Al Kaida odgovorna za pošiljke

Ogranak terorističke organizacije Al Kaide u Jemenu preuzeo je odgovornost za neuspešnu zaveru da pošalje eksplozivne naprave u SAD prošle sedmice.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

23:26

Default images

Ovaj ogranak je, takođe, preukao i za pad američkog aviona u Dubaiju u septembru.

U saopštenju Al Kaide na Arabijskom poluostrvu (AQAP), objavljenom danas na jednom islamističkom vebsajtu, poziva se na štrajkove protiv SAD, prenela je agencija Rojters.

"Poručujemo (predsedniku SAD Baraku) Obami, napadali smo vaše avione tri puta u jednoj godini i nastavićemo, ako Bog da, da napadamo interese Amerike i njenih saveznika", navedeno je u saopštenju.

Grupa krivi Saudijsku Arabiju za odavanje informacija bezbednosnim službama i što im je omogućila da presretnu bombe, koje su bile adresirane na dve sinagoge u Čikagu.

"Naše naprave su bile upućene u hramove jevrejskih cionista, ali ste vi svojom izdajom intervenisali da ih zaštitite", saopštila je AQAP.

Dve pošiljke sa eksplozivnim napravama poslate su prošlog petka teretnim avionima iz Jemena, a otkrivene su na aerodromima u Velikoj Britaniji i Dubaiju.

Teroristička grupa preuzela je odgovornost i za pad aviona američke kompanije za isporuke pošiljki UPS, kada su poginuli pilot i kopilot.

Civilne vazduhoplovne vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata su u nedelju saopštile da nema dokaza da je u avionu bila eksplozivna naprava, podsetio je Rojters.

Portparol UPS-a izjavio je da kompanija nema nezavisnu potvrdu šta je bio uzrok avionske nesreće 3. septembra, do koje je došlo pošto je pilot prijavio vatru i dim u pilotskoj kabini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: