Polovina protiv izručenja Mladića

Istraživanje javnog mnjenja, u koje je "Danas" imao uvid, pokazalo da su građani podjednako i za EU i za tesne veze s Rusijom. Većina protiv izručenja Mladića.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2011.

08:28

Default images

Istraživanje je urađeno, kako piše taj list, za potrebe Demokratske stranke.

Za ulazak Srbije u EU zalaže se 58,5 odsto ispitanika, a protiv je 29, 8 odsto. Uspostavljanje "najtešnjih" veza s Rusijom priželjkuje 59,6 odsto, a protiv je 18,8 procenata ispitanih.

Kada je reč o ispunjavanju jednog od osnovnih uslova evropskih integracija, odnosno izručenju haškog begunca Ratka Mladića, više od polovine građana se tome protivi (52,2 odsto), dok je za izručenje manje od trećine (29,9).

Istraživanje je pokazalo i da su "najbolje ocene", u skali od 1 do 5, dobili političari Rasim Ljajić (2, 75), Boris Tadić (2,71), Dragan Marković (2,69), Ivica Dačić (2,68) i Vuk Jeremić (2,67), Tomislav Nikolić (2,63) i Dragan Đilas (2,62).

Na dnu su Muamer Zukorlić (1,14) i Dušan Petrović (1,43), a za nijansu iznad njih su Jelena Trivan, Nada Kolundžija, Mlađan Dinkić, Čedomir Jovanović, Mirko Cvetković, Vojislav Šešelj i Bojan Pajtić.

Sociolog Stjepan Gredelj je za "Danas" je ocenio da je zabrinjavajuće to što je dva puta više građana koji se protive izručenju Mladića od onih koji su za to.

"Mene ti podaci brinu, ali očigledno ima ljudi koje to ne brine, kao što ih ne boli glava kada desničarske organizacije žele da održe miting, pa im to dozvoljavaju. Ako imate to u vidu, onda podaci iz istraživanja nisu iznenađenje", smatra Gredelj.

Prema njegovoj oceni, ohrabrujuće je to što 46 odsto ispitanika smatra da bi podela Kosova bila prihvatljiva ako bi Srbiji pripale severne opštine i najvažniji manastiri.

Protiv takvog rešenja je 36,5 odsto ispitanika. Gredelj to vidi kao stvaranje svesti kod građana da je neodrživo da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: