Šta kažu Libijci u Srbiji

Libijci koji žive u Srbiji kažu da je protivnicima Gadafijevog režima potrebna podrška, ali se protive vojim intervencijama koje podrazumevaju stradanje civila.

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2011.

17:52

Default images

Libijac Arman Kalifa ve godinama sa porodicom živi u Beogradu. On kaže da ga napad Zapadnih sila na njegovu domovinu uopšte nije iznenadio.

Prema njegovim rečima protivnicima Gadafijevog režima potrebna je pomoć Zapada, jer demonstranti u Bengaziju polako gube bitku. Međutim, protiv je svake intervenicije koja bi podrazumevala stradanje nedužnih civila.

Amran Kalifa dočekao je ekipu TV B92 u svom stanu u Beogradu. U Srbiji živi od 1990 godine kada je došao da na Filozofskom fakultetu studira arhelogoiju, koju je kasnije i magistrirao.

U nekoliko navrata uglavnom zbog ratova napuštao je našu zemlju i vraćao se u Libiju. Ima troje muške dece i suprugu koju je upoznao u Tripoliju. Priča tri strana jezika.

O poslednjim dešavanjamima koja su zadesila njegovu zemlju, kaže da protivnici Gadadijevog režima nemaju snagu da se sami bore za slobodu i da im je zato potrebna pomoć Zapada i zbog toga, kako kaže, podržava vojnu intervenciju ali se istovremeno protivi svakoj akciji koja bi ugrozila civile.

Za Moamera Gadafija kaže da je čovek koji nikada neće odustati od svoje vosjke i vlasti na kojoj je 42 godine.

Situaciju u Libiju prati preko satelita. Gleda Al Džaziru i BBC na arapskom jeziku. Iako ima državni kanal Libije, kaže da mu ne pada napamet da gleda i sluša Gadafijeve laži. Sa svojim prijateljima se čuje skoro svaki dan i za mnoge sunarodnike je uplašen.

U Srbiji nije bio kada je bombardovana Jugoslavija. Kaže da iako isti savez stoji iza intervnecija, ne bi se usudio da poredi diktaturu Miloševića i Gadafija.

Opširnije o stavovima Amrana Kalife o dešavanjima u njegovoj domovini, pogledajte u našem video prilogu:

Specijalna emisija B92 o Libiji

TV B92 priprema specijalnu emisiju posvećenu vojnoj intervenciji u Libiji, koja će biti emitovana u ponedeljak u 20 časova.

Koliko može da traje intervencije zapadnih zemalja i kakve mogu biti posledice, govoriće Dušan Simeonović, bivši ambasadorom Srbije u Libiji, Goran Radosavljević Gurij, nekadašnji komandant Žandarmerije i Zoran Dragišić iz Međunarodnog instituta za bezbednost. Emisiju vodi novinarka TV B92 Tanja Aleksić.


Najnovije događaje na severu Afrike pratite preko Specijala B92.net "Rat u Libiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: