"Huligane tretirati kao kriminalce"

Zamenik republičkog tužioca Slobodan Radovanović rekao je za B92 da država treba huligane i ekstremiste da tretira kao pripadnike organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

20:28

Default images

"Operativni podaci tužilaštva upravo ukazuju da se ti ljudi bave kriminalom", rekao je Radovanović.

Stotine krivičnih prijava protiv izgrednika govore da nije reč o navijačima nego o kriminalcima koji se bave ucenama, iznudama, otmicama i trgovinom droge, kaže on.

"Za postupak pred tužilaštvom za organizovani kriminal i Specijalnim sudom mora da se ispune zakonske pretpostavke. Tome može da doprinese promena Krivičnog zakonika. Država treba da preduzme neke mere u tom pravcu", rekao je Radovanović.

Upitan zašto nema pravnosnažnih presuda za huligane, Radovanović je kazao da je celokupna reforma pravosuđa sprovedena da bi sud u efikasnom i brzom postupku doneo presudu, naročito u situacijama gde postoji povećana društvena opasnost.

"Mislim da ćemo u ovoj situaciji imati daleko brže postupke, a presude će nam pomoći pred Ustavnim sudom Srbije", rekao je Radovanović.

On je ocenio da su huligani i ekstremisti društvo zlo, a da su poslednji neredi na ulicama Beograda i u Đenovi "alarmantna dešavanja".

Radovanović je pre godinu dana podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije o zabrani 14 navijačkih grupa i dve ekstremističke grupe, Obraza i "1389".

"Od Ustavnog suda Srbije tražim da zabrani njihovo okupljanje i delovanje, a dalje postoje drugi državni organi koji će to sprovesti u delo", rekao je Radovanović i dodao da iako pojedne ekstremističke grupe nisu registrovane, itekako ugrožavaju prava i slobode drugih.

Radovanović je kazao da su službe bezbednosti imale dovoljno operativnih podataka koji su dostavljeni tužilaštvu i da je to bio ošnov da podnese inicijative Ustavnom sudu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: