Niš: Reciklaža elektronskog otpada

U Nišu je otvorena fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada u kojoj godišnje može da se preradi oko 5.000 tona tog opasnog otpada.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

17:21

Default images

U fabrici će raditi 40 radnika, a sve što bude prerađivano moći će ponovo da se koristi - metalni delovi, bakarni kablovi i plastika.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je na otvaranju da se u Evropi po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada dok je u Srbiji taj iznos mnogo manji, oko 40 grama.

"Sa ovom fabrikom u Nišu dostići ćemo nivo od jednog kilograma po stanovniku, a kada bude izgrađen pogon u Valjevu i pored već ranije otvorene tri fabrike, postoji mogućnost da u Srbiji bude recikliran sav otpad, čime bi se dostigao evropski prosek", kazao je ministar Dulić.

Ministar je rekao da je cilj Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje da do 2012. u industriji reciklaže bude zaposleno 10.000 radnika.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je rekao da je Niš zahvaljujući novoj fabrici postao jedan od centara za reciklažu.

Fabriku, koja se nalazi u okviru Mašinske industrije Niš, otvorilo je preduzeće „Jugo impeks EER“. Vrednost fabrike je oko milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: