Berlin: Zapaljeno 15 automobila

U Berlinu je poslednjih nekoliko noći zapaljeno više desetina automobila, a vlasti ne uspevaju da uđu u trag počiniocima.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

12:33

Default images

Prošle noći je izgorelo 15 automobila, prevashodno u neproblematičnoj zapadnoberlinskoj četvrti Šarlotenburg, u kojoj stanuje pretežno srednja klasa.

U noći između ponedeljka i utorka je u više delova na istoku i zapadu grada izgorelo 18 automobila.

Paljenja automobila u glavnom gradu Nemačke ima već godinama, ali je ono vidno učestalo od početka ove godine, posebno tokom letnjih meseci.

Pored policije, u istragu je uključena i državna bezbednost, ali do sada nema tragova koji bi pouzdano vodili do počinilaca.

Policija je prvobitno polazila od pretpostavke da je reč o pripadnicima ekstremno levičarskih političkih grupacija. Međutim, ocenjuje se da u međuvremenu svakako ima i dosta onih koji ih samo oponašaju.

Pale se pretežno bolji automobili, ali i prikolice, mali transporteri i motocikli, a cilj napada nisu više samo vozila u takozvanim boljim delovima grada.

Ta tema počinje da igra sve veću ulogu i u kampanji pred izbore za parlament grada Berlina (koji ima status federalne jedinice) i koji se održavaju 18. septembra.

U gradu je na vlasti koalicija socijaldemokrata i partije levice. Konzervativna opozicija paljenje automobila naziva "vandalizmom koji je poprimio neizdržive razmere" i koji preti da se razvije u "požar velikih razmera".

Gradonačelniku Berlina, socijaldemokrati Klausu Voverajtu (Wowereit), postavlja se pitanje dokle će "skrštenih ruku posmatrati ovaj moralni raspad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: