Kako žive Srbi u Makedoniji

Srbi u Makedoniji, kako sami kažu, uživaju sva prava. Ne plaše se mogućih incidenata, a kao glavni problem ističu – nedostatak posla.

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

19:16

Default images

U Kučevištu, srpskom selu u Makedoniji, na svega 15 kilometara od granice sa Kosovom, živi oko 3.000 ljudi. Oni se uglavnom bave zemljoradnjom i stočarstvom. Ipak, najveći broj njih odlazi van sela da radi. Selo je dobro opremljeno, ima ambulantu, školu, prodavnice, pristupne puteve...

Iako žive blizu granice, ne plaše se mogućih incidenata. Kako kažu, njihov najveći problem je univerzalan – nedostatak posla.

"Ima ljudi koji žive dobro, i ima onih koji žive loše. Bez novca ne možeš da radiš ništa", izjavio je za B92 Živko Gurmešević, meštanin Kučevišta.

Njegova komšinica Javorka Komnenović kaže da stanovnici ovog pograničnog sela imaju sva prava.

"Imamo ambulantu, školu, dućan... Mislim da imamo i sva prava", kaže ona.

U Kučevištu živi nešto više od 3.000 ljudi, a u opštini Čučer Sandevo, kojoj selo pripada, oko 8.500, većinskog srpskog stanovništva. Građani Kučevišta kažu da skoro 300 dece u lokalnoj školi dokazuje njihovu opredeljenost da ostanu na selu.

"Ništa nam ne nedostaje. Sve je super", tvrdi 17-godišnji Nebojša Paunković.

Od Ohridskog sporazuma 2001. kojim je regulisan položaj manjina, Srbi u Makedoniji imaju sva prava. Danas Srbi imaju svoje ljude na položaju, zamenika ministra, poslanike u parlamentu, gradonačelnika, direktore javnih preduzeća, direktore škola, pa čak i nacionalni praznik – Svetog Savu.

Prema rečima jednog od lidera makedonskih Srba i zamenika ministra kulture Dragana Nedeljovića, trenutno se najviše bave svojim pravima u obrazovnom sistemu.

"Problem je bio oko obrazovanja. Sad se to rešava. Posle 20 godina otvorili smo katedru za srpski jezik i književnost na Univezitetu u Skoplju i već ima 150 studenata", ističe on.

Nedeljković kaže da srpska zajednica dobro sarađuje sa matičnom državom, dok u Kučevištu ističu i da ih je nedavno posetio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Prema popisu iz 2002. godine, Srba u Makedoniji ima 37.800. Međutim, za Srbe je ovaj popis sporan jer je, kako kažu, na njemu je bilo zloupotreba.

Pojedini srpski lideri tvrde da je Srba u Makedoniji između 50 i 60.000. Tačan broj trebalo je da bude utvrđen ove godine, ali je popis odložen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: