Ponedeljak, 01.11.2010.

23:38

Grupa "Smrt ženama” na Fejsbuku

Javni tužilac Tomo Zorić najavio je istragu povodom grupe na socijalnoj mreži Fejsbuk "Smrt ženama”, piše Politika.

Izvor: Politika

Default images

Fejsbuk grupa je već u prvih 24 sata postojanja "kolekcionirala” više od 450 članova.

Članovi su na srpskom jeziku komentarisali fotografije na kojima se nalaze isprebijane i unakažene žene i slike muškaraca u „akciji” brutalnog premlaćivanja pripadnica nežnijeg pola.

Uz portrete žena „oslikanih” masnicama, modricama i krvnim podlivima nepoznati osnivači grupe su, između ostalog, napisali: „Hoćete da se izjednačavate sa muškarcima, da radite muške poslove, da nas varate, da nam izbijate pare iz džepa, a da ne slušate muškarce. Pa previše smo vam dopustili, poštovane žene, sad je došlo vreme da se greške ispravljaju i žene na onaj svet šalju”.

Administratori Fejsbuka u petak popodne su uklonili ovu grupu sa mreže, ali je ona u prvim satima ponedeljka ponovo „vaskrsla” i brzo prikupila novih 350 članova, a osnivači ove grupe "Smrt ženama” u svojoj "uvodnoj reči” pripadnicima "jačeg pola” poručili su: "Stop ženskim gadostima, prevarama i obmanama, one su kukavice koje ne zaslužuju da žive, pamet u glavu, ne mlatimo se između sebe, mlatimo i ubijajmo žene!”

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić je u izjavi za Politiku istakao je da će, u saradnji sa MUP-om, biti istraženi svi detalji oko pojavljivanja ove grupe na Fejsbuku, a aktivistkinja Autonomnog ženskog centra Bobana Macanković ocenjuje da je postojanje ove grupe na popularnoj društvenoj mreži najstrašniji dokaz teze da je agresija postala moneta za komunikaciju u našem društvu i da nasilje najčešće prolazi nekažnjeno.

Ona podseća da podaci Autonomnog ženskog centra govore da gotovo svake nedelje jedna žena strada od ruke svog partnera – bračnog, vanbračnog, bivšeg ili sadašnjeg, a od početka ove godine 26 žena je završilo u čitulji zbog nasilja partnera.

Psiholog Maja Antončić ističe da nije bez značaja činjenica da se ova grupa pojavila u mesecu koji je obeležila eksplozija nasilja na beogradskim ulicama i na fudbalskim terenima i da još više zabrinjava činjenica da grupa „Smrt ženama” ima toliki broj članova.

"Ova grupa ponovo je skrenula pažnju na činjenicu da nasilje nad ženama postoji i da postoje osobe koje se ne libe da se u javnosti hvale podatkom da su žene slabiji i manje vredan pol koji zaslužuje da trpi nasilje. Ovo je eksplicitan odgovor na pitanje – ko su (potencijalni) vinovnici nasilja nad ženama”, rezimira Antončićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: