Nove sankcije za Siriju

Ministri spoljih poslova EU zabranili su putovanja u zemlje evropskog bloka i zamrzle imovinu supruge predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

18:17

Default images

Iste sankcije uvedene su za još tri člana njegove porodice, uključujući majku i sestru, i osam ministara sirijske vlade.

Pored toga zamrznuta je imovina još dve sirijske kompanije, u nastojanju da se zaustavi nasilje protiv antirežimskih demonstranata u Siriji, koje traje već više od godinu dana, javio je Rojters.

Uprkos tome što je ovo već 13. krug sankcija protiv sirijskog režima, u okviru kojih su mere protiv Asada uvedene prošlog maja, ne jenjava krvoproliće, u kojem je, prema podacima UN, od sredine marta prošle godine ubijeno više od 8.000 ljudi.

Današnjom odlukom Brisela, Asmi al-Asad, supruzi sirijskog predsednika, biće zabranjeno putovanje u zemlje EU, ali će Britanija morati da joj dozvoli da uđe na njenu teritoriju ako kod sebe bude imala britanski pasoš, budući da ima njeno državljanstvo.

"Britanski državljani, oni koji imaju britanski pasoš, očigledno imaju pravo ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, ističući, međutim, da se, s obzirom na okolnosti, ne očekuje da će Asma al-Asad pokušati da uđe u Britaniju.

Ovakva odluka EU podstaknuta je objavljivanjem internet prepiske između Bašara i Asme, koju je nedavno objavio britanski list "Gardijan", iz koje se vidi da je ona tokom krvavih sukoba u Siriji išla u šoping ture po evropskim prestonicama, kupujući luksuzne stvari za sebe i supruga.

Holandski ministar spoljnih poslova Uri Rozental istakao je da se uvođenjem novih sankcija "udara u samo srce Asadovog klana, čime se šalje jasna i glasna poruka Asadu da mora da ode s vlasti".

Šef francuske diplomatije Alen Žipe apelovao je na sirijsku opoziciju da se ujedini i predstavi svoj plan liderima EU, ističući da je takav potez bio ključan za libijsku opoziciju i pomogao joj da obezbedi podršku Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: