Više incidenata na Kosovu

Delegacija Vlade Srbije kamenovana u Prištini. Na zidovima Visokih Dečana parole OVK, u Pećanima pucano na crkvu. Gračanica: Albanski navijači napali 2 mladića.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 04.04.2012.

18:48

Default images

Vlada Srbije uputila je protest međunarodnim institucijama zbog novih provokacija na Kosovu i Metohiji.

Premijer Mirko Cvetković je uputio oštar protest visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šefu UNMIK-a Faridu Zarifu i šefu EULEKS-a Gzavije De Marnjaku.

On je od šefova međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji zatražio da, u skladu sa svojim mandatom, sprovedu hitnu istragu i napadače privedu pravdi.

"Radi se o još jednom pokušaju ekstremista da zatraše srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini, da spreče dijalog i implementaciju dogovora i mirno rešavanje problema", istakao je Cvetković.

Vlada Srbije saopštila je da su dva automobila u kojima su bili članovi njene delegacije kamenovana u centru Prištine, nedaleko od sedišta Euleksa.

Jedan član delegacije je lakše povređen u napadu, koji se dogodio nešto posle 16 sati, kada je grupa huligana kamenovala dva automobila vladine delegacije, koja je u Pokrajini boravila sa zadatkom da implementira dogovore postignute u tehničkom dijalogu sa vlastima u Prištini, navedeno je u saopštenju.

Kosovska policija privela dve osobe

Policija Kosova potvrdila je da su danas oko 16.00 časova u Prištini kamenovana vozila delegacije Srbije koja su obezbeđivali pripadnici kosovske policije.

Policija Kosova je saopštila da je uhapsila dve osobe za koje se sumnjalo da su kamenovale vozila, ali da je posle ispitivanja kod nadležnog tužioca jedna osoba puštena kući.

"Kao posledica kamenovanja od osumnjičenih osoba, dva vozila delegacije su pretrpela manju materijalnu štetu, pošto su na njima razbijeni bočni prozori. Nisu povređene osobe koje su bile u vozilima", navodi se u saopštenju.

Pripadnici policije su odmah reagovali kako bi sprečili incident i uspeli su da uhapse osobu za koju se sumnja da je učestvovala u kamenovanju.

Policija je privela i drugu osumnjičenu osobu koja je nakon davanja iskaza oslobođena odlukom nadležnog tužioca.

"Konvoj delegacije Srbije je pod pratnjom Policije Kosova ispraćen do policijske stanice kako bi se nastavile zakonske procedure", navodi se u saopštenju.

U policijskoj stanici je članovima delegacije ponudjena medicinska pomoć koju su odbili uz obrazloženje da nisu pretrpeli povrede i da za to ne postoji potreba, dodaje se u saopštenju policije i ističe da je nakon završetka procedure delegacija pod pratnjom policije nastavila put.

Gračanica: Albanski navijači napali dva mladića

U centru Gračanice grupa navijača albanske nacionalnosti nasrnula je na meštane koji su se oko 16.30 sati zatekli u centru i tom prilikom naneli telesne povrede dvojici srpskih mladića.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je Tanjugu da su dvojica povređenih Srba smešteni u bolnici “Simonida” u Gračanici gde se oporavljaju od zadobijenih povreda.

Navijači iz Prištine koji su se vraćali iz Gnjilana sa fudbalske utakmice nasrnuli na meštane noževima, šipkama, flašama i kamenjem, rekla je Trajković, dodajući da su se potom u tuču uključili i Srbi koji su izašli iz obližnjih kafića.

Navijači su izašli iz autobusa koji se tu zaustavio zbog saobraćajnog udesa, a glavna ulica u Gračanici je pod video nadzorom tako da su kamere najverovatnije zabeležile kompletan događaj, dodala je ona.

Pojedini kosovski mediji preneli su da je policija zbog ovog incidenta privela dve osobe od kojih je jedna zadržana u pritvoru.

Situacija u Gračanici je večeras mirna, a primetno je pojačano prisustvo kosovske policije na ulicama.

Parole OVK na zidovima manastira Visoki Dečani

Foto: Eparhija Raško-prizrenska
Nepoznate osobe su prethodno ispisale na zidovima manastira Visoki Dečani parole "UČK" (Oslobodilačka vojska Kosova) i "Prone UČK" ( Imovina OVK). Monasi manastira su natpise na zidovima primetili prošle subote, a policija je nakon uviđaja pokrenula istragu.

U Eparhiji su rekli da je ispisivanje parola verovatno povezano sa nezadovoljstvom lokalnih organizacija veterana OVK, pokreta "Samoopredeljenje" i lokalnog rukovodstva opštine Dečani zbog nemogućnosti gradnje magistralnog puta Peć - Plav, čija bi trasa prolazila kroz manastirsko imanje.

"Gradnja puta kroz manastirsko imanje je zabranjena postojećim zakonima koje je usvojila kosovska skupština, a protiv gradnje puta su i međunarodne organizacije na Kosovu", rečeno je RTS-u u Eparhiji raško-prizrenskoj u Gračanici.

Ni Kfor se ne slaže sa gradnjom puta prema Crnoj Gori, jer ne namerava da otvori još jedan kontrolni punkt, pored dva postojeća.

Pucnji na crkvu u Pećanima

U selu Pećane kod Rečana pucano je na pravoslavnu crkvu, a u dvorištu crkve u Prizrenu pronađena je svetleća raketa.

Portparol policije u regionu Prizrena Hazir Beriša potvrdio je da je nekoliko metaka ispaljeno na pravoslavnu crkvu u selu Pećane. Policija je tokom uviđaja konstatovala polomljena stakla na crkvi, a u njenoj unutrašnjosti je pronašla puščana zrna.

"Policajci koji su vršili uviđaj primetili su polomljeno staklo i na podu su pronašli tri metka zbog čega se pretpostavlja da je na crkvu pucano iz daljine. Crkva se nalazi na brdu na kraju sela prema mestu Rečane", rekao je on za Kim radio.

Beriša je potvrdio i da je u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu pronađena svetleća raketa. Prema njegovim rečima, raketu su tu ostavili pripadnici Kfora.

"Čovek koji se bavi čišćenjem crkve pronašao je tu raketu pre nekoiko dana i o tome obavestio policiju. Naša ekipa je nakon izlaska na teren utvrdila da se radi o svetlećoj, upozoravajućoj raketi", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: