Porez za “Maksi“ ide u kasu Srbije

Miroslav Mišković odlučio da posle prodaje “Maksija” plati porez u Srbiji. To je uslovljeno političkim dogovorom, ocenjuju analitičari.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2010.

16:28

Default images

Kompanija “Delta holding” i zvanično je potvrdila da uskoro prodaje trgovinski lanac “Maksi”.

Miroslav Mišković je ovaj put odlučio da porez plati Srbiji i transakciju obavi preko srpskih banaka. Ipak, ekonomisti podsećaju da Mišković prilikom prodaje “Delta banke” nije platio porez u Srbiji, pa zato ovaj njegov potez tumače kao dogovor sa političarima.

Da li u “Maksi” uskoro ulaze Belgijanci ili je još neko zainteresovan za najpoznatiji srpski trgovinski lanac? Posle pet godina od kada je kupio “C market”, Miroslav Mišković je rešio da proda “Maksi” i porez plati državi. U “Delti” za B92 nisu želeli da govore o prodaji. Zato smo ostali uskraćeni za odgovor zašto je Miroslav Mišković sada odlučio da plati porez i unajmio stručnjake koji bi ga posavetovali kako to da uradi jer mu je firma registrovana na Kipru.

Nismo dobili ni odgovor na pitanje zašto Mišković porez nije platio kada je prodavao “Delta banku”.

Mišković je 2005. italijanskoj “Banci Inteza” prodao “Delta banku” za oko 350 miliona evra i na tu transakciju nije platio porez u Srbiji.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i sadašnji ministri iz Vlade Srbije koji su tu prodaju nazvali jednom od najvećih od početka tranzicije u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić tvrdi da država već neko vreme traži način da primora bogataše da daju svoj doprinos društvu.

“Postojao je pokušaj koji nije bio uspešan, sa porezom o ekstra profitu, jer je pokušano retroaktivno kroz regularne institucije poput Poreske uprave”, podseća on.

“To je jedan apel, u onome domenu koji se tiče društvene odgovornosti, jer Gejts i drugi to ne rade pod pritiskom nego zato što su svesni. I predsednik je rekao - ukoliko apel nije dovoljan biće zakona”, objašnjava Đelić.

Međutim, ekonomista Centra za novu politiku Goran Nikolić ipak upozorava da je Srbija i do sada imala zakonske instrumente kojima bi naterala biznismene koji imaju ofšor kompanije u inostranstvu da porez ovde plaćaju. Kako kaže, to je zapisano u Zakonu o privrednim društvima iz 2004.

“To znači da postoji zakonski odnos da se porez plati u Srbiji, ali je realno pretpostaviti da je o tome postignut neki politički dogovor”, ocenjuje on.

Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da će svaki ozbiljan kupac dobro istražiti šta kupuje jer, kako podseća, novog vlasnika očekuju nerešeni sudski sporovi o monopolu “Maksija” -

“Može da ga proda, ali ga prodaje kao robu sa felerom. Postoji nešto što se zove ‘dju dilidžens’, provera svih problema, svi problemi koji se tiču preduzeća i sporovi koje to preduzeće ima, koliko ja znam, između ostalog, slučaj ‘C market’ nije završen”, podseća ona.

Novi vlasnik je, po zakonu dužan, da se po potpisivanju sporazuma i ugovora o prodaji, u roku od 15 dana obrati Komisiji za zaštitu konkurentnosti koja dalje utvrđuje da li bi u slučaju kupovine došlo do monopola na tržištu. Takav zahtev, kako nam je rečeno u Komisiji do njih još nije stigao.

Inače, Miroslav Mišković se na Kipru sudi sa suprugom Milke Forcan oko vlasništva nad delom kompanije. Stručnjaci smatraju da bi novi vlasnici prilikom odluke o kupovini i o ovom sporu morali da povedu računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: