Dačić: Niko da ne ostane bez krova

Srbija pri sanaciji objekata nastradalih u zemljotresu polaže veliki ispit i najvažnije je da građani ne ostanu prepušteni sami sebi, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Nedelja, 14.11.2010.

13:47

Default images

Zamenik premijera Dačić, koji je u poseti Kraljevu, je naglasio da je najvažnije da takvi objekti što pre budu sanirani.

On je obišao dom kulture u Ribnici i Onovnu školu "Četvrti kraljevački bataljon",koji su pretpeli velika oštećenja u zemljotresima i na čijoj rekonstrukciji se ubrzano radi i uz pomoć Sektora MUP-a za vanredne situacije.

Dačić je ocenio da su pripadnici MUP, a ne samo iz nadležnog sektora već i policija i žandarmerija, uspešno odgovorili postavljenim zadacima u saniranju posledica potresa i pomoći stanovništvu.

Prema Dačiću, neophodno je uspostaviti neophodne uslove za što veću noramlizaciju života Kraljevčana.

Ministar je istakao da je više od 1.600 pripadnika MUP u službi Kraljevčana i da su dobrovoljno dolazili da pomognu i policajci iz Novog Pazara, Užica, Šapca, Valjeva i Leskovca.

Dačić je pohvalio i odred zandrarmerije čiji su pripadnici pomogli Kraljevačnima i studente Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, koji su volonterski došli u taj grad.

Ministar je rekao i da su ukupno oštećna 558 objekata ranika MUP koji žive u Kraljevu, a za čiju sanaciju je prema proceni potreban 51 milion dinara.

Dačić je naveo da je u te svrhe već izvojeno 30 miliona dinara i da će već od ponedeljka početi isplate.

Prema Dačiću, uz to svi zaposleni u MUP, izdvojiti po jednu dnevnicu na ime pomoći kolegama.
Radovi na sanaciji objekata (Tanjug)
Dačić se u razgovoru sa gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem i opštinskih finskcionerima upoznao sa trenutnom situacijom na tom području.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je rekao da je na više od 16.000 objekata prijavljena šteta od zemljotresa, a da su stručne komisije zaključno sa subotom uveče pregledale oko 9.800 objekata.

Simović je rekao da je već sada moguće proceniti da će 20 do 30 odsto objekatra pogođenih zemljotresom, morati da budu srušeni, precizirajući da će stručne komisije u drugoj fazi rada to precizno utvrditi.

Simović je podsetio i da je Vlada Srbije namanila oko 500 montažnih kuća za ovo podrčje dodajući da je do sada pristiglo 1,2 miliona komada crepa iz donacije vlade, kao i ostalog građevinskog materijala.

U Kraljevu se, inače, život se noramalno odvija, ulice su pune ljudi, a prilikom posete Dačića, u zgradi Skupštine opštine je došlo i do jednog večanja.

Dačić je tokom obilaska Kraljeva neformalno razgovarao i sa mnogim građanima, a posetu gradu završiće obilaskom odreda žanadarmerije.

Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale sa epicentrom u okolini Kraljeva dogodio se 3. novembra i u njemu su stradale dve osobe, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: