Odlaganje plana za carine?

Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika, piše danas prištinski list Zeri.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

12:06

Default images

List dodaje da bi razlog za odlaganje mogla biti i "reakcija koju Beograd najavljuje da će sprovesti preko struktura instaliranih na severu Kosova".

Bez obzira na to što je prihvatio carinske pečate Kosova, Beograd je sada stavio do znanja strancima, a preko njih i vladinim institucijama u Prištini da sporazum o pečatima ne podrazumeva carinike na severu.

Iako su vladini funkcioneri najavili da je njihov plan u završnoj fazi i da će zajedno sa Kforom i Euleksom početi sa postepenim i delimičnim otvaranjem prelaza kod Jarinja i Brnjaka i stavljanjem u funkciju kosovske carine, ovaj plan se nimalo ne sviđa Beogradu.
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi kaže da je, nakon akcije za preuzimanje prelaza 1 i 31, sada u konačnoj fazi plan za njihovo funkcionisanje.

"Predviđeno je da plan bude primenjen od 16. septembra na osnovu sporazuma Prištine i Beograda o priznavanju carinskih pečata“, rekao je Redžepi.

On je dodao da je plan za 16. septembar u završnoj fazi, a u njegovoj primeni učestvovaće lokalne vlasti, pripadnici Euleksa i Kfora.

"Do utorka, ovaj plan će biti gotov kako bi njegova primena počela 16. septembra. Plan podrazumeva funkcionisanje graničnih prelaza 1 i 31, onako kao što funkcionišu ostali prelazi na teritoriji Kosova", kazao je Redžepi.

Po njegovim rečima, sva roba koja podleže plaćanju akciza, biće sa ovih prelaza slana na prelaz kod Merdara, znači, preko prelaza 1 i 31 neće prolaziti nafta, naftni derivati, cigarete...

Razmatrajući potpuno suprotstavljene stavove Prištine i Beograda u vezi sa carinom, međunarodni izvori ne isključuju mogućnost odlaganja primene ovog plana.

Po njihovim rečima, Beograd je poslao samo poruke o mirnim protestima, ali treba imati na umu i činjenicu da na severu vrlo lako može doći do eskalacije situacije, s obzirom na to da tamo postoje oružane grupe, koje najviše pogađa funkcionisanje granica, preneo je izvor lista.

List prenosi da kosovska vlada treba da zna da nijedan plan na severu ne može primeniti bez pomoći međunaronih institucija na Kosovu, jer se 25. jula pokazalo da je kosovska policija slabo naoružana u slučaju otpora Srba na severu, za koje kažu da imaju snažnu podršku u naoružanju i tehnologiji komuniciranja.

"Jedno je sigurno, Kfor ne može zauvek da prevozi carinike na prelazima na severu Kosova i zbog toga je potrebno političko rešenje dveju strana, kako bi pripadnici policije i carine sami išli na ove prelaze", rekao je izvor lista.

Redžepi: Stranci me prisluškuju

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da stranci prisluškuju njegove telefonske razgovore sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Redžepi je juče na sednici skupštinskog odbora za bezbednost rekao da je akcija od 25. jula, kada su na sever Kosova poslate specijalne jedinice kosovske policije, preduzeta na brzinu, za dva sata, jer je poznato da neki od službenika UNMIK-a prisluškuju njegove razgovore sa premijerom.

Ti službenici, po njegovim rečima "sarađuju sa paralelnim strukturama na severu Mitrovice dajući im podatke kako bi se mobilizovali i blokirali puteve”.

Redžepi je kazao da je zbog toga akcija na severu izvedena vrlo direktno i vrlo brzo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: