Nedelja, 12.02.2012.

09:54

Crna Gora traži pomoć NATO-a

Crna Gora zatražila pomoć od NATO-a za otklanjanje posledica snežnog nevremena, koje je paralisalo saobraćaj i prouzrokovalo probleme u snabdevanju strujom.

Izvor: B92

Crna Gora traži pomoæ NATO-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Crnogorac

pre 12 godina

Cudan je ovaj svijet... ja sam okruzen kolegama na poslu koji su srbi..iz srbije.. svi komentarisemo, slazemo se da je nevolja svudje, hrabrimo ljude koji se zrtvuju. Niko od mojih kolega nikada nije omalovazio CG, naprotiv pricaju sa mnogo postovanja. Isti odnos imam prema Srbiji.S druge strane tu su ovi iz H. Novog, Berana i slicnih mjesta, kojima je prije 20 godina kad su ostali bez idje icega, kad su protjerani sa svojih ognjista, kada je Beograd rekao "salji ih na Kosovo ovdje nema mjesta" upravo Crna Gora otvorila svoje granice, smjestila ih, dala im posao, stan, zive na moru a dosli su iz neke vukojebine... i oni sada pljuju sve sto nosi prefix crnogorsko, omalovazavaju, ne usatju na himnu.. pa se pitate zasto se ponekad desi da neko ima averziju prema Srbiji. Ne zbog Srba u Srbiji vec zbog ovih kod nas...

s

pre 12 godina

Ovi komentari najbolje objasnjavaju zasto CG trazi pomoc od NATO, a ne od suseda. I ja bi isto tako da je slicna atmosfera. Neverovatno je kako su Crnogorci postali najveci neprijatelji Srbije. Treba malo krenuti tragom te propagande i videti odakle dolazi to spinovanje, i bar jednom kazniti ljude koji kreiraju atmosferu koja nas svadja sa svim nasim susedima.
A Crnogorcima zelim da se izbore sa ovim neprilikama, bolje i NATO da pomogne, nego ovakva Srbija.

Crni

pre 12 godina

E pa sace vi NATO bombarduje "humanitarno" sa lopatama, a ne znam gde ce radnike da nadju, to nema u CG.Podgoricanini se vozaju motornim sanjkama, a NATO da im cisti snijeg. A dje si im komsijske drzave, sa Makedonijom nijesu dobri, sa Hrvatskom isto, sa R. Srpskom nikako, Fedeacijom jok, sa drugim okom u glavi Srbijom, ne gledamo u istom pravcu. Pare od turizma smo lijepo potrosili,a snijeg ce vala da ode do maja, Zivo bili.

srele

pre 12 godina

Nije u pitanju samo jedan put,blokirana je citava crna gora,nemoze se u platije,nemoze se kroz bakovica klisuru,nemoze se u pluzine,zabljak,pljevlja.Pruga je u prekidu.Sva sela u sjevernom dijelu su odsjecena vise od deset dana.To je cinjenica koja se moze lako provjerit.Cinjenica je da hvali mehanizacije a prije svega nema organizacije posla.Opstine na sjeveru nemaju bez po jednu-dvije velike masine koje mogu da se bore sa ovolikim snijegom a i one su stare i cesto se kvare.A i za njih opstine nemaju dovoljno goriva.Zato nemoj da se lazemo i hrabrimo da mozemo sami.Svaka pomoc je dobro dosla pa bilo od koga.

Svi su politicari isti

pre 12 godina

A jesu'l se oni sami sjetili da idu cistiti snijeg ili im je "capo di tutti capi" naredio da idu da ciste da se ne bi slucajno okliznuo kada dodje da ih obidje?

Magare

pre 12 godina

A zamislite da ste izbjeglica i ''banana drzava'' vam da stan i posao na obali mora i vi jer imate problem u glavu pljujete po njoj!?

ako je u Podgorici pola metra snijega mozete li da zamislite koliko je na putu, u kanjonu!, ka kolasinu koji se nalazi na skoro 1000m nadmorske visine?

i CG nije trazila pomoc od NATOa nego su razmijenjene kurtoazne poruke i obecanja o pomoci ukoliko cg to zatrazi... tako glupo je pricat o ''banana drzavama'' kad i sami zivite u jednoj.. i to najvecoj na Balkanu!

zlatna sredina

pre 12 godina

Pa šta ako su zatražili pomoć NATO-a.Tamo i teže i to je sasvim O.K.Kako da traže pomoć od susjeda kad su i oni u istom,ako ne i većem,problemu!NATO vjerovatno i posjeduje resurse da im pomogne,a to što je neko alergičan na pomen NATO-a je njegov problem.Oni su zaista u teškoj situaciji i možda je imalo nekih propusta u organizaciji čišćenja snijega(neravnomjeran raspored mehanizacije na snijegom zavijani sjever i manje ugroženi,ali vlastima važniji jug zemlje),ali relativno siromašna država sa nešto više od 600 hiljada stanovnika teško da može sama da se izbori sa ovakvim nevremenom.Šta može jedan Šavnik sa 3000 ljudi protiv 2 metra snijega!Pozdrav ljudima u Crnoj Gori.

Sale

pre 12 godina

"Grijeh je sprdati se sa tudjom mukom."

Niko se ne sprda sa vasom mukom. Sprdamo sto trazite od vojnog saveza da vam cisti sneg. Da ste pitali bilo koju zemlju direktno za pomoc, makar i EU, ne verujem da bi neko bilo sta reko...Ali ovako...Smesno.

dadara

pre 12 godina

ti što pričaju da je od kolašina do podgorice samo 72 km nikad nisu videli smetove i lavine i kakva je to moć, a pošto ja znam mogu da zamislim šta je lavina u kanjonu Morače-da se smrzneš od straha!

Milan

pre 12 godina

@ Bojen CG

Verovali ili ne postoje nacini da se saobracajnice zastite od lavina i odrona. Crna Gora jeste brdovita, ali postoje putevi i cak autoputevi i kroz Alpe pa se ne zaglavljuju nakon pola metra snega, zato sto su Alpi u civilizovanim, uredjenim drzavama gde zimske i ostale sluzbe rade svoj posao.

Aha

pre 12 godina

Pa ono, mogao bi NATO malo da skrese ta silna brda i litice po CG, pa vam se sneg nece skupljati i biti tako nemilosrdan. Tako bi mogli da vam pomognu.

Jalex

pre 12 godina

HAHA!! Pa nece valjda crnogorci da uhvate lopatu u ruke.
A sta im NATO odgovorio: Evo, saljemo vam pomoc, samo da vas nadjemo na karti!!
Crnogoci, smesni ste!

Goran, Zagreb

pre 12 godina

Čudno, do prije neki dan su se smijali našim problemima sa snijegom u Splitu. I to na njihovoj javnoj televiziji. Mi smo u Nato-u i ne pada nam na pamet da im pomažemo. Pomažite im Vi, svom drugom oku u glavi.

crnogorac

pre 12 godina

I u vreme SFRJ jedine republike koje su zivele od rada i para drugih republika su bile Bosna i CG. Bosna, tacnije muslimanasko hrvatska federacija i dalje zivi od 'humanitarne pomoci'. CG zimi nema struju, leti nema vodu, kuka kad su pozari da joj ih drugi gase, junacki kuka da joj NATO ocisti sneg....Parodija od drzave.

mne realno

pre 12 godina

Salu na stranu ovliki snijeg ne pamte ni najstariji stanovnici Crne Gore.
Nema tu mnogo pametovanja, Crna Gora nema kapaciteta da stavi stvar pod kontrolom i ako se padavine nastave predstoji joj kolaps sa elektricnom energijom koji bi imao katastrofalne posledice.
Kako pomoci Crnoj Gori?
Tesko jer je konfiguracija terena takva da cak i kada bi Nato ili bilo ko drugi poslao masine za ciscenje one bi na sjever u najboljem slucaju mogle stici preko Tivta za tri cetiri dana.
Veliku ulogu bi mogli odigrati komsije ali slaba vajda i oni nisu nista bolji sa opremom tako da je nerealno za ocekivati da neko od njih uradi nesto veliko.
Stari bi rekli na muci se poznaju junaci a Vlada Crne Gore ce valjda, kad se sve ovo zavrsi sjesti i razmisliti sto joj je cinjeti jer bez savremene tehnike nema ni ni "S" od savremene Crne Gore.

Skywalker

pre 12 godina

Da je srece, NATO bi upravo te stvari trebao da radi. Zimi da cisti sneg sa puteva, a leti da gasi pozare. Ali to za njih nije toliki izazov kao sto je bacanje bombi i tomahavka.

a

pre 12 godina

Da smo trazili pomoc od Srbije - rekli bi necemo vam pomoc, nek vam pomogne Kosovo i tako ste ga priznali. Rekli bi i kako da vam pomognemo kad je i kod nas vanredna situacija.

Da smo trazili pomoc od Hrvata, Bosanaca - rekli bi evo ih prodali su dusu djavolu i Vatikanu, ne traze pomoc od brace nego od onih tamo.

Da nismo trazili pomoc ni od koga / rekli bi sto ne trazite pomoc?

Nikakva pomoc nije trazena ni od koga, NATO clanice su se same ponudile da pomognu. CG ucestvuje u tri medjunarodne mirovne misije, clanica je PZM itd. Zemlje razvijenog i naprednog svijeta ma sta vi mislili o njima to cijene i solidarisu se.

Petar

pre 12 godina

„Lukšić je lopatom čistio prilaz zgradi Vlade Crne Gore, dok je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, zajedno sa ostalim poslanicima, uklanjao sneg sa krova parlamenta.“
Када је демагогија у питању, тада чак и црногорски врховници раде, не ленчаре
А што се тражења помоћи од НАТО тиче, деца за овакве кажу: д... увлака.

Obican

pre 12 godina

Za @ bananu; Vidi se da nikada nisi prolazio kroz kanjon Platije koji je toliko nemilosrdan da ne znam kakvu mehanizaciju da imamo ne moze se protiv tog surovog kanjona., a takodje protiv prirode se nekada jednostavno ne moze, potpuno ste nemocni .Lako je tebi iz tvog toplog stana u leskovcu ili prnjavoru solit pamet, nego fino delijo lopatu u ruke a manje faceboka i gledanja kanala za odrasle jer i kod vas je takodje vanredno stanje.Bolje da imas zuljeve od lopate.

primorac(nijesmo svi isti)

pre 12 godina

Grijeh je sprdati se sa tudjom mukom.Put Podgorica-Kolasin jeste dugacak 72km,ali i onaj ,koji je tuda samo ljeti prolazio,zna da je u pitanju izuzetno opasna dionica.Da li gospodin primorac zna za enormnu kolicinu snijega koja je pala unazad 15 dana,da lavine sa okolnih planina vrebaju na svakom metru puta?Nego,lako je kritikovati sa primorja..... sjedni u autobus- Bar,Sozina,Podgorica pa u Bioce,ufati se lopate...pa onda kritikuj.

Crna Gora jeste mala, ali sad je preterala

pre 12 godina

Čitajući naslov da Crna Gora traži pomoć od NATO, pomislih da ih je vojno napala neka susedna država, pa rekoh kuku nama da nas opet ne bombarduju. Ali hvala bogu, Crnogorci od NATO traže samo lopate za sneg.

kraja

pre 12 godina

...ma da, bogovi su uzeli malo lopate u ruke...
...to me podsetilo na dulica i 15 minuta ciscenja srbije...
...u cemu se ogleda njihova posebnost, pa sredstva informisanja (marketinga) prenose kako su uzeli lopatu, kesu u ruke, metlu...
...'esu rodjeni sa bozanskim atributima...????

Saša

pre 12 godina

Tražiti pomoć od vojne organizacije NATO da bi se rasčistio sneg je takva budalaština, da bi se smejao, samo da nije pretužno. Nije im palo na pamet da traže pomoć od, recimo vlastima najbližih prijatelja iz Albanije ili Hrvatske, ili čak i od prijatelja iz Srbije ili Republike Srpske, već traže pomoć od NATO. Politika i po snegu.

Dragan

pre 12 godina

Da trazi pomoc od Srbije!?
Zanimljivo razmisljanje.
Oni nisu u dobrim odnosima sa nama.Dobro se slazu sa svim drugima pa neka traze od njih.
Dosta je valjda sto smo ih mi izgradili.Neka nadju nekog drugog sponzora.

Rodjendan

pre 12 godina

Crna goro sta si dozivela da pored okolnih zemalja ti trazis pomoc od nato, kome oni pomognu tesko njemu,dovoljno je da svaka zemlja posalje po 5 ULTE TO SU VAM VELIKI BAGERI i svi magistralni putevi bili bi prohodni kao sto su prohodni u hrvatskoj,bosni i hercegovini,srbiji,makedoniji,to bi vam svaka okolna drzava poslala...

Dream

pre 12 godina

Drugar, taj put o kome pricas Podgorica - Kolasin je kanjon gdje su litice visoke i po nekoliko stotina metara. Ne postoji mehanizacija koja moze da obezbijedi put od lavina koje padaju svakog trena i na svakom mjestu. Ako je neko ikada prosao tim putem u sred ljeta onda zna o cemu pricam. Potez politicara je za pohvalu, bogme su se verali po krovu skupstine, iako sam mislio da foliraju cini mi se da su se ipak pomucili. U CG je prilicno losa situacija, u brackoj rep. se ipak bolje snalaze sa snijegom.

Bojan_CG

pre 12 godina

Zamislite vi ozbiljne drzave, put Podgorica -Kolasin, duzine 72 km, ne mogu da ociste od snijega,pa je zatvoren ima 10 tak dana. A taj put je od vitalnog znacaja za CG. Jadna Vlada,jadna drzava,jadan narod.. Pozdrav sa mora.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (banana država, 12. februar 2012 15:37)

Nije problem ocistiti snijeg koji pada,nego je problem sto se obrusavaju lavine sa hiljadama kubnih metara snijega na taj isti put,i zarobljavaju ispod sebe ljude koji upravljaju masinama za ciscenje.Ljudi koji su prolazili tim putem znaju o cemu pise...

Vladimir LDP

pre 12 godina

Koje jeftino skupljanje poena - na snegu, strasno. Kakva lakrdija, toga ima samo kod nas i u okolini. Uskoro ce i na kisi poceti skupljati poene. Iznosice kantice da ne bi pokvasila zemlju ili ne znam sta. U normalnim zemljama (tu pre svega mislim na Ameriku) postoje profesionalci i mehanizacija kojom se sneg uklanja, a ne da svaki covek uzima lopatu u ruke, znate, neki ljudi imaju i neki posao, moraju da zaradjuju, ne mogu svi da se igraju sa lopatama.

banana država

pre 12 godina

Zamislite vi ozbiljne drzave, put Podgorica -Kolasin, duzine 72 km, ne mogu da ociste od snijega,pa je zatvoren ima 10 tak dana. A taj put je od vitalnog znacaja za CG. Jadna Vlada,jadna drzava,jadan narod.. Pozdrav sa mora.

banana država

pre 12 godina

Zamislite vi ozbiljne drzave, put Podgorica -Kolasin, duzine 72 km, ne mogu da ociste od snijega,pa je zatvoren ima 10 tak dana. A taj put je od vitalnog znacaja za CG. Jadna Vlada,jadna drzava,jadan narod.. Pozdrav sa mora.

Crna Gora jeste mala, ali sad je preterala

pre 12 godina

Čitajući naslov da Crna Gora traži pomoć od NATO, pomislih da ih je vojno napala neka susedna država, pa rekoh kuku nama da nas opet ne bombarduju. Ali hvala bogu, Crnogorci od NATO traže samo lopate za sneg.

Dragan

pre 12 godina

Da trazi pomoc od Srbije!?
Zanimljivo razmisljanje.
Oni nisu u dobrim odnosima sa nama.Dobro se slazu sa svim drugima pa neka traze od njih.
Dosta je valjda sto smo ih mi izgradili.Neka nadju nekog drugog sponzora.

Saša

pre 12 godina

Tražiti pomoć od vojne organizacije NATO da bi se rasčistio sneg je takva budalaština, da bi se smejao, samo da nije pretužno. Nije im palo na pamet da traže pomoć od, recimo vlastima najbližih prijatelja iz Albanije ili Hrvatske, ili čak i od prijatelja iz Srbije ili Republike Srpske, već traže pomoć od NATO. Politika i po snegu.

Bojan_CG

pre 12 godina

Zamislite vi ozbiljne drzave, put Podgorica -Kolasin, duzine 72 km, ne mogu da ociste od snijega,pa je zatvoren ima 10 tak dana. A taj put je od vitalnog znacaja za CG. Jadna Vlada,jadna drzava,jadan narod.. Pozdrav sa mora.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (banana država, 12. februar 2012 15:37)

Nije problem ocistiti snijeg koji pada,nego je problem sto se obrusavaju lavine sa hiljadama kubnih metara snijega na taj isti put,i zarobljavaju ispod sebe ljude koji upravljaju masinama za ciscenje.Ljudi koji su prolazili tim putem znaju o cemu pise...

s

pre 12 godina

Ovi komentari najbolje objasnjavaju zasto CG trazi pomoc od NATO, a ne od suseda. I ja bi isto tako da je slicna atmosfera. Neverovatno je kako su Crnogorci postali najveci neprijatelji Srbije. Treba malo krenuti tragom te propagande i videti odakle dolazi to spinovanje, i bar jednom kazniti ljude koji kreiraju atmosferu koja nas svadja sa svim nasim susedima.
A Crnogorcima zelim da se izbore sa ovim neprilikama, bolje i NATO da pomogne, nego ovakva Srbija.

Sale

pre 12 godina

"Grijeh je sprdati se sa tudjom mukom."

Niko se ne sprda sa vasom mukom. Sprdamo sto trazite od vojnog saveza da vam cisti sneg. Da ste pitali bilo koju zemlju direktno za pomoc, makar i EU, ne verujem da bi neko bilo sta reko...Ali ovako...Smesno.

Obican

pre 12 godina

Za @ bananu; Vidi se da nikada nisi prolazio kroz kanjon Platije koji je toliko nemilosrdan da ne znam kakvu mehanizaciju da imamo ne moze se protiv tog surovog kanjona., a takodje protiv prirode se nekada jednostavno ne moze, potpuno ste nemocni .Lako je tebi iz tvog toplog stana u leskovcu ili prnjavoru solit pamet, nego fino delijo lopatu u ruke a manje faceboka i gledanja kanala za odrasle jer i kod vas je takodje vanredno stanje.Bolje da imas zuljeve od lopate.

kraja

pre 12 godina

...ma da, bogovi su uzeli malo lopate u ruke...
...to me podsetilo na dulica i 15 minuta ciscenja srbije...
...u cemu se ogleda njihova posebnost, pa sredstva informisanja (marketinga) prenose kako su uzeli lopatu, kesu u ruke, metlu...
...'esu rodjeni sa bozanskim atributima...????

Petar

pre 12 godina

„Lukšić je lopatom čistio prilaz zgradi Vlade Crne Gore, dok je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, zajedno sa ostalim poslanicima, uklanjao sneg sa krova parlamenta.“
Када је демагогија у питању, тада чак и црногорски врховници раде, не ленчаре
А што се тражења помоћи од НАТО тиче, деца за овакве кажу: д... увлака.

Milan

pre 12 godina

@ Bojen CG

Verovali ili ne postoje nacini da se saobracajnice zastite od lavina i odrona. Crna Gora jeste brdovita, ali postoje putevi i cak autoputevi i kroz Alpe pa se ne zaglavljuju nakon pola metra snega, zato sto su Alpi u civilizovanim, uredjenim drzavama gde zimske i ostale sluzbe rade svoj posao.

zlatna sredina

pre 12 godina

Pa šta ako su zatražili pomoć NATO-a.Tamo i teže i to je sasvim O.K.Kako da traže pomoć od susjeda kad su i oni u istom,ako ne i većem,problemu!NATO vjerovatno i posjeduje resurse da im pomogne,a to što je neko alergičan na pomen NATO-a je njegov problem.Oni su zaista u teškoj situaciji i možda je imalo nekih propusta u organizaciji čišćenja snijega(neravnomjeran raspored mehanizacije na snijegom zavijani sjever i manje ugroženi,ali vlastima važniji jug zemlje),ali relativno siromašna država sa nešto više od 600 hiljada stanovnika teško da može sama da se izbori sa ovakvim nevremenom.Šta može jedan Šavnik sa 3000 ljudi protiv 2 metra snijega!Pozdrav ljudima u Crnoj Gori.

Rodjendan

pre 12 godina

Crna goro sta si dozivela da pored okolnih zemalja ti trazis pomoc od nato, kome oni pomognu tesko njemu,dovoljno je da svaka zemlja posalje po 5 ULTE TO SU VAM VELIKI BAGERI i svi magistralni putevi bili bi prohodni kao sto su prohodni u hrvatskoj,bosni i hercegovini,srbiji,makedoniji,to bi vam svaka okolna drzava poslala...

primorac(nijesmo svi isti)

pre 12 godina

Grijeh je sprdati se sa tudjom mukom.Put Podgorica-Kolasin jeste dugacak 72km,ali i onaj ,koji je tuda samo ljeti prolazio,zna da je u pitanju izuzetno opasna dionica.Da li gospodin primorac zna za enormnu kolicinu snijega koja je pala unazad 15 dana,da lavine sa okolnih planina vrebaju na svakom metru puta?Nego,lako je kritikovati sa primorja..... sjedni u autobus- Bar,Sozina,Podgorica pa u Bioce,ufati se lopate...pa onda kritikuj.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Koje jeftino skupljanje poena - na snegu, strasno. Kakva lakrdija, toga ima samo kod nas i u okolini. Uskoro ce i na kisi poceti skupljati poene. Iznosice kantice da ne bi pokvasila zemlju ili ne znam sta. U normalnim zemljama (tu pre svega mislim na Ameriku) postoje profesionalci i mehanizacija kojom se sneg uklanja, a ne da svaki covek uzima lopatu u ruke, znate, neki ljudi imaju i neki posao, moraju da zaradjuju, ne mogu svi da se igraju sa lopatama.

Dream

pre 12 godina

Drugar, taj put o kome pricas Podgorica - Kolasin je kanjon gdje su litice visoke i po nekoliko stotina metara. Ne postoji mehanizacija koja moze da obezbijedi put od lavina koje padaju svakog trena i na svakom mjestu. Ako je neko ikada prosao tim putem u sred ljeta onda zna o cemu pricam. Potez politicara je za pohvalu, bogme su se verali po krovu skupstine, iako sam mislio da foliraju cini mi se da su se ipak pomucili. U CG je prilicno losa situacija, u brackoj rep. se ipak bolje snalaze sa snijegom.

crnogorac

pre 12 godina

I u vreme SFRJ jedine republike koje su zivele od rada i para drugih republika su bile Bosna i CG. Bosna, tacnije muslimanasko hrvatska federacija i dalje zivi od 'humanitarne pomoci'. CG zimi nema struju, leti nema vodu, kuka kad su pozari da joj ih drugi gase, junacki kuka da joj NATO ocisti sneg....Parodija od drzave.

Jalex

pre 12 godina

HAHA!! Pa nece valjda crnogorci da uhvate lopatu u ruke.
A sta im NATO odgovorio: Evo, saljemo vam pomoc, samo da vas nadjemo na karti!!
Crnogoci, smesni ste!

mne realno

pre 12 godina

Salu na stranu ovliki snijeg ne pamte ni najstariji stanovnici Crne Gore.
Nema tu mnogo pametovanja, Crna Gora nema kapaciteta da stavi stvar pod kontrolom i ako se padavine nastave predstoji joj kolaps sa elektricnom energijom koji bi imao katastrofalne posledice.
Kako pomoci Crnoj Gori?
Tesko jer je konfiguracija terena takva da cak i kada bi Nato ili bilo ko drugi poslao masine za ciscenje one bi na sjever u najboljem slucaju mogle stici preko Tivta za tri cetiri dana.
Veliku ulogu bi mogli odigrati komsije ali slaba vajda i oni nisu nista bolji sa opremom tako da je nerealno za ocekivati da neko od njih uradi nesto veliko.
Stari bi rekli na muci se poznaju junaci a Vlada Crne Gore ce valjda, kad se sve ovo zavrsi sjesti i razmisliti sto joj je cinjeti jer bez savremene tehnike nema ni ni "S" od savremene Crne Gore.

Goran, Zagreb

pre 12 godina

Čudno, do prije neki dan su se smijali našim problemima sa snijegom u Splitu. I to na njihovoj javnoj televiziji. Mi smo u Nato-u i ne pada nam na pamet da im pomažemo. Pomažite im Vi, svom drugom oku u glavi.

Magare

pre 12 godina

A zamislite da ste izbjeglica i ''banana drzava'' vam da stan i posao na obali mora i vi jer imate problem u glavu pljujete po njoj!?

ako je u Podgorici pola metra snijega mozete li da zamislite koliko je na putu, u kanjonu!, ka kolasinu koji se nalazi na skoro 1000m nadmorske visine?

i CG nije trazila pomoc od NATOa nego su razmijenjene kurtoazne poruke i obecanja o pomoci ukoliko cg to zatrazi... tako glupo je pricat o ''banana drzavama'' kad i sami zivite u jednoj.. i to najvecoj na Balkanu!

dadara

pre 12 godina

ti što pričaju da je od kolašina do podgorice samo 72 km nikad nisu videli smetove i lavine i kakva je to moć, a pošto ja znam mogu da zamislim šta je lavina u kanjonu Morače-da se smrzneš od straha!

a

pre 12 godina

Da smo trazili pomoc od Srbije - rekli bi necemo vam pomoc, nek vam pomogne Kosovo i tako ste ga priznali. Rekli bi i kako da vam pomognemo kad je i kod nas vanredna situacija.

Da smo trazili pomoc od Hrvata, Bosanaca - rekli bi evo ih prodali su dusu djavolu i Vatikanu, ne traze pomoc od brace nego od onih tamo.

Da nismo trazili pomoc ni od koga / rekli bi sto ne trazite pomoc?

Nikakva pomoc nije trazena ni od koga, NATO clanice su se same ponudile da pomognu. CG ucestvuje u tri medjunarodne mirovne misije, clanica je PZM itd. Zemlje razvijenog i naprednog svijeta ma sta vi mislili o njima to cijene i solidarisu se.

Skywalker

pre 12 godina

Da je srece, NATO bi upravo te stvari trebao da radi. Zimi da cisti sneg sa puteva, a leti da gasi pozare. Ali to za njih nije toliki izazov kao sto je bacanje bombi i tomahavka.

Aha

pre 12 godina

Pa ono, mogao bi NATO malo da skrese ta silna brda i litice po CG, pa vam se sneg nece skupljati i biti tako nemilosrdan. Tako bi mogli da vam pomognu.

srele

pre 12 godina

Nije u pitanju samo jedan put,blokirana je citava crna gora,nemoze se u platije,nemoze se kroz bakovica klisuru,nemoze se u pluzine,zabljak,pljevlja.Pruga je u prekidu.Sva sela u sjevernom dijelu su odsjecena vise od deset dana.To je cinjenica koja se moze lako provjerit.Cinjenica je da hvali mehanizacije a prije svega nema organizacije posla.Opstine na sjeveru nemaju bez po jednu-dvije velike masine koje mogu da se bore sa ovolikim snijegom a i one su stare i cesto se kvare.A i za njih opstine nemaju dovoljno goriva.Zato nemoj da se lazemo i hrabrimo da mozemo sami.Svaka pomoc je dobro dosla pa bilo od koga.

Crni

pre 12 godina

E pa sace vi NATO bombarduje "humanitarno" sa lopatama, a ne znam gde ce radnike da nadju, to nema u CG.Podgoricanini se vozaju motornim sanjkama, a NATO da im cisti snijeg. A dje si im komsijske drzave, sa Makedonijom nijesu dobri, sa Hrvatskom isto, sa R. Srpskom nikako, Fedeacijom jok, sa drugim okom u glavi Srbijom, ne gledamo u istom pravcu. Pare od turizma smo lijepo potrosili,a snijeg ce vala da ode do maja, Zivo bili.

Svi su politicari isti

pre 12 godina

A jesu'l se oni sami sjetili da idu cistiti snijeg ili im je "capo di tutti capi" naredio da idu da ciste da se ne bi slucajno okliznuo kada dodje da ih obidje?

Crnogorac

pre 12 godina

Cudan je ovaj svijet... ja sam okruzen kolegama na poslu koji su srbi..iz srbije.. svi komentarisemo, slazemo se da je nevolja svudje, hrabrimo ljude koji se zrtvuju. Niko od mojih kolega nikada nije omalovazio CG, naprotiv pricaju sa mnogo postovanja. Isti odnos imam prema Srbiji.S druge strane tu su ovi iz H. Novog, Berana i slicnih mjesta, kojima je prije 20 godina kad su ostali bez idje icega, kad su protjerani sa svojih ognjista, kada je Beograd rekao "salji ih na Kosovo ovdje nema mjesta" upravo Crna Gora otvorila svoje granice, smjestila ih, dala im posao, stan, zive na moru a dosli su iz neke vukojebine... i oni sada pljuju sve sto nosi prefix crnogorsko, omalovazavaju, ne usatju na himnu.. pa se pitate zasto se ponekad desi da neko ima averziju prema Srbiji. Ne zbog Srba u Srbiji vec zbog ovih kod nas...

Vladimir LDP

pre 12 godina

Koje jeftino skupljanje poena - na snegu, strasno. Kakva lakrdija, toga ima samo kod nas i u okolini. Uskoro ce i na kisi poceti skupljati poene. Iznosice kantice da ne bi pokvasila zemlju ili ne znam sta. U normalnim zemljama (tu pre svega mislim na Ameriku) postoje profesionalci i mehanizacija kojom se sneg uklanja, a ne da svaki covek uzima lopatu u ruke, znate, neki ljudi imaju i neki posao, moraju da zaradjuju, ne mogu svi da se igraju sa lopatama.

banana država

pre 12 godina

Zamislite vi ozbiljne drzave, put Podgorica -Kolasin, duzine 72 km, ne mogu da ociste od snijega,pa je zatvoren ima 10 tak dana. A taj put je od vitalnog znacaja za CG. Jadna Vlada,jadna drzava,jadan narod.. Pozdrav sa mora.

Rodjendan

pre 12 godina

Crna goro sta si dozivela da pored okolnih zemalja ti trazis pomoc od nato, kome oni pomognu tesko njemu,dovoljno je da svaka zemlja posalje po 5 ULTE TO SU VAM VELIKI BAGERI i svi magistralni putevi bili bi prohodni kao sto su prohodni u hrvatskoj,bosni i hercegovini,srbiji,makedoniji,to bi vam svaka okolna drzava poslala...

Obican

pre 12 godina

Za @ bananu; Vidi se da nikada nisi prolazio kroz kanjon Platije koji je toliko nemilosrdan da ne znam kakvu mehanizaciju da imamo ne moze se protiv tog surovog kanjona., a takodje protiv prirode se nekada jednostavno ne moze, potpuno ste nemocni .Lako je tebi iz tvog toplog stana u leskovcu ili prnjavoru solit pamet, nego fino delijo lopatu u ruke a manje faceboka i gledanja kanala za odrasle jer i kod vas je takodje vanredno stanje.Bolje da imas zuljeve od lopate.

s

pre 12 godina

Ovi komentari najbolje objasnjavaju zasto CG trazi pomoc od NATO, a ne od suseda. I ja bi isto tako da je slicna atmosfera. Neverovatno je kako su Crnogorci postali najveci neprijatelji Srbije. Treba malo krenuti tragom te propagande i videti odakle dolazi to spinovanje, i bar jednom kazniti ljude koji kreiraju atmosferu koja nas svadja sa svim nasim susedima.
A Crnogorcima zelim da se izbore sa ovim neprilikama, bolje i NATO da pomogne, nego ovakva Srbija.

Magare

pre 12 godina

A zamislite da ste izbjeglica i ''banana drzava'' vam da stan i posao na obali mora i vi jer imate problem u glavu pljujete po njoj!?

ako je u Podgorici pola metra snijega mozete li da zamislite koliko je na putu, u kanjonu!, ka kolasinu koji se nalazi na skoro 1000m nadmorske visine?

i CG nije trazila pomoc od NATOa nego su razmijenjene kurtoazne poruke i obecanja o pomoci ukoliko cg to zatrazi... tako glupo je pricat o ''banana drzavama'' kad i sami zivite u jednoj.. i to najvecoj na Balkanu!

Saša

pre 12 godina

Tražiti pomoć od vojne organizacije NATO da bi se rasčistio sneg je takva budalaština, da bi se smejao, samo da nije pretužno. Nije im palo na pamet da traže pomoć od, recimo vlastima najbližih prijatelja iz Albanije ili Hrvatske, ili čak i od prijatelja iz Srbije ili Republike Srpske, već traže pomoć od NATO. Politika i po snegu.

Crni

pre 12 godina

E pa sace vi NATO bombarduje "humanitarno" sa lopatama, a ne znam gde ce radnike da nadju, to nema u CG.Podgoricanini se vozaju motornim sanjkama, a NATO da im cisti snijeg. A dje si im komsijske drzave, sa Makedonijom nijesu dobri, sa Hrvatskom isto, sa R. Srpskom nikako, Fedeacijom jok, sa drugim okom u glavi Srbijom, ne gledamo u istom pravcu. Pare od turizma smo lijepo potrosili,a snijeg ce vala da ode do maja, Zivo bili.

a

pre 12 godina

Da smo trazili pomoc od Srbije - rekli bi necemo vam pomoc, nek vam pomogne Kosovo i tako ste ga priznali. Rekli bi i kako da vam pomognemo kad je i kod nas vanredna situacija.

Da smo trazili pomoc od Hrvata, Bosanaca - rekli bi evo ih prodali su dusu djavolu i Vatikanu, ne traze pomoc od brace nego od onih tamo.

Da nismo trazili pomoc ni od koga / rekli bi sto ne trazite pomoc?

Nikakva pomoc nije trazena ni od koga, NATO clanice su se same ponudile da pomognu. CG ucestvuje u tri medjunarodne mirovne misije, clanica je PZM itd. Zemlje razvijenog i naprednog svijeta ma sta vi mislili o njima to cijene i solidarisu se.

Jalex

pre 12 godina

HAHA!! Pa nece valjda crnogorci da uhvate lopatu u ruke.
A sta im NATO odgovorio: Evo, saljemo vam pomoc, samo da vas nadjemo na karti!!
Crnogoci, smesni ste!

Dragan

pre 12 godina

Da trazi pomoc od Srbije!?
Zanimljivo razmisljanje.
Oni nisu u dobrim odnosima sa nama.Dobro se slazu sa svim drugima pa neka traze od njih.
Dosta je valjda sto smo ih mi izgradili.Neka nadju nekog drugog sponzora.

Crna Gora jeste mala, ali sad je preterala

pre 12 godina

Čitajući naslov da Crna Gora traži pomoć od NATO, pomislih da ih je vojno napala neka susedna država, pa rekoh kuku nama da nas opet ne bombarduju. Ali hvala bogu, Crnogorci od NATO traže samo lopate za sneg.

Bojan_CG

pre 12 godina

Zamislite vi ozbiljne drzave, put Podgorica -Kolasin, duzine 72 km, ne mogu da ociste od snijega,pa je zatvoren ima 10 tak dana. A taj put je od vitalnog znacaja za CG. Jadna Vlada,jadna drzava,jadan narod.. Pozdrav sa mora.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (banana država, 12. februar 2012 15:37)

Nije problem ocistiti snijeg koji pada,nego je problem sto se obrusavaju lavine sa hiljadama kubnih metara snijega na taj isti put,i zarobljavaju ispod sebe ljude koji upravljaju masinama za ciscenje.Ljudi koji su prolazili tim putem znaju o cemu pise...

Dream

pre 12 godina

Drugar, taj put o kome pricas Podgorica - Kolasin je kanjon gdje su litice visoke i po nekoliko stotina metara. Ne postoji mehanizacija koja moze da obezbijedi put od lavina koje padaju svakog trena i na svakom mjestu. Ako je neko ikada prosao tim putem u sred ljeta onda zna o cemu pricam. Potez politicara je za pohvalu, bogme su se verali po krovu skupstine, iako sam mislio da foliraju cini mi se da su se ipak pomucili. U CG je prilicno losa situacija, u brackoj rep. se ipak bolje snalaze sa snijegom.

Petar

pre 12 godina

„Lukšić je lopatom čistio prilaz zgradi Vlade Crne Gore, dok je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, zajedno sa ostalim poslanicima, uklanjao sneg sa krova parlamenta.“
Када је демагогија у питању, тада чак и црногорски врховници раде, не ленчаре
А што се тражења помоћи од НАТО тиче, деца за овакве кажу: д... увлака.

dadara

pre 12 godina

ti što pričaju da je od kolašina do podgorice samo 72 km nikad nisu videli smetove i lavine i kakva je to moć, a pošto ja znam mogu da zamislim šta je lavina u kanjonu Morače-da se smrzneš od straha!

crnogorac

pre 12 godina

I u vreme SFRJ jedine republike koje su zivele od rada i para drugih republika su bile Bosna i CG. Bosna, tacnije muslimanasko hrvatska federacija i dalje zivi od 'humanitarne pomoci'. CG zimi nema struju, leti nema vodu, kuka kad su pozari da joj ih drugi gase, junacki kuka da joj NATO ocisti sneg....Parodija od drzave.

primorac(nijesmo svi isti)

pre 12 godina

Grijeh je sprdati se sa tudjom mukom.Put Podgorica-Kolasin jeste dugacak 72km,ali i onaj ,koji je tuda samo ljeti prolazio,zna da je u pitanju izuzetno opasna dionica.Da li gospodin primorac zna za enormnu kolicinu snijega koja je pala unazad 15 dana,da lavine sa okolnih planina vrebaju na svakom metru puta?Nego,lako je kritikovati sa primorja..... sjedni u autobus- Bar,Sozina,Podgorica pa u Bioce,ufati se lopate...pa onda kritikuj.

zlatna sredina

pre 12 godina

Pa šta ako su zatražili pomoć NATO-a.Tamo i teže i to je sasvim O.K.Kako da traže pomoć od susjeda kad su i oni u istom,ako ne i većem,problemu!NATO vjerovatno i posjeduje resurse da im pomogne,a to što je neko alergičan na pomen NATO-a je njegov problem.Oni su zaista u teškoj situaciji i možda je imalo nekih propusta u organizaciji čišćenja snijega(neravnomjeran raspored mehanizacije na snijegom zavijani sjever i manje ugroženi,ali vlastima važniji jug zemlje),ali relativno siromašna država sa nešto više od 600 hiljada stanovnika teško da može sama da se izbori sa ovakvim nevremenom.Šta može jedan Šavnik sa 3000 ljudi protiv 2 metra snijega!Pozdrav ljudima u Crnoj Gori.

Svi su politicari isti

pre 12 godina

A jesu'l se oni sami sjetili da idu cistiti snijeg ili im je "capo di tutti capi" naredio da idu da ciste da se ne bi slucajno okliznuo kada dodje da ih obidje?

kraja

pre 12 godina

...ma da, bogovi su uzeli malo lopate u ruke...
...to me podsetilo na dulica i 15 minuta ciscenja srbije...
...u cemu se ogleda njihova posebnost, pa sredstva informisanja (marketinga) prenose kako su uzeli lopatu, kesu u ruke, metlu...
...'esu rodjeni sa bozanskim atributima...????

Sale

pre 12 godina

"Grijeh je sprdati se sa tudjom mukom."

Niko se ne sprda sa vasom mukom. Sprdamo sto trazite od vojnog saveza da vam cisti sneg. Da ste pitali bilo koju zemlju direktno za pomoc, makar i EU, ne verujem da bi neko bilo sta reko...Ali ovako...Smesno.

Milan

pre 12 godina

@ Bojen CG

Verovali ili ne postoje nacini da se saobracajnice zastite od lavina i odrona. Crna Gora jeste brdovita, ali postoje putevi i cak autoputevi i kroz Alpe pa se ne zaglavljuju nakon pola metra snega, zato sto su Alpi u civilizovanim, uredjenim drzavama gde zimske i ostale sluzbe rade svoj posao.

Aha

pre 12 godina

Pa ono, mogao bi NATO malo da skrese ta silna brda i litice po CG, pa vam se sneg nece skupljati i biti tako nemilosrdan. Tako bi mogli da vam pomognu.

Goran, Zagreb

pre 12 godina

Čudno, do prije neki dan su se smijali našim problemima sa snijegom u Splitu. I to na njihovoj javnoj televiziji. Mi smo u Nato-u i ne pada nam na pamet da im pomažemo. Pomažite im Vi, svom drugom oku u glavi.

Skywalker

pre 12 godina

Da je srece, NATO bi upravo te stvari trebao da radi. Zimi da cisti sneg sa puteva, a leti da gasi pozare. Ali to za njih nije toliki izazov kao sto je bacanje bombi i tomahavka.

srele

pre 12 godina

Nije u pitanju samo jedan put,blokirana je citava crna gora,nemoze se u platije,nemoze se kroz bakovica klisuru,nemoze se u pluzine,zabljak,pljevlja.Pruga je u prekidu.Sva sela u sjevernom dijelu su odsjecena vise od deset dana.To je cinjenica koja se moze lako provjerit.Cinjenica je da hvali mehanizacije a prije svega nema organizacije posla.Opstine na sjeveru nemaju bez po jednu-dvije velike masine koje mogu da se bore sa ovolikim snijegom a i one su stare i cesto se kvare.A i za njih opstine nemaju dovoljno goriva.Zato nemoj da se lazemo i hrabrimo da mozemo sami.Svaka pomoc je dobro dosla pa bilo od koga.

Crnogorac

pre 12 godina

Cudan je ovaj svijet... ja sam okruzen kolegama na poslu koji su srbi..iz srbije.. svi komentarisemo, slazemo se da je nevolja svudje, hrabrimo ljude koji se zrtvuju. Niko od mojih kolega nikada nije omalovazio CG, naprotiv pricaju sa mnogo postovanja. Isti odnos imam prema Srbiji.S druge strane tu su ovi iz H. Novog, Berana i slicnih mjesta, kojima je prije 20 godina kad su ostali bez idje icega, kad su protjerani sa svojih ognjista, kada je Beograd rekao "salji ih na Kosovo ovdje nema mjesta" upravo Crna Gora otvorila svoje granice, smjestila ih, dala im posao, stan, zive na moru a dosli su iz neke vukojebine... i oni sada pljuju sve sto nosi prefix crnogorsko, omalovazavaju, ne usatju na himnu.. pa se pitate zasto se ponekad desi da neko ima averziju prema Srbiji. Ne zbog Srba u Srbiji vec zbog ovih kod nas...

mne realno

pre 12 godina

Salu na stranu ovliki snijeg ne pamte ni najstariji stanovnici Crne Gore.
Nema tu mnogo pametovanja, Crna Gora nema kapaciteta da stavi stvar pod kontrolom i ako se padavine nastave predstoji joj kolaps sa elektricnom energijom koji bi imao katastrofalne posledice.
Kako pomoci Crnoj Gori?
Tesko jer je konfiguracija terena takva da cak i kada bi Nato ili bilo ko drugi poslao masine za ciscenje one bi na sjever u najboljem slucaju mogle stici preko Tivta za tri cetiri dana.
Veliku ulogu bi mogli odigrati komsije ali slaba vajda i oni nisu nista bolji sa opremom tako da je nerealno za ocekivati da neko od njih uradi nesto veliko.
Stari bi rekli na muci se poznaju junaci a Vlada Crne Gore ce valjda, kad se sve ovo zavrsi sjesti i razmisliti sto joj je cinjeti jer bez savremene tehnike nema ni ni "S" od savremene Crne Gore.