Simoviću i Kaliniću po 30g. zatvora

Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni su na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2011.

13:41

Default images

Ovim je sudsko veće Specijalnog suda sa Velimirom Lazovićem na čelu potvrdilo raniju presudu, koja im je izrečena u odsustvu.

Sud je utvrdio da su Simović i Kalinić učestvovali u ubistu premijera, Simović tako što je pratio premijera i o njegovom kretanju izveštavao vođe mafijaškog zemunskog klana, dok je Kalinić u automobilu kružio u blizini zgrade Vlade, u čijem dvorištu je Đinđić i ubijen, kako bi pružio dodatnu vatrenu podršku u slučaju potrebe, odnosno pucao u premijera ako Zvezdan Jovanović promaši ili nešto drugo krene van unapred utvrđenog plana atentata.

Simović je na ponovljenom suđenju priznao krivicu i rekao da se kaje. On je više puta rekao da zna i ko je naručio ubsitvo, ali o tome nije želeo da govori.

Kalinić je negirao krivicu za učešće u ubistvu i na ponovljenom suđenju doveo novog svedoka, koji je trebalo da mu da alibi, ali za Sudsko veće to svedočenje nije bilo značajno.

I prvom presudom iz 2007. godine obojica su osuđeni na po 30 godina zatvora, ali im je, posle hapšenja prošlog juna, sud odobrio ponavljanje suđenja.

Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, pošto će na novu presudu moći da ulože žalbe Apelacionom sudu.

Pored toga, Kalinić i Simović su osuđeni i zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv zemunskog kriminalnog klana na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela.

Kalinić ulaže žalbu na presudu

Branilac Sretka Kalinića advokat Slavko Petrić najavio je da će se žaliti na presudu kojom je njegov branjenik ponovo osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera.

"Sudsko veće nije imalo hrabrosti da oslobodi Sretka Kalinića, jer bi bila dovedena u pitanje pravosnažna presuda kojom je za ubistvo premijera pravosnažno osuđeno 12 lica", rekao je Petrić novinarima ispred Specijalnog suda.

Niko od svedoka saradnika, prema rečima Petrića, nije potvrdio da je na dan atentata 12. marta 2003. godine video Kalinića.

"Mi imamo svedoka koji je to potvrdio (Nevenko Kalinić, koji se na nagovor oca Sretka Kalinića javio Specijalnom sudu sa željom da prvi put sveoči u procesu). Nemoguć je bio dogovor između njih dvojice (Nevenka i Sretka)".

Petrić, kojeg je Kalinić izabrao kao svog branioca, smatra da je svedok Nevenko Kalinić "bio više nego ubedljiv" i zbog toga bi njegov branjenik trebalo da bude oslobođen.

Branilac Miloša Simovića kome je, takođe, potvrđena kazna od 30 godina rekla je da će se o žalbi dogovoriti sa svojim branjenikom.

Simović se, međutim, pred kraj postupka odrekao njene odbrane, i tražio da mu sud postavi novog branioca po službenoj dužnosti što je sud odbio.

Sud je odlučio da pravosnažna presuda protiv njih i još 10 osuđenih treba da ostane na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: