Kfor:Povređen 21 vojnik na barikadi

Tokom pokušaja uklanjanja barikade na putu u mestu Dudin krš kod Zvečana prošle noći je povređen 21 pripadnik Kfora, kaže portparol te vojne misije Uve Novicki.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

11:29

Default images

Portparol Kfora je rekao da su dva vojnika teže povređena.

Novicki je dodao da je sinoćno uklanjanje barikade kod Dudinog krša bilo u potpunosti u skladu s nadležnošću Kfora da obezbedi sigurnost i slobodu kretanja.

Portparol Kfora izjavio je Tanjugu da je situacija protekle noći bila veoma opasna, i da je komandant jedinice odgovorno postupio odlučivši da prekine akciju. "Barikade nisu vredne ljudskih života", rekao je Novicki.

Podaci o broju povređenih Srba još nisu precizni, ali se mnogo građana obratilo lekarima zbog suzavca i povreda.

Inače, nova barikada od zemlje, peska i velikih kamenih stena, visoka oko dva i po metra, postavljena je preko obe kolovozne trake, na celoj dužini mosta preko potoka u blizini Zvečana. Prepreke od šljunka su tokom noći postavljene na još nekoliko lokacija na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić kod Dudinog Krša.

Oko 12.30 sati u ovom području čula se pucnjava iz vatrenog oružja, ali se ne zna ko je koristio oružje i svetleće metke koji su ispaljeni u neposrednoj blizini gradjana koji su se nalazili na tom putu.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je akcija Kfora jednostran potez i demonstracija sile.

On je Tanjugu izjavio da barikade nisu cilj već sredstvo sa kojim Srbi sa severa Kosova žele da stignu do cilja, a to je opstanak na tim prostorima u sastavu Republike Srbije.

"Međunarodna zajednica mora da prihvati to realno i činjenično stanje da ne želimo kosovske institucije na severu Kosova, jer ovde rade i deluju punim kapacitetom naše institucije i ne vidim razlog za povlačenje jednostranih poteza i podizanje tenzija", rekao je Nedeljković.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović optužio je Kfor da ne poštuje dogovor sa Srbima na severu Kosova.

"To je potvrđeno i sinoć kada su pripadnici mađarskog i portugalskog Kfora krenuli da nasilno uklone barikadu kod Dudinog krša", izjavio je Milović.

Predsednik opštine Zvečan je naveo da je juče na redovnom sastanku sa Kforom u Zvečanu dogovoreno da ne bude nikakvih jednostranih akcija.

"Ono što se mi dogovorimo sa komandantom Kfora, oni ne poštuju i nije bilo potrebno da nasilno uklanjaju barikade kada mogu slobodno da se kreću", rekao je Milović i ocenio da je to još jedna od mnogih provokacija.

Prema njegovim rečima, sreća je što u sinoćnjem pokušaju Kfora da ukloni barikadu kod Dudinog krša nije bilo teže povređenih.

"Građani su još jednom pokazali koliko su odlučni i istrajni da ne dozvole da se barikade uklone sve dok se ne reše pitanja zbog kojih su i postavljene", rekao je Milović.

Milović je još jednom podsetio da su žitelji severnog Kosova izloženi višečasovnim nestašicama struje i procenio da je to još jedan pritisak na Srbe.

Prema njegovim rečima, pred Srbima na severu Kosova je teška zima i kada su u pitanju bezbednost i sloboda kretanja, ali i sve češća i sve duža isključenja električne energije.

Vojnici Kfora povukli su se sat i po posle ponoći sa barikade u Dudinom kršu kod Zvečana, koju su pokušali sinoć da uklone. Srbi su ovu barikadu noćas dodatno ojačali novim količinama šljunka.

Kfor se oko 1.30 sati povukao u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, a Srbi su nastavili da utvrduju barikadu tako što bagerom istovaraju šljunak na mostu kod Dudinog krša, gde se nalazi barikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: