"Bolje da je SFRJ opstala"

Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. koji žive u državama Zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala, rezultati su istraživanja.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

21:53

Default images

U istraživanju Evropskog fonda za Balkan je od 25. septembra do 17. oktobra učestvovalo više od 2000 ljudi rođenih 1971. godine koji pripadaju poslednjoj generaciji Jugoslovena, kao i oni rođeni tačno 20 godina kasnije, koji se ne sećaju ratova, sukoba i raspada starog sistema.

Istraživanje je sporovedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BIH), Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Prema rezultatima koje je predstavio Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga, poverenje u pripadnike drugih naroda kod većine ispitanika je na veoma niskom nivou.

Većina njih, sa izuzetkom stanovnika Hrvatske, Kosova, i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH, međutim smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim politickim sistemom i odnosima izmedu republika kao za vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Osim starije generacije Srba u BIH i u Srbiji, većina ispitanika ipak smatra da je raspad SFRJ bio neizbežan.

Većina iz obe generacije, osim onih koji žive u Hrvatskoj i Srbiji, podržava članstvo, ili proces ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju (EU).

Protiv članstva u Uniji je u Hrvatskoj 33 odsto generacije poslednjih Jugoslovena, i 44 odsto rođenih 1991. godine. U Srbiji se tako izjašnjava 47 odsto starije generacije, i 48 odsto rođenih 20 godina kasnije.

Veći broj pripadnika poslednje generacije Jugoslovena u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i BiH, smatra da su šanse za zaposlenje, ekonomska sigurnost i životni standard bili bolji u vreme njihovih roditelja.

Istraživanje pokazuje da pripadnici obe generacije nisu mnogo putovali u EU, a izuzetak je Hrvatska, gde je većina ispitanika u više navrata posetila zemlje Unije.

U mogućnost raspada EU veruje većina rođenih 1971. godine u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, kao i Srbi u BiH, dok su mlađe generacije optimističnije kada je reč o budućnosti EU.

Najveći broj ispitanika smatra da deli kulturu sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, ili je barem ambivalentno prema tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: