Berluskoni ipak podnosi ostavku

Premijer Italije prinuđen na ostavku, koju će dati posle usvajanja mera štednje. Berluskoni se izborio za usvajanje državnog budžeta za 2010. godinu.

Izvor: Beta, BBC

Utorak, 08.11.2011.

12:37

Default images

Budžet za 2010. usvojen je s 308 glasova, dok je za apsolutnu većinu bilo potrebno 316 glasova poslanika. "Vlada nema većinu u ovoj skupštini", rekao je odmah po glasanju šef glavne opozicione Demokratske partije, Pjerluiđi Bersani. Gubitak poverenja u vladu označio kraj mandata premijera Italije. Ostavku je najavio predsednik Italije Đorđo Napolitano.

Gubitak većine u Parlamentu Italije označio je kraj mandata premijera Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi), koji je do pre samo par sedmica u medijima bio pominjan više zbog svojih afera, a ne zbog fiskalne i ekonomske krize izazvane prezaduženošću svoje zemlje.

I saveznici i protivnici premijera pozivali su ga da što pre podnese ostavku, znajući da neće uspeti da se otme iz čeličnog zagrljaja dužničke krize, u koju je Italija ušla mnogo pre Grčke, ali se to nije osećalo, zbog snage italijanske ekonomije.

Kamatne stope na zajmove i kredite za Italiju su poslednjih sedmica neprestano rasle, da bi uoči glasanja u Parlamentu skočile preko psihološke granice, zbog straha da treća po veličini ekonomija u Evropskoj uniji više nema novca da otplaćuje svoje javne dugove.

„Rođen na biralištu“

Ðorðo Napolitano: Ubedio Berluskonija da podnese ostavku (Foto: Arhiv B92)
Posle mučnog glasanja u Parlamentu, italijanski premijer Silvio Berluskoni sastao se s predsednikom Italijanske Republike Đorđom Napolitanom (Giorgio Napolitano).

Posle razgovora, premijer se nije oglašavao, a predsednik je samo kratko objavio da će premijer podneti ostavku posle usvajanja mera reformi i štednje, koje je Evropskoj uniji obećao još u oktobru.

Neposredno pred glasanje u Parlamentu, vođa Lige za sever Umberto Bosi, koja je koalicioni partner Berluskonijevog PDL-a, rekao je novinarima da je premijera pozvao da podnese ostavku.

Umberto Bosi je zatražio da na Berluskonijevo mesto bude postavljen Anđelino Alfano, bivši ministar pravde i istaknuti član PDL-a. Premijer Berluskoni je navodno svojim saradnicima rekao da će odluku o povlačenju ili ostajanju na mestu premijera doneti posle glasanja o budžetu.

Tokom kasne noćne rasprave u donjem domu Palamenta (Camera dei Deputati), Silvio Berluskoni je veličanstveno najavljivao de će radije „umreti u Parlamentu“, pre nego što podnese ostavku.

„Vi ne razumete, ja sam rođen na biralištima, na svetlu dana, i ako moram da umrem, to ću učiniti u Parlamentu. Neću podneti ostavku zato što neki napuštaju stranku ili sumnjaju. Možda sam učinio neke greške, ali ne odustajem od svojih principa“, objašnjavao je Silvio Berluskoni.

Premijer je prethodne noći održao konsultacije s najbližim saradnicima. Uprkos pozivima koalicionih partnera i svojih savetnika, Berluskoni je odbijao da se povuče.

Berluskoni je pokušao da pridobije glasove nekih članova Parlamenta, koji su nedavno napustili njegovu stranku PDL, ali oni ipak nisu promenili svoju odluku.

To se i pokazalo tokom glasanja za budžet: „za“ je glasalo samo 308 poslanika, umesto očekivanih 316. Opozicija nije glasala, da ne bi blokirala usvajanje budžeta.

To je, ujedno, bilo i glasanje o poverenju Vladi, koje je kabinet premijera Berluskonija izgubio.

Predupređivanje bankrotstva

Evro: Kriza se prenela i na Italiju (Foto: WW)
Budžetski deficit Italije je relativno nizak, ali se stručnjaci brinu da vrlo spor razvoj ekonomije u zlobnoj kombinaciji sa 1,9 biliona evra ( 2,6 biliona dolara), može da izazove urušavanje fiskalnog sistema. Italijanska Republika bi tako postala druga država u zoni evra koja bi „pala“ zbog krize prezaduženosti u zoni evra.

Reagujući na ekonomsku i finansijsku situaciju Italije, evropski komesar za ekonomiju Oli Ren (Olli Rehn) je situaciju opisao kao „vrlo zabrinjavajuću“.

Kabinet Silvija Berluskonija (Consiglio della Republica Italiana) sada je pod velikim pritiskom da reforme sprovede još brže, kako bi sprečio gubljenje kontrole nad dužničkom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: