Priština: Put ka tehničkom dijalogu

Priština je pozdravila usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN. Kosovski zvaničnici smatraju da se ovim korakom otvaraju putevi ka tehničkom dijalogu.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

19:31

Default images

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da su usvajanjem rezolucije legitimisalo mišljenje Međunarodnog suda pravde u prilog nezavisnosti Kosova.

Kuči je ocenio da rezolucija sada otvara put tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda.

“Mislim da rezolucija sadrzi punu spremnost poštovanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, što znaci da je formirana puna osnova za pozitivan pristup i za druge razgovore, što podrazumeva razgovore između dve suverene države i razgovore državnog karaktera”, izjavio je Hajredin Kuči.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići pozdravio je usvajanje nove rezolucije UN o Kosovu kao korak u pravcu daljeg međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova.

“To su nepolitička pitanja, pitanja od zajedničkog interesa za bezbednost i stabilnost, za kvalitet života građana i zajednička zalaganja u pravcu integracije u EU”, rekao je Krasnići.

“Smatram da je rezolucija na jedan ili drugi način ograničila teme o kojim treba da se pregovara”, naveo je on.

Poslanik Evropskog parlamenta Edvard Kukan, tokom današnje posete Prištini, rekao je da se neće nametati pitanja o kojima se očekuje da pregovaraju dve strane.

“Ne mogu vam dati listu pitanja koja treba da se diskutuju između Beograda i Prištine. O tome strane mora da se dogovore “, izjavio je Kukan.

“Mislim da nije pravedno da im mi kažemo o čemu treba da diskutuju. Mislim da je najbolje da razgovori započnu lakšim pitanjima”, smatra on.

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu ocenio je da Beograd pristajanjem na kompromisnu varijantu rezolucije pristao da drži sasvim drugačiju poziciju oko Kosova prema Vašingtonu i Briselu, za razliku od one 20 godina unazad.

Identični tonovi u vezi sa jučerašnjim zasedanjem provejavaju i u medijima.

Dnevni list Ekspres ocenjuje da je Srbija u Ujedinjenim nacijama pretrpela dvostruki poraz - prvo je morala da prihvati predlog rezolucije iz Brisela, a onda su, po prvi put u istoriji Kosova, njeni predstavnici sedeli u glavnoj sali Generalne skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: