Crna Gora traži pomoć NATO-a

Crna Gora zatražila pomoć od NATO-a za otklanjanje posledica snežnog nevremena, koje je paralisalo saobraćaj i prouzrokovalo probleme u snabdevanju strujom.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.02.2012.

09:54

Default images

Sneg, koji i dalje neprekidno pada, paralisao je Podgoricu, iz koje od jutros nije krenuo nijedan autobus. U prekidu je i železnički saobraćaj.

Jedan putnik lokalnog voza, koji je već dva dana blokiran kod Kolašina, jutros je preminuo.

Crnogorski premijer Igor Lukšić je kazao da će večeras u Brisel biti upućena specifikacija potrebnih stvari i opreme koju Crna Gora može da očekuje od NATO.

Lukšić je naveo da su se neke države, članice Severnoatlanske alijanse, već raspitivale kako bi mogle da pomognu Crnoj Gori.

"Očekujem da već narednih dana bude pozitivno odgovoreno na naš zahtev za pomoć", kazao je crnogorski premijer, dodajući da će sva oprema koja stigne kao pomoć biti od velike koristi.

Crna Gora se nalazi u Akcionom planu za članstvo, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO. Lukšić je, u skladu sa odlukom o vanrednom stanju u Crnoj Gori, ranije danas doneo naredbu o obavezi Uprave policije da formira koordinacioni tim koji bi doprineo efikasnijem sprovođenju mera vanrednog stanja, s ciljem uspešnije borbe sa posledicama snežnog nevremena.

U čisćenju snega sa podgoričkih saobraćajnica i prilaza važnim ustanovama danas su se, pored nadležnih službi, neposredno uključili i Lukšić, poslanici Skupštine Crne Gore, ali i navijači Budućnosti.

Lukšić je lopatom čistio prilaz zgradi Vlade Crne Gore, dok je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, zajedno sa ostalim poslanicima, uklanjao sneg sa krova parlamenta.

Navijači Budućnosti čistili su sneg ispred Hitne pomoći, kao i sa trotoara mosta Milenijum, na centralnoj gradskoj saobraćajnici.

Lukšić je, takođe, naredio da se policija, u saradnji sa skupštinama stanara u stambenim zgradama, uključi u angažovanje stanara za otklanjanje posledica nevremena.

On je, nakon uvođenja vanrednog stanja na celoj teritoriji Crne Gore, izjavio da to podrazumeva pojačani napor i povećanu odgovornost svih subjekata, ukljucujući i građane, za borbu sa vremenskom stihijom.

Sneg visok oko 70 centimetara je sada raskvašen, pa preti krovovima zgrada. Saobraćaj u Podgorici je, takoreći, sasvim stao, a u nekim delovima grada nema ni električne struje.

Najviše snega u Crnoj Gori ima na Žabljaku - 230 centimetara, dvadesetak centimetara manje od rekorda u tom gradu, u zimu 2005. godine.

U većini gradova Crne Gore, visina snega dostiže ili je već prestigla metar visine.

U Crnoj Gori od sinoć je na snazi vanredno stanje koje je uvedeno, kako je obrazloženo, zbog toga što se očekuje novo pogoršanje vremenskih prilika.

Krov Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Podgorica srušio se nakon što je na njega, pod teretom snega, palo stablo, a u nesreći niko nije povređen.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da se na odeljenju lečilo devet pacijenata, koji su odmah nakon incidenta evakuisani.

Ubrzo potom evakuisana je i Klinika za neurologiju. Pacijenti i lekarsko osoblje prebačeni su na Kliniku za otorinolarigologiju i maksilofacijalnu hirurgiju, zbog opasnosti od urušavanja krovne konstrukcije i oštećenja koja mogu nastati zbog loma starih borova, odnosno velike težine snežnog prekrivača.

Svi prilazi Kliničkom centru u Podgorici su prohodni.

Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da imaju dovoljno lekova, hrane, kiseonika i ostalih sredstava koje su neophodne za rad.

Krov jednog pogona industrije mesa Goranović u Nikšiću urušio se takođe pod teretom snega, a u nesreći nije bilo povređenih.

Preminuo jedan putnik u blokiranom vozu

Jedan putnik lokalnog voza, koji je već dva dana blokiran kod Kolašina zbog snežnih lavina na pruzi, jutros je preminuo, najverovatnije od posledica srčanog udara.

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović kazao je Televiziji Vijesti da se radi o 55-godišnjem putniku, koji je najverovatnije umro od srčanog udara.

Voz sa oko 45 putnika, koji je zbog snega zaustavljen na relaciji Trebješnica-Lutovo, kod Kolašina, nakratko je jutros bio deblokiran i krenuo ka Podgorici, ali mu je nova lavina ponovo zatvorila put.

U lavinama se, u međuvremenu, zaglavio i snegočistač koji je krenuo da oslobodi putnike voza. Prethodno su pripadnici specijalne policijske jedinice dopremili putnicima hranu i piće, koji su u vozu od petka veče. Putnici su na toplom, jer u vozu radi grijanje.

Ekipe Železnice Crne Gore, kako je saopšteno, uklanjaju nove snežne namete sa pruge na relaciji Trebješnica-Lutovo nakon čega bi voz trebalo ponovo da krene ka Podgorici.

Taksi u Podgorici poskupeo zbog snega

Taksisti u Podgorici znatno su poskupeli vožnju ulicama nedovoljno očišćenim od snega.

"Neki taksisti su cenu podigli na deset i 20 evra za jednu vožnju", rekao je predstavnik Gradskog operativnog štaba za vanredne situacije Miomir M. Mugoša.

On je kazao da se, umesto samovoljnog poskupljenja, očekivalo da taksisti ponude pomoć u vanrednim prilikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: