Bratimljenje Beograda i Ljubljane

Gradonačelnici Beograda i Ljubljane potpisali su sporazum o bratimljenju prestonica Srbije i Slovenije.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

15:17

Default images

Istovremeno, Ljubljana je pismom podržala kandidaturu Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković svečano su u Ljubljani potpisali sporazum o bratimljenju glavnih gradova Srbije i Slovenije.

Istovremeno je ljubljanski gradonačelnik potpisao i predao Draganu Đilasu i pismo podrške koju grad Ljubljana daje Beogradu u njegovoj želji da 2020. godine postane Evropska prestonica kulture.

Zoran Janković je pri tom rekao da potpisivanje sporazuma o bratimljenju pretstavlja novi korak u odnosima srpske i slovenačke prestonice, koje jedna od druge mogu puno da nauče, pre svega da ne ponavljaju greške, već da donesu dobro svojim građanima.

Janković je dodao i da saradnja između Beograda i Ljubljane postoji već godinama, a da su je, pre svega, uspostavili njihovi građani ne čekajući političare, koji to kao danas mogu samo svečano da potvrde.

Dragan Đilas je, nakon potpisivanja sporazuma, uručio Zoranu Jankoviću poklon - statuu beogradskog Pobednika, kao simbol Beograda, ali i posebno naliv pero koje grad Beograd poklanja svima koji ga podržavaju u njegovoj kandidaturi za evropsku prestonicu kulture.

Gradonačelnik Beograda rekao je da mu je posebna čast što je upravo on potpisao sporazum kojim su Beograd i Ljubljana postali gradovi pobratimi, zahvalivši se istovremeno Ljubljani i Sloveniji na svoj podršci koju daju Beogradu i Srbiji na njihovom putu ka EU i kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

Dragan Đilas je dodao i da se nada da će Srbija 2020. godine biti i članica EU i njena prestonica kulture, ali i naglasio da je upravo ulazak u EU najvažniji zadatak i cilj Srbije.

Dragan Đilas je potsetio i da su upravo Slovenci i građani Ljubljane bili prvi gosti, koji su nakon 5. oktobra, u velikom broju počeli da dolaze u Srbiju i Beograd, dodavši da im poručuje da su uvek dobrodošli i pozvavši ih da dođu u Beograd da uživaju.

Gradonačelnik Ljubljane je pomenuo i inicijativu srpske zajednice u Ljubljani, da se u glavnom gradu Slovenije postavi spomenik Vuku Stefanoviću Karadziću, dok bi se Ljubljana "odazvala" postavljanjem spomenika u Beogradu.

Pored domaćina, ljubljanskog gradonačelnika, Dragana Đilasa će danas primiti i predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar.

Nakon razgovora sa Pavelom Gantarom, Dragan Đilas i Zoran Janković će pogledati i izložbu fotografija belgijskog umetnika Dzima Samkaja, koja je izložena u ljubljanskom parku Tivoli, pod naslovom "Ljubigrad, Belana: ljubi Beograd, bela Ljubljana".

U okviru posete gradonačelnika Beograda, četvrtak i petak će u slovenačkoj prestonici biti u duhu podrške Ljubljane kandidaturi Beograda za evropsku prestonicu kulture.

Tim povodom će Uroš Grilc, ljubljanski načelnik za kulturu i Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu Beograda, u ljubljanskom Gradskom muzeju pretstaviti dosadašnju saradnju Beograda i Ljubljane u oblasti kulture, kao i planove za budućnost, čemu će prisustvovati i pretstavnici beogradskih kulturnih institucija.

Pored toga će se, ovom prilikom, Ljubljani pretstaviti i umetnici iz Beograda, među kojima je umetnička grupa "Škart", koja je bila ovogodišnja pretstavnica Srbije na 12. arhitekturnom bienalu u Veneciji i novi, urbani beogradski muzički bendovi sa projektima "Svi na pod", "Zemlja gruva" i "Sevdah bejbi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: