Na izbore izašlo 80 odsto sudija

Izborna komisija Visokog saveta sudstva saopštila da je glasanje za članove VSS iz reda sudija prošlo bez neregularnosti. Društvo sudija Srbije osporava izbore.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

09:15

Default images

Na izbornoj listi nalazi se 50 kandidata, a pravo glasa imaju sudije sa stalnom sudijskom funkcijom.

Srpske sudije danas su prvi put izašle na biračka mesta, kako bi direktnim i tajnim glasanjem izabrali članove Visokog saveta sudstva.

Na izbornoj listi za članove VSS-a nalazi se 50 kandidata iz reda sudija, a za članove DVT-a prijavilo se 12 kandidata.

U roku od 36 časova od zatvaranja biračkih mesta, izborna komsija utvrđuje ukupan broj sudija i broj sudija koji su glasali po biračkim mestima, broj neupotrebljenih, važećih i nevažećih glasačkih listića, broj glasova koji su kandidati dobili na pojedinim biračkim mestima, kao i broj ukupno dobijenih glasova po kandidatima za svaku listu kandidata.

Kako se navodi u saopštenju, Izborna komisija Visokog saveta sudstva postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima i zapisnik o utvrđivanju rezultata izbora dostavlja Savetu.

Na više biračkih mesta u sudovima, kako u Beogradu tako i u unutrašnjosti Srbije, bili su prisutni posmatrači.

Državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da je visoka izlaznost dokaz da su današnji izbori potvrda njihove legitimnosti. Homen je naglasio da izbori za Visoki savet sudstva uvode evropske standarde koji garantuju visok stepen nezavisnosti sudstva i tužilačke organizacije.

"Smatram da su sudije u Srbiji kao svesni i odgovorni ljudi znali kako će glasati, da će ovi izbori biti rezultat njihove volje i da ćemo svi mi dobiti najbolje predstavnikke u VSS-u", kaže Radmila Dragićević Dičić, predsednica Apelacionog suda u Beogradu.

Sa druge strane, Društvo sudija Srbije osporava ove izbore. Kako tvrdi Dragana Boljević, predsednica tog društva, kandidati su nedovoljno poznati i struci i javnosti, a problematično je i pitanje prava glasa.

Iz Društva sudija Srbije poručuju da su današnji izbori sporni jer javnost nije dovoljno upoznata sa radom kandidata, a kako tvrde, ni sami kandidati ne znaju dovoljno jedni o drugima.

"To nisu izbori za sudije nego to sudije glasaju međusobno nekog kolegu koji se iskazao, treba da se zna kakvi su njegovi stavovi o svemu onome o čemu će taj sudija kasnije odlučivati. Toga nije bilo", kaže Boljevićeva.

Ona kaže da su izbori nelegitimni i zbog toga što pravo glasa nije rešeno na adekvatan način. Jedni su povlašćeni, a drugi uskraćeni.

Tako, prema rečima Dragane Boljević, pravo glasa ima oko 600 prekršajnih sudija, iako je pred Ustavnim sudom u toku postupak o ocenjivanju ustavnosti prava prekršajnih sudija da uopšte glasaju za članove Visokog saveta sudstva. Sa druge strane, više od 800 nereizabranih sudija na ovim izborima nema pravo glasa.

Državni sekretar ministarstva pravde međutim tvrdi da izbori za Visoki savet sudstva uvode evropske standarde koji garantuju visok stepen nezavisnosti sudstva.

Krajnji rok za konstituisanje stalnog sastava VSS-a je 15. mart, a novi saziv imaće zadatak da preispita sve odluke o sudijama koje nisu bile izabrane kao i o onima koji su prvi put izabrani na sudijsku funkciju u postupku opšteg izbora decembra 2009.

Pored članova Visokog saveta, danas su održani izbori i za tri člana Državnog veća tužilaca, a na izbore za to telo je izašlo 93 odsto tužilaca.

Prema preliminarnim rezultatima, izvesno je da iz su izbor prošli Branko Stamenković iz Višeg tužilaštva u Beogradu, Danijela Sinđelić iz Drugog osnovnog suda i sudija Majda Rakić iz Kraljeva.

Portparol DVT-a Bruno Vekarić rekao je da će uskoro biti pokrenut postupak kandidature za još tri člana tog tela pošto su tri kandidata povukli kandidature, a među njima je i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Homen je ranije za B92 naglasio da se članovi VSS i Državnog veća tužilaca prvi put biraju direktno.

Homen je izjavio da će konačni rezultati izbora za članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca biti poznati kasnije po podne a da, prema dosadašnjim podacima, glasanje protiče u najboljem redu.

Povodom ovih izbora gost Vesti B92 bio je Kostantin Mitić Vranjkić, član Društva sudija i sudija Prvog osnovnog suda, koji je rekao da nereizabrane sudije nemaju pravo glasa, ali i da to nije jedina zamerka ove strukovne organizacije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: