Pobeda "Bitke za bebe" - FOTO

U Skupštini Srbije dodeljena priznanja svim donatorima koji su učestvovali u velikoj humanitarnoj akciji Fonda B92 "Bitka za bebe". Obezbeđeno 160 inkubatora.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2011.

11:16

Default images

Na svečanosti u Domu Narodne skupštine bile su bebe zbrinute u ovoj akciji, kao i bebe čija su lica učestvovala u kampanji, donatori - kompanije i pojedinci, predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović, predsednik Srbije Boris Tadić, ministar zdravlja Zoran Stanković, kao i javne ličnosti poput pevačice Severine Vučković.

Beta
Bebama koje su učestvovale u promovisanju akcije i najvećim donatorima uručeni su prigodni ordeni, a hol Doma Narodne skupštine bio je ukrašen zastavama sa stisnutom dečjom pesnicom - amblemom akcije.

U akciji "Bitka za bebe" kupljeno je više od 160 savremenih inkubatora, čime je zadovoljeno tri četvrtine potreba zdravstvenog sistema, a sredstva je doniralo više od 80 kompanija, više od 500 pojedinaca i oko 170 malih preduzeća, vrtića, škola, radnji, udruženja građana, fakulteta i sportskih klubova.
Severina Vuèkoviæ i Milan Popoviæ (Beta)
Najveći pojedinačni donator je Milan Popović, biznismen i suprug pevačice Severine Vučković. On je doniranjem 100.000 evra omogućio kupovinu 10 inkubatora. Od kompanija, najveći donatori su Industrija mesa "Matijević", Viktorija grupa, kompanija Jura iz Niša ....

Inkubatori će biti instalirani u 40 zdravstvenih ustanova širom Srbije.
Beta
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, otvarajući manifestaciju, podsetila je da je na poslednjem popisu zabeleženo 380 000 građana Srbije manje nego na prethodnom popisu i da je podsticanje nataliteta jedan od najvećih prioriteta srpskog društva.

"Moramo ovakvim akcijama slaviti, ne samo šampione kao što su Novak Đoković, učenici Matematičke gimnazije, sportisti, moramo slaviti najmanje 380.000 šampiona u pelenama. To je zadatak svih nas - tako se pravi status Srbije", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će prevremeno rođene bebe, nakon što su uspešno savladale svoju prvu životnu borbu, kada za to dođe vreme, sesti u poslaničke klupe i biti bolji nego njihovi roditelji.

Predsednik Fonda B92 Veran Matić je istakao da je akcija "Bitka za bebe" najbolja koju je taj fond realizovao, jer je rešen problem koji je nastao dugogodišnjim zapuštanjem i stvoren nacionalni konsenzus za rešavanje gorućeg društvenog problema. Matić je konstatovao da se u Srbiji decenijama nije poštovao život i nije bilo mesta za saosećanje, bez obzira na slavljenje nacionalnih interesa.
Obraæanje Borisa Tadiæa na trenutak je prekinula jedna devojèica koja je došetala do govornice (Tanjug)
"Bez podrške životu beba, nema ni podrške starim ljudima, koji su i sami često nemoćni, ni ostalim stanovnicima ove zemlje. Mi smo, bez obzira na sve razlike koje nas dele, dužni da slavimo život i empatiju, jer samo tako kao društvo možemo da preživimo", poručio je Matić.

Na svečanosti je govorio i ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će realizacijom ove akcije biti ispunjeni evropski standardi u oblasti neonatologije i što će najmlađim pacijentima biti pružen najbolji tretman.

Pokrovitelj akcije "Bitka za bebe" bio je predsednik Srbije Boris Tadić.

On je na zatvaranju manifestacije rekao da su humanitarne akcije kojima se podstiče natalitet od suštinskog značaja za društvo.

"Meni je čast da budem pokrovitelj ove akcije, jer ne postoji izazov sa kojim se naša zemlja suočava i koji ima tako destruktivnu snagu kao što je nerađanje dece", rekao je Tadić.

"Želim da vam čestitam što ste učestvovali u ovoj akciji, a naš mali učesnik je svojim prisustvom obeležio ovaj događaj", rekao je Tadić.
Tanjug
Zbog održavanja centralne manifestacije "Bitke za bebe", poslanici u Skupštini Srbije su prekinuli glasanje.

Bitka za bebe je počela 1. septembra sa ciljem da se skupi novac za obezbeđivanje više od stotinu inkubatora, neophodnih za zdravstvene centre širom Srbije. Cilj ove humanitarne akcije je višestruko premašen.
Priznanja dodeljena svim uèesnicima u akciji (Beta)
Bitka za bebe će sada prerasti u fondaciju, koja će i ubuduće pružati pomoć zdravstvenim institucijama širom Srbije u borbi za živote prevremeno rođenih beba.

Ovom svečanošću u Srbiji je prvi put obeležen Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: