi.
Da li sam vernik ili ne, to je moja licna stvar, ali sam svakako gradjanin Srbije koju ovakva drzava unistava.

Helios

pre 11 godina

Svakako da je presuda protiv Petakova velika glupost kako po proceni tako i po neodmereno visokoj kazni. Svakako da tu postoji i element osvete "drugoj strani" i tu je ono što je bitnije.
Sintagma "govor mržnje" je apsurdna i neodredljiva, idealna za zloupotrebu kao i "upotreba prekomerne sile". Kad se neka država brani protiv terorista to je "upotreba prekomerne sile" ako su teroristi US-sponzorisani. Kad se pljuje npr. Slobodan Milošević onda je OK da je on diktator, ubica, vođa bande, lopov i šta god. Trenutno je u modi izneti stav da je Koštunica naručilac ili barem inspirator ubistva Z. Điniđića. Pošto to govore oni koji su na talasu NGO-histerije koja je i donela "govor mržnje" čak i kao zakonski kažnjivo (!?!) onda je to OK?! OK jer šta god oni kažu to je tako?! Ali evo sada im se ne dopada sopstvena medicina. Crni humor!
Govorite ljudi slobodno sve - i da je Voja organizovao ubistvo i da nije i da ne znate da li je. Kvalitet je u kvalitetu argumentacije i izbegavanju prostota a ne u "političkoj korektnosti". Ne mali broj crkvenih lica izneverava proklamovane principe te živi u raskoši, najgori se bave i trovanjem. Naravno da je osnov slobode jednog društva da to može i sme javno da se iznese - isto kao i da je npr. Čeda (bio) navučen. I cenzura bloga B92 je prečesto naklonjena obojenoj interpretaciji šta je OK a šta ne. Presuda je apsurdna ali žrtve presude su to još više a nisu ni svesni.

NemanjaKG

pre 11 godina

Ovo je jedna velika sramota! Kako ni jedan od tih u mantijama nije zavrsio u zatvoru? Svi se secamo popa koji je tukao lopatama,a covek na slobodi! I sad treba da verujem da je verbalna uvreda tezi zlocin nego fizicko izivljavanje? Nikad se u ovoj zemlji nece znati red...

Vrag se krije u detaljima.

pre 11 godina

Mislim da vecina ovdje treba da razgranici slobodu govora i slobodu vrijedjanja. Ova druga je sanksionisana svugdje na Zapadu. Procitajte malo sta se deshava i kolike novcane kazne popuje gospoda na zapadu koja bez dokaza oklevece ili etiketira nekog, kao doticni "antifashista".
Dakle, sloboda govora - da. Sloboda vrijedjanja - ne.
Optuzbe na neciji racun se mogu reci sasvim pristojnim rjecnikom, cak i tad te mogu tuziti na Zapadu, ako nemas nikakav dokaz za civilizovanu klevetu.
Prema tome.. Prije nego sto pochnete da prezvakujete opet demokratiju, upoznajte se s njenim osnovnim pojmovima.

Nik

pre 11 godina

Wow. Jamahiria Serbia.

Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.
(Ivan, 16. maj 2012 11:46)

Hehehe, jos kada bi ti znao STA JE Jamahiria(a ne da ovako pricass gluposti), bilo bi SUPER! LOL

Ivan

pre 11 godina

Wow. Jamahiria Serbia.

Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.

struja

pre 11 godina

@starac

Ako neko na ovim prostorima Balkana i Panonije širi mržnju, onda je to upravo SPC! A to je dokazano njenima učešćima u svim ratovima SFRJ.

lana

pre 11 godina

Ljudi, pa zar se ne postavlja pitanje koliko godina presuda koja je doneta nije izvrsena? Ako je presuda pravosnazna i ako vise nema nikakvih zalbi, onda novcana kazna treba da se plati.

Macak

pre 11 godina

Sudija kaze da je kao pravoslavni vjernik uvrijedjen, ergo on smatra da su svi pravoslavni vjernici uvrijedjeni. Sudija se dakle sam postavlja u situaciju da je on ostecena strana u procesu, on dakle bira stranu.
Sa pravne strane ova presuda bi bez problema trebalo da padne nakon 2 minuta u sudnici jer se sam sudija istrcao u svojoj potrebi da se prikaze uvrijedjenim hriscaninom.

On je svojom izjavom ucinio samog sebe inhabil u ovom procesu.

Sad sta bi drugi sudija odlucio, nesto drugo ili istu kaznu to je druga stvar, ali ova presuda je neodrziva jer sudija sam sebe proglasava inhabilnim.

Neovisno o samom slucaju svakako se covjek zamisli o pravnom sistemu u kome je takav tip postao sudija, neko ko uopste ne razmislja o tome sta je njegova uloga kao sudije u sudskom procesu i neko ko ne razumije princip inhabiliteta ni truncicu, ocigledno...Kako onda razumije druge principe prava..najvjerovatnije i ne razumije.
A nezavisno sudstvo? Sekularna drzava?
Svakako ici dalje kroz sudski sitem, i van zemlje ako treba, jer je sam sudija svojom izjavom ucinio presudu neodrzivom.

nista nije crno ili belo

pre 11 godina

@ (Minimax, 16. maj 2012 10:42)

Verbalni delikt je, barem u Evropi, nesto sto se prihvata kao prekrsaj. I s obzirom na to, tesko je uvek precizno utvrditi pozicije slobodnog govora i govora mrznje. U SAD prvi amandman garantuje slobodu govora, i kod njih ne postoje zakoni o sankcionisanju govora mrznje koji bi mogli da se porede sa evropskim. Medjutim, i tamo postoji (prirodna) potreba da se takve stvari sankcionisu, pa kod njih uglavnom reaguje drustvo. Mel Gibson ili onaj prolupali kreator (zaboravih mu ime) su za svoje izjave o Jevrejima pre svega pretrpeli snaznu i javnu osudu drustva i zajednice. Evropa pokusava da nadje balans i da govor mrznje regulise zakonom, sto nije uvek lako. Ja, npr, podrzavam evropski pristup, ali mislim da je vrlo cesto slab (mnogi bi rekli licemeran), i da se mnogo cesce reaguje na uvrede upucene manjinama (npr. Jevrejima, muslimanima, LGBT, itd) nego na uvrede upucene vecini (recimo hriscanima ili vecinskom etnickom stanovnistvu). S druge strane, jedna od odrednica poimanja civilizovanosti u Evropi i jeste da se prema manjinama ima vise razumevanja nego prema vecini, i to je okej. Takva nam je (ajde da se za potrebe ovog komentara i mi svrstamo u Evropu) istorija i slika - sarena, multietnicka, multinacionalna i ne zaboravite da upravo to karakterise Evropu.

ALI - zakon i pravda su ljudska tvorevina i kao takvi su nestabilni, cesto kontradiktorni i svidelo nam se ili ne, tumacenja su jednostavno neophodna.

Ja ovaj konkretan slucaj ne smatram govorom mrznje. Da je pomenuti anarhista rekao: "Hriscani su zli i podmukli" ili "Hriscani su ubice" ili "Srbi su zli i krivi za sve", itd - to bi bio govor mrznje. Ali on to NIJE rekao. On je optuzio 4 svestenika na osnovu njihovog politickog delovanja i ne mislim da je ovo uvreda za bilo koga. Samo slep, glup ili pokvaren covek moze da tvrdi da u Srbiji religijske institucije ne ucestvuju (uglavnom na los nacin) u politici. A ako ucestvujes u politici, onda je tvoje delovanje podlozno sudu i kritici javnosti. Prosto.

Ako kazem: "Muftija Zukorlic siri mrznju" ili "Politicki i verski predstavnici muslimana u Srbiji, imenom i prezimenom ti i ti, sire mrznju", pa jos navedem na koji nacin smatram da to rade - to NIJE govor mrznje, nego sloboda govora koju koristim da ukazem na drustveni problem, a svako od "optuzenih" je slobodan da odgovori na optuzbe. Ali, ako kazem: "Muslimani u Srbiji sire mrznju" ili "Jevreji su organizovali bombardovanje Srbije", to JESTE govor mrznje. Jednostavno - kontekst i namera uvek moraju da se ispitaju, i stvari su retko kad crne ili bele. Jbg, mora malo mozak da se napregne.

Nikome ne sme biti dopusteno da bude zasticen kao beli medved na osnovu funkcije koju obavlja u drustvu, pogotovu ne tako opasne funkcije kao sto je 'uloga verskog predstavnika'. Pa oni treba da budu na tapetu non stop, bas zato sto narod ima poverenja u njih. Setimo se dragog da-ti-cika-da-bonu Pahomija.

O sudiji verniku necu ni da pricam. Neko od komentatora je lepo napisao - kad udjes u sudnicu, ti si sudija i tacka. Nemas vise ni nacionalnost ni veru, nego samo profesiju i objektivnost.

Nadam se da ce decko biti oslobodjen optuzbi, a da ce sudija biti suspendovan, ili barem ostro kritikovan od javnosti (sa ovakvim sudstvom nista nam drugo ne preostaje) zbog sramotne izjave i presude.

mare

pre 11 godina

"Pravosuđe je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve". Evi ja smem da ih javno kritikujem, hocete li i mene u Ztavor??? Ako se moje misljenje razlikuje od drugih jel i ja treba da idem u zatvor??? Mislim da bi trebao da dobije narukvicu... Neki za milione(eura) dobiju narukvicu pa zasto ne bi i ovaj covek. Gde je tu pravda koja je jednaka za sve??? A koliko izdrzava onaj pedofil i SPC??? Nikoliko jer za njih zakon ne vazi....

Istoricar

pre 11 godina

Mahatma Gandi je poslednjim potezom svoje ruke pokazao znak da oprasta svom ubici koji ga je upravo pogodio metkom, a svetenici SPC ne prastaju ni izgovorenu rec?!?

alek

pre 11 godina

@ivan

....Ja zivim u UK gde se ovakve glupave tuzbe otkace po osnovu slobode govora. Izgleda da to pravo nije garantovano u Srbiji? Ili su nasli sudiju fundamentalistu? Sta god bilo, ministarstvo pravde treba da reaguje.
(Ivan, 16. maj 2012 11:46)...

Pa nece biti Ivane da je tako. Lord Aldington je 1989 dobio sudski spor sa piscem Nikolajem Tolstojem za klevetu (1.5 miliona funti). Tolstoj je optuzivao Aldingtona da je ucestvovao u nasilnoj deportaciji Ruskih i Jugoslovenskih ratnih zarobljenika u maticne zemlje, gde su kasnije nestajali po brojnim gulazima i logorima. Taj tolstoje je inace rodjeni britanac i daleki Lavov rodjak.

Bela

pre 11 godina

Čveger kaze da mantijasi PONOVO jasu. Ne, dragi moj, mantijasi su bili jahani i to verovatno od strane tvojih dedova, rodjaka,malo si pomesao jahace i jahane.
Ne mogu da verujem da se ovo dogodilo u zemlji Srbiji! Da neko presudi u korist Crkve, pa cak i kad je toliko ocigledno! Neverovatno. Hvala preosvecenom episkopu g. Irineju sto je neko konacno odreagovao kako bi i trebalo, jer mnoge vladike cutke prelaze preko ovakvih uzasnih uvreda. Nije u pitanju uvreda episkopa kao licnosti(to su naucili da trpe, visedecenijska praksa, sta ces!), ovo je uvreda Crkve kao institucije,kao i svih clanova Crkve.
Covek ide u zatvor jer je izbegao placanje sudske kazne, a ne zbog uvrede episkopa. I da je prelazio ulicu na crveno,a da je zbog toga osudjen, slicno bi mu se desilo.

Petar

pre 11 godina

Posto je tuzilac javna licnost (episkop), za njega je prag dozvoljene kritike malo visi nego za obicne ljude. Pa sta se sve prica o politicarima, glumcima i drugim javnim licnostima? Kritika mora ostati dopustena u demokratskom drustvu. A na stranu sto je ovaj sudija po zakonu duzan da ne staje ni na ciju stranu i da budem objektivan, sto ovde nije slucaj te je presuda nezakonita.

anonimous, namerno bez y

pre 11 godina

Zanimljivo da fizicko lice episkop Irinej nije podnelo tuzbu za klevetu, vec tuzbu za uvredu, a te daleke 2005-e godine kad je podnosio tuzbu je, ako se ne varam, jos uvek postojala zakonska mogucnost da se tuzi za klevetu, zar ne?

Da li to znaci da fizicko lice episkop Irinej smatra da tvrdnja Zorana Petakova kako on, episkop Irinej, i jos trojica drugih episkopa SPC, "aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji" - nije kleveta?

Ili je, nepodizanjem tuzbe za klevetu, hteo da izbegne veshtachenje da li je cinjenica da njih cetvorica podrzavaju odredjene ekstremisticke grupacije u Srbiji?

Kako god, iz cinjenice samostalne tuzbe izvlacim zakljucak da se ostala trojica episkopa nisu nashli chak ni uvredjenim. Koliko znam, sva trojica su i danas zivi, izvinjavam se porodicama (i samo porodicama!) ako u tom pogledu ne baratam tacnom informacijom.