Bojkot Merkelove EP zbog Timošenko?

Nemačka kancelarka Angela Merkel preti da neće posetiti Evropsko fudbalsko prvenstvo u Ukrajini, zbog slučaja bivšeg šefa ukrajinske vlade Julije Timošenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

22:07

Default images

Predstavnici kncelarske službe razgovarali su sa predstavnicima ukrajinske vlade i, prema medijskim informacijama, ukrajinskoj strani je nagovešteno da poseta Merkelove Evropskom fudbalskom prvenstvu nije ni u kom slučaju sigurna.

Nemačka vlada je, zbog zdravstvenog stanja Timošenkove, kritikovala zvanični Kijev, Merkelova izrazila zabrinutost, a nemački predsednik Joahim Gauk danas otkazao planiranu posetu toj državi.

''Nemačka vlada zahteva od Ukrajine da ne čini ništa, što vredja prava Timošenkove'', rekla je danas nemačka ministarka pravde Sabina Lojthojser-Šnarenberger, naglasivši da je ''Timošenkovoj hitno potrebno lečenje''.

Iz redova Hrišćansko-demorkatske unije (CDU), kancelarke Merkel, rečeno je da stav prema Timošenkovoj, koji je, kako se ocenjuje, očito protivan ljudskim pravima, šteti i poboljšanju odnosa Ukrajine sa Evropskom unijom.

''Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa Ukrajinom je tek parafiran. Da li će on stupiti na snagu zavisi i od toga da li će vlada u Kijevu u 'slučaju Timošenko' pokrenuti i omogućiti jedno adekvatno lečenje u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji'', rekao je predsedavajući Komisije Bundestaga za spoljnu politiku Rupreht Polenc (CDU) .

Timošenkova je inače u rukom napisanom pismu, objavljenom na sajtu njene partije, navela da je u petak stupila u štrajk gladju nakon što je toga dana "prisilno odvedena u državnu bolnicu" zbog čega nije prisustvovala novom sudskom procesu.

Ona je rekla da su je stražari udarili "pesnicom u stomak" i da je pomislila da su "to poslednji trenuci njenog života", navodi AFP.

U okviru pritisaka iz Nemačke zbog "slučaja Timošenko", pored Merkelove, i drugi političari razmišljaju o tome da bojkutuju deo Evropskog fudbalskog prvenstva, koji će se održati u Ukrajini.

Merkelova je veliki ljubitelj, ali i poznavalac fudbala. Upamćeno je kako je Merkelova, pre nekoliko godina, na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj, zajedno sa svojom nacijom, oduševljleno slavila na tribinama stadiona ''Olimpija'' u Berlinu, posle pobede Nemaca nad reprezentacijom Ekvadora.

Postoji i priča da je ona, još u vreme ĐR-a 1974. godine gledala legendarnu utakmicu izmedju tadašnje Zapadne i Istočne Nemačke. Tada je, kako se priča, išla na stadion sa ocem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: