Pritvor za bivše pripadnike JSO

Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je saznanja B92 da će istraga pobune JSO-a obuhvatiti i Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i Duška Maričića.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.09.2011.

08:05

Default images

Specijalni tužilac za organizovani kriminal je rekao da će podneti zahtev za sprovodjenje istrage protiv svih njih zbog sumnje da su izvršili krivčno delo oružana pobuna.

Radisavljević kaže da je po nalogu tužilaštva policijsko zadržavanje od 48 sati rano jutros određeno četvorici pripadnika JSO, koji će najkasnije sutra biti privedeni na saslušanje.

Istražni sudija Specijalnog suda će posle saslušanja odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv njih i da li će im odrediti pritvor, kaže tužilac Miljko Radisavljević.

Policijiski pritvor je određen nekadašnjem načelniku za bezbednost JSO a sada pripadniku Bezbednosno-informativne agencije Veselinu Lečiću (51), pripadniku Žandarmerije Mići Petrakoviću (39), pripadniku Protivterorističke jedinice Vladimiru Potiću (37) i Dragoslav Krsmanović , sada pripadnik Žandarmerije.

Lečićev branilac, advokat Vladan Vukčević, izjavio je Tanjugu posle saslušanja, koje je trajalo do dva sata posle ponoći, da im je policijsko zadržavanje od 48 sati određeno zbog opasnosti da će uticati na svedoke i da im se na teret stavlja krivično delo oružana pobuna.

Predmet postupanja policije je samo krivična prijava advokata Srđe Popovića, naveo je Vukčević i podsetio da je posle pobune komisija tadašnje vlade Srbije utvrdila da je "reč o protestu JSO, a ne kako se sada formuliše pobuni".

On je napomenuo da nisu tačni pojedini medijski izveštaji o hapšenju i privođenju njegovog klijenta koji su se juče čuli, već da se Lečić sam odazvao telefonskom pozivu policije i sam otišao u policijsku stanicu.

Saslušanje je obavljeno u prisustvu inspektora policije, zamenika tužioca za organizovani kriminal i njihovih advokata.

Advokat Vukčević je potvrdio da je posle pomenute trojice saslušana još jedna osoba, ali nije mogao da precizira o kome je reč.

U roku od 48 sati tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo bi da podnese zahtev za sprovođenje istrage protiv njih, kao i predlog za određivanje pritvora. Za pobunu pripadnika JSO, koji su novembra 2001. godine otkazali poslušnost i naoružani izašli na ulice Tužilaštvo za organizovani kriminal veruje da je bila uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Tužilac Miljko Radisavljević ranije je rekao Tanjugu da će ta pobuna biti istražena u okviru istrage povodom rasvetljavanja političke pozadine ubistva Đinđića.

Uzrok pobune JSO novembra 2001. je, kako su tada obrazlagali komandanti te jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "crvene beretke" su tada zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Braća Banović, koja su u Srbiji živela sa lažnim dokumentima, uhapšena su 8. novembra 2001. na pijaci u Obrenovcu i iste večeri su prebačeni u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu. Blizanci su bili optuženi za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Pobuna je trajala nedelju dana, a pripadnici JSO su tokom nje blokirali put kod Vrbasa i deo autoputa kod Centra "Sava" u Beogradu. Okončana je dogovorom sa Vladom Srbije.

Ulemek, Jovanović i Maričić neće biti hapšeni jer se nalaze u požarevačkom zatvoru gde izdržavaju višedecenijske kazne zatvora zvog ubistva premijera Đinđića i drugih zločina.

Ulemek je bio komandant JSO do juna 2001, kada ga je nasledio Duško Maričić Gumar.

Ulemek je prvosnažno osudjen kao organizator ubistva premijera Zorana Đinđića, a Zvezdan Jovanović kao neposredni ubica.

Maričić je pravosnažno osudjen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: