Šutanovac: Srbi, poslušajte Tadića

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je stanje bezbednosti na Kosovu kritično, te je neophodno da Srbi sa severa poslušaju poziv predsednika Tadića.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

12:22

Default images

Šutanovac je rekao da je Tadićev poziv hrabar i državotvoran i da je upućen s ciljem da omogući stabilizaciju stanja na Kosovu.

On je rekao da iskustva iz devedesetih godina pokazuju da blokade puteva nikad nisu dale pozitivan rezultat za Srbe i da je zato potrebno da Srbi ne stavljaju pojedinačne interese svojih opština iznad državnih.

"Ne možemo rešavati probleme ako ostanemo razapeti između blokada i balvana, kako u Briselu, tako i na Kosovu i Metohiji", rekao je Šutanovac i takođe apelovao na Kfor da ne koristi silu kako bi razbio barikade.

On je ocenio da lideri Srbi sa severa Kosova treba da budu odgovorni, a ne da partijske interese stavljaju ispred interesa Srbije.

Šutanovac je ocenio da država nema načina da bilo koga prisili da prihvati Tadićev poziv i da tako nešto ne treba da čini, ali je ocenio da se oni koji taj poziv ne prihvate neće ponašati istorijski odgovorno.

Ministar je dodao da nije tačno da je Srbija odustala od Kosova i kao primer naveo podatak da svi predstavnici lokalne samouprave na severu zaposleni u drugim državnim institucijama platu primaju iz državnog budžeta.

Norveški ministar odbrane Espen Bart Eide je rekao da blokada puteva neće odvesti srpsku stranu nikuda, ali da postoji opasnost da proces evropskih integracija zbog toga bude usporen.

On je apelovao na sve strane da budu felksibilne i odgovorne kako bi se pitanje rešilo na način koji bi mogao sve da zadovolji.

Eide je dodao da je Norveška zainteresovana za to da bude partner u rešavanju tih problema, ali da je za tako nešto potrebno da svi pokažu odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: