Josipović:Nevini neće biti zločinci

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, povodom optužnice za zločine u Vukovaru, kaže da Hrvarska neće dozvoliti da nevin bude kažnjen za ratni zločin.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2011.

22:50

Default images

"Radi se o onim optužnicama bivšeg vojnog tužilaštva s kojima smo već imali iskustva i uveren sam da niko ko je nevin neće biti kažnjen. Uveren sam da ćemo u onom postupku koji smo već primenjivali raščistiti situaciju", izjavio je Josipović.

Na pitanje da li je to svojevrsni udarac iz Beograda njegovoj regionalnoj politici, Josipović je odgovorio da ne bi rekao da je to tako.

"Ta optužnica je, koliko sam čuo, dosta davno stigla. S druge strane, procedure naprosto treba završiti. Treba se setiti da smo u nekom pređašnjem slučaju dobrom saradnjom i raščišćavanjem stvari izveli na čistac. Siguran sam da Hrvatska neće dozvoliti, niti ima načina da neko tko nije odgovoran bude suđen za ratni zločin", rekao je hrvatski predsednik.

"Slučaj veterana Tihomira Purde je primer kako se kroz saradnju raščistilo loše i pogrešno optuživanje koje je pokrenulo vojno tužilaštvo", rekao je on.

U Županijski sud u Osijeku stigla optužnica Tužilaštva Srbije za ubistva Srba na području Vukovara, koja tereti Šeksa, Glavaša, Merčepa i Vekića.

Vekić je tokom 1991. bio ministar unutrašnjih poslova, Šeks je bio šef kriznog štaba za Slavoniju odakle je povučen za Zagreb, Glavaš je bio rukovodilac odbrane u Osijeku, a Merčep je bio glavni u Vukovaru u leto 1991. dok nije otišao za Zagreb.

U Vukovaru su u julu 1991. godine daleko pre bilo kakvih borbi, pripadnici hrvatskih oružanih snaga odveli iz kuća preko 20 srpskih civila, od kojih neki do danas nisu nađeni, dok su ostali nađeni mrtvi. Stradanja Srba nastavljena su i kasnije, za vreme borbi za grad.

Hrvatske vlasti nisu pokrenule nikakvu istragu oko tih zločina, pa čak nisu ni optužile Merčepa koji je u to vreme bio "glavni" u Vukovaru za te zločine, iako su ga optužile za zločine u Zagrebu, Kutini i Pakračkoj Poljani, odnosno za zatvaranje većeg broja srpskih civila i ubistvo preko 40 njih. Merčep u zatvorskoj bolnici čeka početak suđenja.

Glavaš u BiH, gde je pobegao pre izricanja presude, služi kaznu zbog ubistava desetoro srpskih civila po Osijeku 1991. godine, a protiv Vekića i Šeksa još nije bilo postupaka. Viši sud u Beogradu dostavio je još sredinom jula putem međunarodne pravne pomoći optužnicu srpskog Tužilaštva za ratne zločine optuženima za genocid nad Srbima u Vukovaru, u Hrvatskoj, saopštio je danas taj sud.

Tužilaštvo je 12. jula Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu predalo optužnicu protiv 45 osoba koju je tadašnje Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo 1992. godine, sa izjavom da prihvata njeno zastupanje.

U Hrvatsku su stigle optužnice za ratne zločine i genocid nad Srbima na području Vukovara, koje je podiglo Veće za ratne zločine beogradskog Višeg suda, za šta se terete ratni ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić i rukovodioci kriznih štabova u Slavoniji Vladimir Šeks, u Osijeku Branimir Glavaš i u Vukovaru Tomislav Merčep.

Vekić je novinarima potvrdio da je juče u sudu u Osijeku primio optužnicu koja ga pominje kao drugooptuženog u slučaju ubistva Srba na području Vukovara i rekao da je to prepisana zbirna optužnica srpskog vojnog tužilaštva iz 1992. na kojoj je ukupno 40-ak imena i da se za ta kaznena dela, uz ostale, tereete Šeks, Glavaš, Merčep i "vukovarski branitelji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: