Dinkić prihvata smenu, G17 u Vladi

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić prihvata odluku premijera o njegovoj smeni i poručuje da G17 ostaje u Vladi Srbije. Ostavku podnosi i Verica Kalanović.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.02.2011.

18:09

Default images

Lider G17 plus je izjavio da će ta stranka ostati u Vladi i raditi najbolje što može u resorima koje je zadužila.

Dinkić je rekao da prihvata odluku premijera da izađe iz Vlade, ali da stoji iza svake reči koju je izrekao poslednjih dana, odnosno da je stanje u društvu loše i da su nužne promene.

"Nije dobar način vođenja vlade, ali Boris Tadić je jedini merodavan da oceni rad vlade. Žao mi je ako se Tadiću nije dopala istina, a istina je da stanje u zemlji nije dobro", rekao je Dinkić. Lider G17 plus je istakao da ta stranka nije učestvovala u formiranju vlade, zbog čega neće ni da je ruši, te objasnio da je izjava državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića u kojoj ga je optužio za zloupotrebu državnih subvencija u političke svrhe "najobičnija podmetačina", koja je "prelila čašu".

Dinkić je precizirao da mesto potpredsednika Vlade stavlja na raspolaganje koalicionim partnerima i dodao da u Vladi ima dosta glupe ljubomore.

"Luda ljubomora je dovela do toga da štrče oni koji dobro rade. Ja nisam ljubomoran ni na koga, ni na Šutanovca (Dragan, ministar odbrane) koji je pokrenuo vojnu industriju, ni na Milicu Delević, koja je uradila dosta u procesu približavanja Srbije EU", rekao je Dinkić i dodao da su otpori njegovom radu bili mnogo veći van vlade.

On je naglasio da, bez obzira na sve, veruje u reformski kapacitet DS i da njih vidi i dalje kao partnere, i dodao da će predložiti zamenu za mesto ministra ekonomije.

Dinkić je rekao da se ne boji nikoga, ni Rusa ni Amerikanaca, ni Borisa Tadića, a kamoli Mirka Cvetkovića.

Ja sam prijatelj Borisa Tadića, jer sam mu rekao istinu da nam je potrebna dinamičnija Vlada, precizirao je on.

"Uveren sam da ćemo ostvariti dobar rezultat na izborima, a neka se Tadić zapita da li je danas napravio dobar potez", rekao je Dinkić i dodao da ga premijer nije obavestio o svojoj odluci, već da je o tome saznao iz medija.

Dinkić je naveo da o svojoj odluci da prihvati odluku premijera nije obavestio Tadića, jer, kako je objasnio, ni on nije obavešten o razrešenju.

Premijer Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje sa dužnosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

G17 plus u vladi ima šest resora i osam državnih sekretara.

Kalanovićeva: G17 plus ne napušta vladu

Mlađan Dinkić je saopštio da ministarka za NIP Verica Kalanović podnosi ostavku i zaključio da stranka narednih dana treba da predloži zamenu i za njeno mesto.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da stranka G17 plus neće napustiti Vladu Srbije, da ne razmišljaju o izborima, jer se ta stranka zalaže za stabilnost Srbije i da se završi ono što je započeto.

G17 plus je deo vladajuće koalicije i to će ostati u budućnosti i u vladi i u skupštini, istakla je ona gostujući na televiziji B92.

"Građanima Srbije nije bitno ko sedi u ministarskoj fotelji nego je važno da pošteno, radno, odgovorno rešava probleme", smatra Kalanović.

Ona je dodala da je sa Mlađanom Dinkićem donela odluku da u naredom periodu rade neke druge stvari, a da neki drugi ljudi sposobni, vredni, moralni rade poslove koje su oni započeli.

"Imamo nekoliko kandidata koji mogu da rade posao koji sam ja radila i posao koji je radio gospodin Dinkić. Predložićemo najboljeg, on će nastaviti da radi to što smo mi započeli i nadam se da će biti sve u redu", kazala je Kalanović.

Ona je istakla da je Dinkić imao odlične rezultate i pored krize, podsetivši da je paket antikriznih mera sačinilo ministarstvo ekonomije.

Kalanović je istakla da je njena ostavka na mesto ministarke za NIP potpuno lična i moralna.

"Za mene ne može neko ko je na čelu vlade da bude autoritet ako smenjuje ministra koji je radio u vladi toliko mnogo, sa toliko mnogo energije, koji je imao jako dobre rezultate i pokazao da Srbija može brže i bolje napred i da se danas njemu spočitava da treba da bude razrešen zato što ima povećan broj nezaposlenih", naglasila je Kalanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: