"Poručiću Briselu – Srbija spremna"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da će zvaničnicima EU jasno poručiti da proces pridruživanja Srbije treba da počne.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

14:40

Default images

"Večeras idem u Brisel i sastaću se sa zvaničnicima EU. Jasno ću im reći šta smatram pravim putem, a to je da treba početi proces pridruživanja Srbije", rekla je Klintonova.

Hilari Klinton, posle mini-balkanske turneje, odlazi u Brisel gde će sutra razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Jedna od tema trebalo bi da bude i Srbija, odnosno zahtev za kandidaturu. Poruke američke državne sekretarke koje su mogle da se čuju u Beogradu dobra su osnova za optimizam, ocenjuju analitičari.

Neumoljivost Holandije, kada je u pitanju Srbija, mogla bi već sutra, na insistiranje Hilari Klinton da bude promenjena.

Pojedini analitičari ocenjuju da se sa izvešnošću može očekivati da će stav SAD, nakon što je Klintonova pohvalila vlasti u Beogradu i službe bezbednosti na naporima u saradnji sa Haškim tribunalom, pozitivno uticati na odluku o prosledjivanju sprske kandidature za članstvo Evropskoj komisiji.

"Poseta državne sekretarke, srdačna atmosfera bar kako je vladala pred kamerama, izjave koje su date i koje su izlazuile iz okvira uobičajene kurtoazije, verovatno će imati tu fuknciju da će zaustaviti, bar za neko vreme bar na zapadu, kritike srpske politike", kaže Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Nivo pohvala izrečenih u Beogradu je bio viši nego što se to očekivalo, smatra Sonja Liht koja je sinoć sa predstavnicima nevladinih organizacija razgovarala sa Hilari Klinton.

"U razgovoru sa jednom grupom nas iz civilnog društva koji se bavimo temama evroatlanskih intregracija, pitanje je bilo vrlo konkretno postavljeno i na to je ona ustvari odgovorila da je njima jako stalo da se nastavi proces evropskih integracija i da će učiniti sve što mogu. to je s jedne strane diplomatski odgovor a s druge strane vrlo jasan", kaže Sonja Liht, direktorka Fonda za političku izuzetnost.

U odnosima Vašingtona i Beograda i dalje, međutim, Kosovo ostaje glavno otvoreno pitanje. Slažemo se da se ne slažemo, poručili su i Klinton i Tadić.

"Pregovori koji če početi, kako se očekuje što pre, o njima je Tadić govorio a ne Hilari Klinton, oni će trajati jako dugo i to mogu biti oni pregovori kao što su to bili nekadašnji SAD i SSSR o razoružanju koji su trajali decenijama a nikad nisu ništa rešili, ali su bili jedan važan kanal komunikacija koji su sprečavali da stvari zapadnu u neku krizu", kaže Simić.

Poseta Hilari Klinton je prema oceni ministarstva unutrašnjih poslova sprovedena bez ikakvih problema, zbog čega je, kako kaže Ivica Dačić, policija dobila pohvale za svoj rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: