Ukupno 207 godina zatvora za Ovčaru

Za zločin u Ovčari, u kome je ubijen 261 čovek, do sada je osuđeno 15 osoba na ukupne kazne od 207 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

12:17

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je u slučajevima Ovčara za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika pravosnažnim presudama do sada osuđena 15 lica na ukupno 207 godina zatvora.

Kako je navedeno, u slučaju Ovčara 1 osuđeno je 13 osoba na 190 godina zatvora zbog ubistva više od 190 osoba, dok je pet osoba oslobođeno.

Prema presudi koju je potvrdilo Veće za ratne zločine Apelacionog suda, Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrog Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak osuđeni su na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara 1991.godine.

Tom presudom Milanu Vojnoviću potvrđena je kazna na 15 godina zatvora, Jovici Periću na 13, Milanu Lančužaninu na šest, a Predragu Dragoviću i Goranu Mugoši na pet godina.

Veće za ratne zločine preinačilo je prvostepenu presudu tako što je pooštrilo kaznu zatvora Nadi Kalabi i osudilo je na 11 godina zatvora, dok je Ivanu Atanasijeviću kazna zatvora smanjena na 15 godina.

Istom presudom potvrđena je oslobađajuća presuda Marku Ljuboju, Slobodanu Katiću, Predragu Madžarcu, Vuji Zlataru i Miloradu Pejiću.

U slučaju Ovčara 2 Milan Bulić osuđen je na dve godine zatvora, dok je u slučaju Ovčara 3 Damir Sireta osuđen na 15 godina zatvora.

U saopštenju se navodi i da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo bivšeg zamenika komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara Stanka Vujanovića na devet godina zatvora zbog ubistva četiri hrvatska civila 1991. godine.

Vujanović je u septembu pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, i nalazi se na izdržavanju kazne.

Optužnica tereti Vujanovića da je 14. septembra 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u podrumu kuće porodice Sever, kada je, zajedno sa naoružanim muškarcem, usmrtio četiri lica i teško povredio jednu ženu.

U toku su istrage u desetak predmeta koji se odnose na ratne zločine na teritoriji opštine Vukovar, navedeno je u saopštenju.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: