Ukinut pritvor sudiji Jakšiću

Apelacioni sud ukinuo je rešenje po kome je sudiji Blagoju Jakšiću i dvojici njegovih saradnika Blagoju Čuroviću i Draganu Gavriloviću produžen pritvor.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

20:09

Default images

Sudiji Prekršajnog suda u Beogradu i članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i dvojici njegovih bivših saradnika Blagoju Čuroviću i Draganu Gavriloviću je, prema rešenju Specijalnog suda za organizovani kriminal od 5. januara, produžen pritvor.

Kako se navodi u obrazloženju, do ukidanja rešenja i vraćanje sudu na ponovno odlučivanje došlo je zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer Specijalni sud za organizovani kriminal nije pružio nikakve dokaze kojima bi opravdao sumnju da bi trojica optuženih mogli da pobegnu.

Rešenjem Specijalnog suda od 5. januara, njima je pritvor produžen zbog opasnosti da bi mogli da pobegnu i da ne budu dostupni domaćim pravosudnim organima, pošto žive na Kosovu, gde, kako se navodi „državni organi Srbije otežano vrše vlast“.

Za sudiju Jakšića je u međuvremenu njegov prijatelj ponudio svoj stan vrednosti oko 80.000 evra, kao garanciju da će se odazivati na pozive suda. Čurović je ponudio, kako je to preneo njegov advokat „sve što ima“, odnosno stan na periferiji Čačka koji je nasledio, dok su rodbina i prijatelji Gavrilovića sakupili 2.000 evra za njegovo puštanje na slobodu.

Blagije Jakšić je u pritvoru od 23. septembra, kad je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i sa saradnicima pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara. Pored Jakšića, na optužnici se nalaze još četiri osobe, referenti overe u sudu u Kosovskoj MItrovici Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović, direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice Milorad Laketić i Ljubomir Biševac.

U optužnici se navodi da su Biševac i Laketić zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora od 324 kvadratnih metara u centru Kosovske Mitrovice, koji je vlasništvo tog društvenog preduzeća, a koji je Biševac naknadno prodao fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, za 20.040.000 dinara.

Jakšić se tereti da je, kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige Suda taj ugovor overi, a Čurović i Gavrilović da su učestvovali u toj prevari.

Jakšić je do hapšenja radio kao sudija prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet, kao član iz reda sudija došao je u martu ove godine, pošto je izabran na neposrednim sudijskim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: