Ponedeljak, 26.09.2011.

00:45

Sudancima prodali neispravno oružje

Đorđe Tešić i još 7 osoba nalaze su u pritvoru zbog sumnje da su proizveli 20 uređaja za kontrolu minobacačke vatre, koje su prodali kupcima iz Sudana.

Izvor: Press

Default images

Istražni sudija Prvog osnovnog suda odredio im je pritvor do 30 dana zbog sumnje da su za 2 miliona dolara prodali ove uređaje i prekršili sankcije UN prema Sudanu.

Kako saznaje Press, osumnjičeni su od 2009. do kraja septembra 2011. godine u Beogradu neovlašćeno i suprotno zakonu nabavljali, izrađivali i prodavali delove oružja koje je međutim bilo neispravno.

Osim prvookrivljenog Tešića, pritvor je određen i Dušku Kolundžiću, Đuri Kresoviću, Miodragu Ćurčinu, Milanu Gajiću, Momiru Gaćeši, Francu Kunšiču i Miroslavu Nagliču.

Iako je ova ekipa uspela da isporuči 20 ovih uređaja, pojavio se sistemski kvar na koji su Sudanci odmah ukazali. Prvookrivljeni Tešić je zbog toga angažovao svoje saradnike na popravci i organizovao nekoliko sastanaka u Mađarskoj, Zrenjaninu i Beogradu. Posle jednog takvog sastanka grupa je uhapšena - kaže izvor lista i objašnjava kako je cela proizvodnja tekla:

Đorđe Tešić, vlasnik preduzeća „Mikro", početkom 2009. godine u prostorijama svog preduzeća dogovorio se s kupcima iz Sudana da im isporuči vojnu opremu u vrednosti od dva miliona dolara. Tešić je zatim za izradu uređaja SUV angažovao Franca Kunšiča i Miroslava Nagliča da za 200.000 dolara naprave složenije delove i da to prikažu kao robu za geodetska merenja.

Pressov sagovornik dodaje da je Kunšič i Naglič trebalo da tako prikriveni proizvod isporuče Đuri Kresoviću, kog je Tešić angažovao da na ime preduzeća MTL iz Zrenjanina primi, montira robu i izvrši prezentaciju.

Prvookrivljeni Tešić je zaposlio i Duška Kolundžića da organizuje nabavku kućišta, nogara i kablova iz Kraljeva, ali i da nelegalno dođe do određenih komponenata iz Slovenije. Sve te delove je sklapao Kresović zajedno sa Kolundžićem, a oni je trebalo da preko svojih firmi pošalju opremu. Označili su je kao delove geodetske opreme za potrebe jednog javnog preduzeća u Sudanu koje se bavi izgradnjom puteva, navodi izvor lista Press.

Tešić je, uz izradu softvera koji bi tako sklopljeni SUV uređaji koristili, angažovao Miodraga Đurčina da za 4.000 evra izradi softver potreban za upotrebu uređaja i to u klimatskim i drugim uslovima karakterističnim za područje Sudana. Đuričin je zatim zamolio za pomoć Milana Gajića da mu za isti iznos koji bi mu isplatio prvookrivljeni pomogne na izradi takvog softvera, što je on i učinio.

Sankcije koje je Sudanu uvela UN podrazumevaju i zabranu trgovine oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: