Programi za odrasle samo posle 24h

Programi koji nisu preporučljivi za mlađe od 18 godina moći će da se emituju samo od ponoći do 6 ujutru, odlučila RRA.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

17:04

Default images

Svi programski sadržaji koji nisu preporučljivi za mlađe od 18 godina moći će da budu emitovani samo u periodu od ponoći do 6 ujutru, navedeno je u obavezujućem uputstvu Radio-difuzne agencije.

Uputstvom se uređuje način emitovanja programa koji može da naškodi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju svih maloletnika, bez obzira na njihov uzrast.

U Radio-difuznoj agenciji kažu da je praksa svuda u svetu da program koji može naškoditi maloletnicima može biti emitovan samo nakon ponoći do ranih jutarnjih sati, te da će emiteri i u Srbiji morati da poštuju to pravilo.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić kaže da nisu samo rijaliti programi doveli do donošenja ovakvog uputstva, nego i serije i filmovi koji se emituju u tzv. televizijskom prajm tajmu, u najgledanijem terminu od 20 sati do ponoći.

"Sve to je dovelo do ovakve odluke, ali kažem, bila je u zakonu, samo su emiteri tvrdili da li je to baš tako i da im nije jasno, evo sada je sve jasno", kaže on.

Uz kupovinu prava za emitovanje nekog programa dobija se od producentskih kuća koje proizvode taj program preporuka na koji se uzrast odnosi.

Televizijske kuće će morati da emituju usmenu i pismenu napomenu da program koji sledi nije pogodan za osobe mlađe od 18 godina, kao i broj 18 ispisan u uglu ekrana u krugu crvene boje.

Ukoliko se ne bude poštovalo ovo uputstvo, koje se odnosi i na emitovanje programa u repriznom terminu, odgovaraće se po prekršajnoj odgovornosti

"Zakon za sada kaže da se radi o prekršaju, a da li ima elemenata privrednog prestupa videće pravnici, ali iz izjava emitera da će poštovati", kaže Goran Karadžić.

U RRA najavljuju da će se u petak sastati sva regulatorna tela zapadnog Balkana, uključujući i ona iz Slovenije, kako bi razgovarali o regulisanju emitovanja rijaliti programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: